PubliNews

Kerato, cea mai tare firmă de instalații din Cluj, intră pe piața din București

Piața construcțiilor din România este într-o dezvoltare exponențială de câțiva ani, iar piața instalațiilor o urmează îndeaproapeSe construiește mult, sistematic, iar ansamblurile rezidențiale, halele și depozitele cuceresc fiecare metru pătrat de teren viran, sporindu-i valoarea, de la câțiva euro, la mii de euro

Vă prezentăm astăzi un interviu cu Bogdan Filimon, managerul general al Kerato Instal, o companie de topdin domeniul instalațiilor, care ne vorbește despre cum a reușit, în doar 10 ani, să facă pasul decisiv, de la un angajat obișnuit, din domeniul vânzărilor, la tânărul antreprenor la început de drum, de la cel pentru care și un plin de benzină ridica probleme, până la omul de afaceri de astăzi, care conduce una dintre cele mai de succes firme de instalații termice, sanitare și de climatizare – HVAC.

10 ani pe piața instalațiilor de top

Reporter: Kerato Instal este un jucător puternic pe piața instalațiilor sanitare, termice, de climatizare-ventilație. Anul acesta împliniți chiar 10 ani de business. Vorbiți-ne despre cum ați pornit businessul dumneavoastră?

Bogdan Filimon, manager general Kerato Instal: Anul acesta se împlinesc practic 10 ani de zile de când am deschis firma. Primul an de activitate a debutat cu deschiderea showroomului și a depozitului din Cluj-Napoca. Am avut în spate o experiență unică, într-o companie multinațională de vânzări, tot în domeniul instalațiilor, care m-a ajutat practic să îmi creez o experiență, un portofoliu de produse și să câștig încrederea furnizorilor care mi-au fost alături, aproape, în toate proiectele noastre. 

Greutățile primului an de business: „Nu aveam bani de motorină”

Practic, mi-am dat seama că ajunsesem la vârsta de 28 de ani și că-mi doresc să trec din stadiul de angajat, lacel de antreprenor. A fost o experiență foarte grea, în primii ani plecând de la un venit lunar, stabil, pot să vă spun că, în primul an, am avut zile când nu aveam bani de motorină, era mai importantă motorina firmei, decât motorina din mașina personală. Pot să zic că am ajuns de am împrumutat bani de la neamuri, de la soție etc., pentru a începe și a dezvolta businessul, deoarece am avut o încredere foarte mare în mine și în ceea ce urmează în industria pe care o reprezint si în care activez. Întotdeauna angajații și firma au fost pe primul loc, am avut întotdeauna o temere din punctul de vedere al angajaților, pentru că piața Clujului, piața pe care noi ne-am dezvoltat, este foarte fluctuantă, ofertele și oportunitățile sunt foarte mari. Am pus întotdeauna angajații înaintea meacât de mult am putut.

Reporter: Care este exact plaja de afacere pe care activați, ce gen de produse comercializați?

Bogdan Filimon, manager general Kerato InstalNoi ne ocupăm preponderant de instalații termice, sanitare, de ventilație-climatizare, adică întru cuvânt, într-un termen tehnic, HVAC. Practic, noi asigurăm partea de încălzire-răcire, apă caldă-apă rece, de la intrarea în casă, în imobil. În ultimii ani, încălzirea în pardoseală a avut o ascensiune foarte mare. Înainte erau mai cunoscute partea de radiatoare, calorifere, cum le cunoaște toată lumea, dar datorită faptului că locuințele au devenit mult mai compacte, au devenit practic doar un dormitor, desi nu este plăcut să spunem că ne-am luat o casă doar pentru un dormitor, dar datorită timpului petrecut acasă, este dormitorul nostru, căci noi stăm trei ore pe acasă, apoi cât dormim și în weekenduri, cât mai avem timp. Iar din cauza lipsei de spațiu și a inesteticii caloriferelor, încălzirea în pardoseală a cunoscut o ascensiune foarte mare în ultimii ani. Practic, nici pe zonele de low-cost, noi nu mai avem parte de radiatoare, aveam doar încălzire în pardoseală.

Fără linii de credit și cu seriozitate în respectarea plăților

Reporter: Care este secretul brandului Kerato Instal, cum ați ajuns un actor atât de important pe piața instalațiilor, într-un timp atât de scurt, în doar 10 ani?

Bogdan Filimon, manager general Kerato InstalDatorită experienței mele și a omului de vânzări care am fost în spate, a relațiilor pe care le-am avut, au fost aproape de noi furnizorii, businessul a fost creat fără linii de credit, fără ajutorul băncilor. Am preferat să evităm susținerea financiară din partea băncilor, deși uneori este foarte greu să te dezvolți, neavând susținere financiară din altă parte, dar am reușit să creștem atât de mult fără credite bancare, datorită seriozității, datorită faptului că, dacă am promis că astăzi se fac plăți, astăzi s-au făcut plăți. Am încercat să ne organizăm disciplina asta financiară, pot să vă spun că noi nu lucrăm cu instrumente de plată, pentru că așa ne-am organizat de când firma a fost la început. Avem instrumente de plată date garanții la anumite companii care ne-au mai solicitat, sau parteneri nou intrați, care nu au avut o experiență de la început cu noi și am încercat întotdeauna să ne respectăm termenele de plată, cu bune și cu rele.

Proiect de expansiune națională: Cluj, Timișoara, București

Reporter: Aveți un proiect de expansiune națională impresionant. Veți deschide în viitorul foarte apropiat și un depozit la București. Nu este oare Bucureștiul o nucă greu de spart?

Bogdan Filimon, manager general Kerato InstalDupă Cluj, am început expansiunea națională în 2019, cândam deschis un depozit și un punct de lucru. S-a dovedit a fi un succes. Eu am fost întotdeauna orientat pentru a ne dezvolta, nu sunt mulțumit niciodată cu ceea ce am realizat, întotdeauna îmi doresc mai mult. Am văzut că funcționează și datorită echipei de acolo, avem oameni dornici să muncească, în general echipa este tânără. Am avut și susținerea pieței, pentru că o cunoșteam, iar de trei ani de zile ne chinuim, pentru că Bucureștiul este capitala, acolo sunt multe proiecte și dorim să ne extindem acolo și vom deschide în prima săptămână a lunii octombrie, aproximativ, si un depozit în București.

Avem deja o locație, avem deja echipa formată, depozitul va fi în Chiajna. Noi avem proiecte pe care le desfășurăm la nivel national, practic noi acoperim o parte de la Oradea, partea de Banat, de care se ocupă depozitul din Timișoara, dacă ne ocupăm strict de Cluj, pratic noi acopeream Oradea, Cluj, Baia Mare, Sighișoara, Târgu-Mureș, Brașov. În București am început un proiect imobiliar cu un partener din Cluj, care el a fost practic vectorul meu în dorința de a mă dezvolta în București, el m-a susținut și mă susține în continuare, dar totodată avem proiecte și în Constanța și sperăm ca proiectele pe care le avem în momentul de față în București și în Constanța să ne ajute cu start-upul firmei din București.

Reporter: Cum vă adaptați noilor cerințe ale beneficiarilor, în ceea ce privește casele inteligente, tehnologia de ultimă generație și energia verde, care conduc la economii importante, până la urmă?

Bogdan Filimon, manager general Kerato Instal: Am încercat să ne adaptăm pieței și deservim și partea de energie verde, am avut și un ajutor din partea statului cTVA-ul, cu 5% pentru energie verde, piața este pe partea aceasta în continuă dezvoltare, prețurile pentru energia verde, pentru echipamentele pentru energia verde încă sunt într-o volatilitate continuă, dar asigurăm consultanță, prin partenerii noștri asigurămmontaj, deci avem în portofoliu toate soluțiile.

Reporter: Care considerați că este cea mai mare problemă a pieței de construcții și instalații, în acest moment?

Bogdan Filimon, manager general Kerato Instal: Problema pieței construcțiilor, în momentul de față, este cea a prețurilor foarte mari, asta o vedem reflectată în Cluj, mai ales. Deși Clujul a avut o asensiune foarte mare în ultimii 10 ani de zile, pe piața de imobiliare și construcții, prețurile sunt extrem de ridicate. Dar avem norocul să lucrăm cu dezvoltatori bine poziționați în piață, care au adaptat prețul la cererea pieței. Cu toate acestea, prețul a rămas destul de ridicat, ceea ce se și vede în Cluj, pentru că lista șantierelor este una drastică, motiv pentru care am și accentuat ideea de a deschide șantiere pe exterior, a începe expansiunea mai puternic în țară. Noi dorim și ne zbatem de 3 ani de zile să ne construim un depozit logistic la Luna, între Florești și Gilău, un depozit pentru a deservi toate depozitele din țară, un depozit de 3.000 mp și am oservat că de patru ani de zile ne zbatem să obținem autorizații, hârtii șamd, pentru a putea construi.

Reporter: Cum considerați că s-a schimbat piața instalațiilor în ultimii ani și cum s-a adaptat KeratoInstal la aceste schimbări?

Bogdan Filimon, manager general Kerato Instal: Noi, datorită portofoliului nostru de produse, am încercat să oferim produse de la mediu în sus, spre top, adică am încercat să aducem un produs de bună calitate, să îl aducem de la mediu în sus, nu am activat niciodată pe piața de low. Am încercat pentru un produs să avem 2-3 furnizori, maxim, datorită strategiei de prețuri, pentru a putea negocia bine cu un furnizor la început de an, pentru a-i putea oferi niște volume de vânzări și o anumită siguranță, dar și pentru că, în ultimii ani de zile, lucrurile s-au schimbat, așa cum discutam și despre încălzirea prin pardoseală, adică nevoia antreprenorilor s-a schimbat foarte mult. Avem proiecte care sunt în Cluj și în București și sunt făcute doar cu produse de top, constructorii, antreprenorii au început să privească altfel piața instalațiilor, cât și a construcțiilor, pentru că omul, beneficiarul, deja cunoaște din ce în ce mai mult.

Odată cu piața de construcții, am crescut și noi, pe partea de instalații, iar nevoia beneficiarilor a crescut, ținem pasul aproape de fiecare partener, beneficiar sau furnizor.

Reporter: Aveți proiecte rezidențiale impresionante, la nivel national. Vorbiți-ne despre cum ați reușit să vă diferențiați de concurență, pentru a ajunge o companie de top la nivelul României?

Bogdan Filimon, manager general Kerato Instal: S-a schimbat tendința în ceea de privește preferințete beneficiarilor, în ultimii 5 ani de zile, atât datorită cererilor, cât și datorită concurenței pe fiecare constructor în parte. Clujul nu are o extindere atât de mare, în suprafață mă refer, ca Bucureștiul, că totuși ne aflăm între niște dealuri, iar oarecum distanța între proiectele de dezvoltare imobiliară actuale este destul de mică. Și ajungem din nou la prețuri, deci zona metropolitană nu cunoaște diferențe atât de mari față de zona orașului. Și ajungem iar la antreprenori: toți își doresc o centrală bună, instalații de calitate, pentru că apare mereu concurența. Și noi trebuie să venim mereu cu ceva nou și bun calitativ.

Reporter: Cum va afectat pandemia și care sunt proiectele viitoare de expansiune ale Kerato Instal?

Bogdan Filimon, manager general Kerato InstalIndiferent de crizele globale prin care a trecut societatea în ultimii ani: pandemia, ROBORul, crize financiare, nevoia de locuințe există și va exista în continuare, mai ales în centrele universitare, cum sunt Clujul, Timișoara, Bucureștiul. Dacă lucrurile vor merge bine, avem în plan în următorii 2 ani de zile Iașiul, deoarece avem feedback bun din piață și încredere, altminteri nu reușeam să ajungem aici, la nivelul la care am ajuns, fără finanțare, într-un timp relativ scurt. 

Companie de top pe piața instalațiilor HVAC

Pe perioada pandemiei, noi ne-am dezvoltat, am crescut, deoarece oamenii își doreau un spațiu mai mare de locuit sau locuințe la țară, daca locuiau la apartament, își doreau o casă, o curte, dacă locuiau în două camere sau într-o garsonieră, își doreau treicamere, deci oamenii doreau să își extindă spațiul de locuit, mai ales că lucrau de acasă, deci nu unde să doarmă, să și lucreze. Iar apartamentele au ajuns să fie mai compacte, chiar dacă aveau aceleași trei camere, dar pe o suprafață mai mică, iar în acest caz, acele radiatoare deveneau nu doar inestetice, ci ocupau prea mult spațiu, așadar s-a schimbat preferința înspre încălzirea în pardoseală. 

Ne gândim la accesarea unor fonduri europene acum, pentru depozitul logistic pomenit mai devreme, dar încă studiem. Avem încredere în experiența noastră de peste 10 ani, prin care putem ajuta dezvoltatorii cu care colaborăm, mai ales că avem partea de Constanța, care se dezvoltă foarte rapid, extrem de mult. Pot să spun că, cu partea de București-Constanța, luăm cât tot Ardealul la un loc, și cred că am putea crește de cinci oripoate chiar de zece.