Politica

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani”. Sună bine, dar e tot praf în ochi

Liderul UDMR Kelemen Hunor a apărat pensiile de serviciu ale militarilor, polițiștilor, magistraților și diplomaților, dar a pledat pentru ideea ca aceste pensii de serviciu să fie primite doar după vârsta de pensionare de 65 de ani. Declarațiile liderului UDMR vin în contextul în care presa a scris că Banca Mondială a recomandat creșterea vârstei de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale. Acesta a precizat în emisiunea Tema Zilei de la TVR Info, moderată de jurnalista Ramona Avramescu, că România s-a angajat la Bruxelles că, până la sfârșitul anului, va adopta un proiect de lege de reformă a pensiilor, inclusiv a celor speciale, pentru a nu pierde bani din PNRR. Kelemen Hunor a precizat că, dacă acest proiect intră în Parlament în noiembrie, ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului.

”Principiul contributivității trebuie respectat, principiul contributivității trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public, dar aici statul trebuie are obligația de a spune: cei care sunt în serviciul public și au niște incompatibilități, interdicții, nu au voie să facă altceva decât să stea în acel serviciu public, militarii, judecătorii, magistrații, politicienii, polițiștii, diplomații, șamd, statul trebuie să decidă dacă, peste contributivitate, mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public”, a precizat liderul UDMR.

”Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. E iarăși un principiu, nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aceea să lucrezi în continuare, marea majoritate a lor, la stat”, a adăugat Kelemn Hunor.

”Un militar nu poate să stea până la 65 de ani fiindcă fizic și sănătatea lui nu permite, mai ales dacă este militar undeva și pe un teatru operativ, un judecător iarăși poate nu trebuie să stea, nu trebuie să fie judecător până la 65 de ani, aici e o discuție între specialiști, dar acest lucru înseamnaă că tu iei pensia aia când ajungi la vârsta de pensionare”, a completat liderul UDMR Kelemen Hunor.

”Apoi, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul, nu militarii, nu parlamentarii”, a adăugat liderul UDMR la TVR Info.

Citesc despre pensii și întregul circ mediatic în protejarea celor speciale și de servici. Se chinuie toți să ”explice” principiul pensilor contributive.

Numai că:

– nimeni pare să nu vrea să priceapă ce este aia o pensie contributivă.

Că:

– toți pensionarii de ieri, azi, mâine, poimâine şi până când nu are să mai aibă cine să susţină sistemul de pensii, au pensile calculate RETRIBUTIV.

Fie prin puncte de pensie (legate strict de valoarea retribuţiilor în anii de activitate), fie prin garantarea pensiei la 85% din media ultimelor salarii. (Și, aici, şmecherii noştri politicieni de cumetrie au băgat din greu la adunat tot felul de sporuri, de a ajuns ca o pensie nesimţită să fie mai mare ca salariul).

Prin urmare, întreb ca inginerul: ce principiu CONTRIBUTIV se invocă din moment ce:

– nu e aplicat nicaeri în Romania.

– nu există evidenţa INDIVIDUALĂ a fiecărui plătitor de contribuții.

– nu se cunoaște valoarea bănească (pe cetățean) a sumelor plătite ca contribuții de fiecare și în toţi anii de muncă, decât informativ din ”reconstituirea” unor cărţi de muncă?

Se bate apa în piuă. Iar Hunor bate iapa, să priceapă şaua (sau invers)…