Justitie

JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP

Scris de 970

Tribunalul Dâmbovița ține blocat de aproape nouă luni dosarul ritualurilor șamanice în timpul cărora Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI și “amica” sa, Vanessa Youness, “afacerista” încarcerată la Gherla pentru o condamnare într-un dosar de mare corupție, puneau la dispoziție “clienților„ ceaiuri din planta Ayahuasca, despre care anchetatorii DIICOT susțin că are la bază o substanță prevăzută în tabelul substanțelor interzise de lege.

Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT în 5 martie 2020 iar de atunci stă în procedura de cameră preliminară. Această etapă e cea în care un judecător de cameră verifică acuratețea tuturor actelor din dosar și soluționează toate cererile și excepțiile ce vizează legalitatea și procedura de anchetă.

Astfel, o decizie privind aceste aspecte s-a dat de către judecătorul de caz de la Tribunalul Dâmbovița în luna ianuarie a acestui caz, când s-au respins toate cererile și excepțiile și s-a constatat legalitatea actelor anchetatorilor DIICOT.

“În temeiul art. 345 alin.1 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile privind legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 226/D/P/2019 al Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov formulate de către inculpaţii Youness Amal-Vanessa, Oltean Gelu Marin, precum şi pe cele formulate şi completate de către inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray.

În baza art.346 alin.2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală de către organele de urmărire penală, în dosarul nr. 226/D/P/2019 al Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov şi dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii: Youness Amal-Vanessa, Oltean Gelu Marin, Lishman Thomas Ivor Mowbray.

În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în Camera de consiliu, astăzi, 14.01.2022, prin punerea copiei prezentei minute la dispoziţia inculpaţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta deciziei aflată în fișa publică a dosarului.

În mod normal, după motivarea acestei decizii dosarul trebuia să plece la instanța superioară, după ce în datele de 14 și 17 ianuarie inculpații nemulțumiți de decizia magistratului de cameră au depus contestații.

 • În mod suspect, motivarea deciziei de cameră preliminară din luna ianuarie nu este redactată, ceea ce practic creează un blocaj în judecarea cu celeritate a acestui dosar de crimă organizată.
 • Totodată se poate observa că dosarul stă în faza de fond a camerei preliminare de doi ani și șapte luni, în contextul în care durata maximă a etapei de cameră preliminară potrivit Codului de procedură penală este de  60 de zile.

Una dintre protagonistele acestui mega-dosar de crimă organizată este femeia de afaceri Vanessa Youness, despre care presa notează că ar fi fost concubină a fostului șef al DGIPI, Gelu Oltean, în vreme ce acesta a negat mereu informațiile spunând că sunt doar “amici”.

Youness a fost încarcerată în decursul acestui an la penitenciarul de femei Târgșor, unde ispășește o condamnare definitivă de trei ani pentru fapte de trafic de influență, după ce a folosit numele premierului Emil Boc în discuții cu afaceristul Dinu Pescariu în cazul afacerii judiciare Microsoft.

MAI MARE JALEA: Șef de serviciu secret dat pe mâna judecătorilor

În acest dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT, în martie 2020, şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi iubita sa Vanessa Youness.

Acuzaţiile sunt de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României. Youness şi Oltean organizau reuniuni pentru care percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, “pacienţii” consumau ayahuasca.

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetăţean britanic (Lishman) a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene, care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

Bărbatul îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene folosite sunt interzise.

YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar pe pagina de promovare a clinicii scria: “Iti cunoaștem luptele zilnice si stim cum cotidianul poate semăna cu o jungla de cele mai multe ori. Oricât ai încerca sa nu te lași afectat de ele, agitatia, deadline-urile, traficul, forfota orașului, diversele roluri pe care trebuie sa le indeplinesti in societate – toate acestea lasă urme în tine. Mintea ți se umple de tensiuni, organismul de toxine și uneori ai vrea sa ai la dispoziție un buton magic, care sa poată opri lumea toata din mișcare”.

Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator.

Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 mins Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 hours Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 5 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 5 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 7 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 8 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 8 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 9 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 22 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 1 day Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE