Analiza

Județul Cluj fruntaș la viteza la internet. De ce avem net mai bun decât alte județe

Județul Cluj a apărut într-un studiu realizat în ceea ce privește viteza la internet din țară printre primele locuri. IT-iștii spun că sunt diverse motive pentru care viteza la internet în Cluj-Napoca este suficient de mare. 

În județul Cluj, oriunde arunci cu privirea vezi oameni cu ochii în telefon. Ascultă muzică, accesează diverse site-uri, încarcă fotografii pe rețelele de socializare. Toate acestea nu ar fi posibile fără ajutorul internetului, indiferent dacă vorbim despre datele mobile sau internetul fix. Sute de firme folosesc internetul în diverse scopuri, în funcție de serviciile pe care le oferă. 
Într-un studiu privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, Netograf.ro prin intermediul aplicației ANCOM s-a evidențiat faptul că în anul 2016 românii au avut parte de viteze medii reale la nivel național de 95 Mbps download date internet fixe și 26 Mbps pentru download date internet mobil. Tot în 2016, România se afla pe locul 9 în clasamentul general al vitezelor de internet. 
În ceea ce privește viteza medie de download pentru internetul fix, județul Cluj se află pe locul 10, fiind depășit chiar și de Vaslui sau Covasna. Dacă vorbim despre viteza medie pentru internetul mobil, aici județul nostru se clasează pe un onorabil loc șase. Pe cealaltă parte a baricadei, adică pe parte de upload, Clujul nu are cele mai impresionante statistici. 
Se poate să vă întrebați cum este posibil ca un județ în care firmele specializate în IT apar ca ciupercile după ploaie, reprezentanții domeniului pot să ofere o explicație simplă. 

„Totul depinde de rata de penetrare. Cu cât sunt mai mulți utilizatori, cu atât viteza scade pentru că serverele sunt mai solicitate. Cu cât infrastructura este făcută să țină acești utilizatori, adică să le satisfacă nevoile și se dezvoltă înaintea utilizatorilor, cu atât viteza va fi mai mare”, explică Ruxandra Duruș, IT-st. 

Dacă luăm în considerare acest argument, județul Cluj într-adevăr are o viteză de internet bună pentru nivelul la care sunt solicitate serverele de către companiile care folosesc constant, cel puțin opt ore pe zi internetul. Astfel, județe precum Vaslui, Argeș sau Covasna depășesc județul nostru în ceea ce privește viteza de transmitere a informației deoarece numărul de utilizatori este mult mai mic. 

Rapiditatea cu care descărcăm diverse fișiere de pe internet este rezultatul infrastructurii bune care s-a dezvoltat pe vechile rețele de cartier.

„Avem o infrastructură bună. S-a pornit mai de mult când erau rețelele de cartier, care au ajutat foarte mult la extinderea infrastructurii. În Cluj fenomenul rețelelor de cartier a fost foarte extins la vremea lui, ceea ce a ajutat apoi infrastructura să se dezvolte foarte mult”, explică Andrei Brișan, IT-ist.

De asemenea, în județul Cluj, conexiunea la internet este foarte bună, motiv pentru care, din ce în ce mai mulți oameni preferă să folosească o aplicație pentru a rezolva o problemă, în loc să piardă timpul mergând dintr-o parte în alta a orașului pentru a plăti, spre exemplu, o factură.

„Cred că a fost cererea foarte mare nu neapărat la viteză, ci să fie o conexiune continuă cât de cât pentru că marea majoritate a firmelor au nevoie. De asemenea sunt mulți IT-iști care lucrează de acasă. În momentul în care lucrezi de acasă, clientul nu acceptă să îi spui că tu nu ai o conexiune bună la internet. Cred că din cauza asta s-a ajuns să avem cele mai multe firme de IT din țară în Cluj. 

E bine că avem internet bun, fiindcă dacă ai o problemă, se rezolvă rapid. Tinerii își comandă acum orice de pe telefon. Nu mai trebuie să folosești laptopul. Există aplicații pentru orice. Plătesc taxe, citesc o carte, comandă un taxi. Totul e mai rapid. Dacă nu ar merge internetul bine, nu s-ar obosi”, spune Alexandra Pandele, IT-st. 
Statisticile pentru internet fix și mobil în anul 2016 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 182.000 de teste valide efectutate de utilizatorii de internet din România. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *