Politica

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani”. Sună bine, dar e tot praf în ochi

Scris de 411

Liderul UDMR Kelemen Hunor a apărat pensiile de serviciu ale militarilor, polițiștilor, magistraților și diplomaților, dar a pledat pentru ideea ca aceste pensii de serviciu să fie primite doar după vârsta de pensionare de 65 de ani. Declarațiile liderului UDMR vin în contextul în care presa a scris că Banca Mondială a recomandat creșterea vârstei de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale. Acesta a precizat în emisiunea Tema Zilei de la TVR Info, moderată de jurnalista Ramona Avramescu, că România s-a angajat la Bruxelles că, până la sfârșitul anului, va adopta un proiect de lege de reformă a pensiilor, inclusiv a celor speciale, pentru a nu pierde bani din PNRR. Kelemen Hunor a precizat că, dacă acest proiect intră în Parlament în noiembrie, ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului.

”Principiul contributivității trebuie respectat, principiul contributivității trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public, dar aici statul trebuie are obligația de a spune: cei care sunt în serviciul public și au niște incompatibilități, interdicții, nu au voie să facă altceva decât să stea în acel serviciu public, militarii, judecătorii, magistrații, politicienii, polițiștii, diplomații, șamd, statul trebuie să decidă dacă, peste contributivitate, mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public”, a precizat liderul UDMR.

”Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. E iarăși un principiu, nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aceea să lucrezi în continuare, marea majoritate a lor, la stat”, a adăugat Kelemn Hunor.

”Un militar nu poate să stea până la 65 de ani fiindcă fizic și sănătatea lui nu permite, mai ales dacă este militar undeva și pe un teatru operativ, un judecător iarăși poate nu trebuie să stea, nu trebuie să fie judecător până la 65 de ani, aici e o discuție între specialiști, dar acest lucru înseamnaă că tu iei pensia aia când ajungi la vârsta de pensionare”, a completat liderul UDMR Kelemen Hunor.

”Apoi, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul, nu militarii, nu parlamentarii”, a adăugat liderul UDMR la TVR Info.

Citesc despre pensii și întregul circ mediatic în protejarea celor speciale și de servici. Se chinuie toți să ”explice” principiul pensilor contributive.

Numai că:

– nimeni pare să nu vrea să priceapă ce este aia o pensie contributivă.

Că:

– toți pensionarii de ieri, azi, mâine, poimâine şi până când nu are să mai aibă cine să susţină sistemul de pensii, au pensile calculate RETRIBUTIV.

Fie prin puncte de pensie (legate strict de valoarea retribuţiilor în anii de activitate), fie prin garantarea pensiei la 85% din media ultimelor salarii. (Și, aici, şmecherii noştri politicieni de cumetrie au băgat din greu la adunat tot felul de sporuri, de a ajuns ca o pensie nesimţită să fie mai mare ca salariul).

Prin urmare, întreb ca inginerul: ce principiu CONTRIBUTIV se invocă din moment ce:

– nu e aplicat nicaeri în Romania.

– nu există evidenţa INDIVIDUALĂ a fiecărui plătitor de contribuții.

– nu se cunoaște valoarea bănească (pe cetățean) a sumelor plătite ca contribuții de fiecare și în toţi anii de muncă, decât informativ din ”reconstituirea” unor cărţi de muncă?

Se bate apa în piuă. Iar Hunor bate iapa, să priceapă şaua (sau invers)…ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 16 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE