Jos palaria

Jos pălăria, Tișe, pentru incendiul de la Pata Rât, de care te faci vinovat indirect prin eșecul CMID!

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, merită toată aprecierea clujenilor pentru stilul penelist în care vreme de 10 ani a scăldat-o ardelenește mutând gunoaiele de colo-colo și nereușind să facă din așa-numitul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) un sistem funcțional de prelucrare a gunoaielor. An de an, incendiile s-au succedat la rampele de gunoi administrate de regia Primăriei, an de an Consiliul Județean Cluj anunța că sistemul de prelucrare a deșeurilor din Cluj va deveni funcțional, iar tema poluării va reprezenta o problemă închisă, în condițiile în care Pata Rât (și groapa de gunoi) „au devenit istorie”.

Dar n-a fost să fie…

Ce susținea Alin Tișe în 19 ianuarie 2021?

Poftiți de vă uimiți –

„Având în vedere finalizarea lucrărilor de închidere a ultimei rampe neconforme din județ (…), Consiliul Județean Cluj reiterează că, în acest moment, toate rampele istorice neconforme de deșeuri din județul Cluj (…) sunt închise și ecologizate! (…).

Depozitul de deșeuri de la Pata Rât nu reprezintă obiectul unei proceduri de infringement, acesta fiind închis și ecologizat încă de la finele anului 2019!

Niciun depozit din cele enumerate mai sus nu mai poluează”, anunțau pe un ton triumfalist reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Clujul în flăcări

Din nefericire pentru clujeni, administrația județeană nu a reușit nici în 2022 să realizeze ce și-a propus din 2011 – un centru integrat de prelucrare a deșeurilor. Din contra, Clujul continuă să transporte zeci de tone de deșeuri în Deva, Hoghitz, Aleșd, Câmpulung Moldovenesc etc.

În paralel, incendiile pun stăpânire pe gropile de gunoi ale Clujului, iar nivelul de poluare și, implicit, calitatea aerului respirat de clujeni devin tot mai periculoase.

CITEȘTE ȘI: INCONȘTIENȚĂ CRIMINALĂ: Arde dealul Soporului pentru a doua seară la rând. Arde și Pata Rât în zona Cimitirului ”Moș Ion Roată”, iar incendiul se extinde

În 2022, președintele CJ Cluj a continuat să se laude cu proiecte spitalicești realizate pe planșe și machete 3D, vreme în care clujenii continuă să fie otrăviți de rampele de deșeuri de la Pata Rât.

Mai mult, de curând, administrația județeană anunța că, „în condițiile în care C.M.I.D. este aproape de finalizare” –  mereu aproape gata, dar niciodată finalizat -, Consiliul Județean Cluj a inițiat elaborarea unui „SF care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor și, inclusiv, oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică”.

Altfel spus, Clujul gunoaielor arzând vrea să devină „independent energetic din deșeuri”.

Județul Cluj produce lunar cca. 16.000 tone de deșeuri.

Asistăm la eșecul administrației Tișe ce a reușit să rateze realizarea CMID, motiv pentru care îi acordăm rubrica Jos Pălăria!