Jos palaria

Jos pălăria pentru tinerii care participă la Com'on Cluj 2016: „Ne dorim să promovăm cultura prin crearea unei comunități de artiști și a unei școli de dans!”

Com’ON Cluj-Napoca ‘16 este un proiect care își propune a fi unul al întregii comunități și implică un proces participativ care propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public, bazat pe implicarea tinerilor.

Prin acest demers se vor sprijini un număr de cel puțin 60 de inițiative din bugetul public alocat de Municipiul Cluj-Napoca și 5 inițiative care sunt propuse de grupuri compuse din tineri cu oportunități reduse. O bancă comercială se va implica de asemenea într-un proces de crowdfunding si matchmaking pentru alte 10 proiecte comunitare.

Obiectivul strategic este crearea unui portofoliu de inițiative propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Acest proiect este, totodată, o oportunitate pentru tinerii clujeni, de a-și asuma derularea unui proces participativ prin care ei pot propune şi pot stabili o serie de priorităţi.

Iniţiatorii consideră că mobilizarea ce s-a manifestat pe parcursul anului 2015, când Clujul deținea titlul de Capitală Europeană a Tineretului, dovedește faptul că există o și mai mare forță neexploatată în cadrul comunității clujene.

Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor inițiative ale unor grupuri informale de tineri din localitate care au legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021.

„Ne dorim să promovăm cultura prin crearea unei comunități de artiști și a unei școli de dans”

Una dintre inițiativele înscrise în cadrul proiectului Com’on Cluj 2016, pentru a obține o finanțare, se numește FREEin Dance, iar grupul de inițiativă este format din trei membri: Andreea Maier (25 ani), George Olteanu (29 ani) si Andreea Demeny (29 ani), care au urmat cu toții cursuri de dans la Școala PopularĂ de Arte din Cluj (dans clasic, modern si contemporan, precum si cursul de instructor-coregraf în dans: 

„Suntem tineri pasionați de artă în general si în special de dans. Ne dorim să promovăm cultura prin crearea unei comunități de artiști și a unei scoli de dans.”

Locația de desfășurare a acestei inițiative va fi spațiul din fața Cazinoului din Parcul Central, iar inițiatorii propun un ”happening”, adică un tip de eveniment în care artiști din domenii diferite interpretează simultan în același spațiu neconvențional, fără unitate ritmică sau formală și fără să existe o ierarhie a interpretărilor, spectatorii având libertatea de a alege ceea ce privesc.

Printre artiști se vor număra trei dansatori, un muzician, un pictor, un cameraman și un fotograf. Happening-ul va fi precedat de un workshop de dans contemporan, iar reprezentarea artistica va avea o durata de minimum 10 minute:

„Considerăm că proiectul nostru răspunde nevoii de exprimare liberă a individului. Învățăm încă de mici să ne ascundem emoțiile, sa le reprimăm, însă emoțiile reprimate se pot manifesta în timp sub forma unor boli sau probleme fizice. Exprimarea prin artă ajută la eliberarea acestor emoții și poate avea efect terapeutic. Ne dorim să încurajăm cetățenii clujeni să ni se alăture în cadrul reprezentației și să se exprime liber prin intermediul artei care îi atrage: dans, muzică, pictură, fotografie.

Considerăm că inițiativa noastră va contribui la promovarea culturii prin interpretarea într-un spațiu neconvențional, ceea ce creează o apropiere de public, prin invitarea publicului să se implice direct în „performance” (de exemplu, să danseze), precum și prin împărțirea unor fluturași care prezintă fenomenul „happening”. De asemenea, atât artiștii, cât și membrii publicului vor fi ajutați și încurajați să-și depășească frica de a se exprima liber în fața unui public, prin intermediul artei.”

Artiștii au nevoie de susținerea publicului

Proiectul FREEin Dance, inițiat anul trecut, cu scopul de a înființa o școală de dans, a început să prindă viață, iar pentru a susține dezvoltarea sa, tinerii artiști au nevoie de ajutorul vostru. Inițiativa înscrisă în cadrul proiectului Com’on Cluj 2016, pentru a obține finanțare, are nevoie de un numar cat mai mare de voturi. Puteți să votați acest proiect aici.

„Proiectul FREEin Dance este un proiect personal, intim chiar, ce-i aparține sufletului meu. E un proiect despre mine, despre libertate, despre viață, despre DANS. E un proiect nedefinit, fără formă, care probabil se va contura și colora, se va transforma, se va cânta și dansa toată viața mea.

De ce am ales să-l fac, cu toate că nu știu ce va fi?

Ei bine, am căutat mereu un scop mai înalt al lucrurilor pe care vreau să le fac, un motiv să le fac; poate pentru că am fost învățați să ne căutăm un sens în viață, să avem un scop pentru care să trăim sau să nu facem nimic fără motiv. Dar, știi ceva? Dacă lucrurile pe care aleg să le fac mă împlinesc și îmi aduc fericire în momentul în care le fac, ele nu au nevoie de un scop mai înalt, pentru că și-au îndeplinit deja scopul. Eu știu acum că voi dansa toată viața. Și nu am nevoie de un motiv să fac asta. Dacă nu dansez până la finalul vieții, voi fi trăit degeaba.

Acum, că am deschis ușile, vă invit înăuntru. Abia aștept să vă văd dansând!

Atunci când dansezi în fața unor oameni e ca și cum te-ai deschide precum o carte și i-ai lăsa să citească totul despre tine.

Am început să dansez în spatele ușilor închise, fără să știu nici măcar eu ce se află în interiorul meu. Ce ieșea la suprafață în acele momente mă surprindea mereu. Când mă abandonam dansului, parcă eram o altă persoană. Mi-am dat seama, ani mai târziu, că asta nu se întampla pentru că în realitate eu nu eram acea persoană, ci pentru că aceea eram eu cu adevărat, dar în realitate mă ascundeam. Asta până când am fost văzută și drumul meu către cunoașterea de sine a început…

Iubirea mea pentru dans a crescut treptat, iar în ultima perioadă s-a amplificat puternic. Așa că, iată-mă aici, în fața voastră, deschizând ușile să mă vedeți dansând!”, se confesează Andreea Maier, membră a grupului de inițiativă FREEin Dance.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *