Din oras

Jumatate dintre romani, nostalgici dupa vechiul regim. Comunistii de astazi: “Exista o libertate a cuvantului daca citeai printre randuri"

Aproape jumatate din respondentii unui sondaj, dat publicitatii acum putin timp, regreta perioada de dinainte de 1989. Potrivit sondajului, 44,7% din romani cred ca regimul comunist a fost un lucru bun. Revolutionarii clujeni si detinutii sustin ca de vina pentru perceptia creata sunt partidele politice.

Comunismul cocheteaza cu jumatate dintre romani, potrivit unui sondaj dat publicitatii acum putin timp. 44,7% din romani cred ca regimul comunist a fost bun. Reprezentantii organizatiei judetene a Partidului Alternativa Socialista (PAS), descendentii PCR, sustin ca procentul celor care cred in Comunism ar fi putut fi mai mare, tinand cont de “siguranta financiara, economica, precum si de masurile de protectie sociala din Romania comunista”.

“Procentul mi se pare inca mic deoarece prespun ca multi tineri nu s-au gandit la toate aceste aspecte. Ei au privit doar la televizor din campaniile anticomuniste din radio si tv si au fost inspaimantati. Bineinteles, anumite libertati au fost ingradite. Ne asumam perioadele gri si negre ale comunismului, insa au fost si perioade mai bune. Tinerii merituosi puteau merge la doctorate prin Anglia si SUA nu numai la Moscova. Exista o libertate a cuvantului si o libertate a presei, daca citeai printre randuri”, a spus liderul PAS Cluj, Gheorghe Oros.

Seful PAS Cluj a arata ca, inainte de 1989 “nivelul de siguranta al cetateanului era mult mai ridicat” si ca “toti cetatenii aveau drepturi si obligati sa munceasca”.

“Puterea de cumparare mult mai mare. (…) Erau locuri de munca. Un om, angajat care isi vedea de treaba iesea la pensie linistit. Economia era functionala, nu existau someri si firme sa se inchida din anumite cauze. (…) In urma studiilor, tinerii erau repartizati la locurile de munca. (…) Fata de ziua de azi, cand spitalele se confrunta probleme financiare, atunci orice cetatean care muncea, precum si scolarii sau studentii, toti beneficiau de asistenta medicala gratuita. (…) Era un regim mult mai bun si mai sigur”, considera Oros.

Doctorul Traian Neamtu a simtit pe propria piele “siguranta regimului comunist” 4 ani, la Periprava.

“44% din astia care vad bine comunismul au beneficiat de lucruri pozitive in timpul regimului. Sunt fie cei care aveau o pozitie in securitate: fie erau gardieni la puscarie si toate familiele lor aveau salarii frumoase si pozitii bune, fie sunt urmasii securistilor. Asta e procentul. 65% eram cei necajiti. 2 milioane si jumatate de romani au fost maltratati la Canal, la Delta Dunarii si culegeam stuf ca ei sa poata face celuloza sa publice ziarul de partid! 44% sunt cei care au profitat si profita si azi”, a aratat doctorul Neamtu.

Asociatiile de revolutionari din Cluj arata cu degetul inspre clasa politica.

“Asa s-a comportat clasa politica. Ne-a compromis revolutia. Romania merge pe un drum gresit din 20 mai 1990, cand 85% din romani l-au votat pe Iliescu. De acolo a plecat tot raul, asa ca acum nu e o surpriza. Am vazut cum merge si nu e o surpriza deloc. Clasa politica care a preluat puterea a dus societatea romaneasca in jos, pentru ca e incompetent”, a spus presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din Cluj, Aurel Coltor.

Sociologii clujeni arata ca sunt motive obiective reale pentru care romanii sunt nostalgici.

“E o constatare veche. Romanii de 10 ani regreta comunismul. Sunt motive obiective pentru care regreta. Oamenii au tendinta de a uita relele si de a idealiza o imagine din trecut. Apoi, multi oameni in varsta confunda tineretea cu regimul socialist si regreta, de fapt, perioada cand au fost tineri, nu regimul in sine”, a explicat sociologul Petru Ilut.

Foto: transildania.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *