In vizor

EXCLUSIV: Daniel Don reclamă în cazul său un abuz în formă continuată din partea procurorilor DNA

Urmare a articolului apărut în Ziar de Cluj, am fost contactaţi de Daniel Don, care ne-a cerut prezentarea poziţiei sale, ceea ce şi facem în continuare.

„Acum 2 luni, de la judecătorul de drepturi şi libertăţi din camera preliminară am obţinut controlul judiciar din oficiu, cât şi la cererea mea. DNA a făcut contestaţie la această măsură şi sunt ţinut în arest la domiciliu ilegal, în cele 9 luni de zile, fără să mi se respecte drepturile.

La majoritatea încheierilor din instanţă, DNA a venit cu poziţia că sunt pericol public. Fără nicio dovadă în acest sens. Dacă au, vreau s-o prezinte public. Eu oricum am făcut plângere la CEDO şi asta e a doua plângere, pentru că scrie că sunt pericol public. Scrie că sunt pericol public pentru societatea civilă. Aveţi vreo societate civilă, care înseamnă ONG-uri, care s-au plâns de rele tratamente din partea mea, care se consideră ameninţaţi de mine şi au vreo dovadă în acest sens?

În baza acestei acuzaţii, că sunt pericol public, am fost ţinut în arest la domiciliu, fără să mi se facă o evaluare psihologică. Adică „persoană pericol public” este subiectiv. O evaluare psihologică reprezenta o probă obiectivă.

Mi s-au luat drepturile în ceea ce priveşte contestaţia unei măsuri. Ultima măsură a mea s-a judecat la Curtea de Apel, fără să existe posibilitatea să contest. În conformitate cu art. 20 din Constituţia României şi în conformitate cu Declaraţia de la CEDO art. 6 şi 13 am dreptul la o contestaţie la un proces, şi în conformitate cu art. 21 din Constituţie, am dreptul la un proces echitabil.

Toate aceste lucruri sunt abuzuri din partea procurorilor care au venit în faţa judecătorilor şi drept pentru care eu am făcut o contestaţie la Înalta Curte. Şi poziţia pe care am scris-o acolo, că se putea verifica măsura fără dosar, e un alt abuz. O măsură nu se poate verifica fără dosar. Şi nu aş fi fost de acord să se fi verificat măsura fără ca dosarul să existe. Nu este greseala niciunui judecător, este o măsură pe care tot ei au încurcat-o. Este un viciu de procedura, care tot de la ei a plecat, pentru că ei au judecat dosarul la Curtea de Apel, fără să mi se dea posibilitatea să contest şi pentru că sunt ţinut la domiciliu pe baza faptului că sunt pericol public. Ceea ce… nu există documente în acest sens.

Toţi interlopii sunt în control judiciar sau liberi; dacă cineva face dovadă că eu am fost în toată această perioadă pericol public, eu mă înclin.

Şi va rog să citaţi art. 20 din Constituţia României în ziarul dumneavoastră, pentru că în dosarele de drepturi şi libertăţi ale persoanelor predomină legislaţia europeană, de care procurorii DNA nu au auzit şi nici nu vor să audă.

Mi s-a încălcat inclusiv decizia Comisiei Europene nr. 13/2012. Mi s-a adus la cunoştinţă că am dosar penal după 6 luni, iar în acest decret, nr. 13/2012 scrie că dacă mi se deschide dosar penal trebuie să fiu anunţat „de îndată”! Nu după 6 luni.

Am fost arestat în 13 noiembrie, fără să mi se pună la dispoziţie să citesc vreun dosar. Am fost suspect şi inculpat în jumătate de ora, fără să citesc dosarul. Nu mi se respectă drepturile europene. Suntem ţară membră a Uniunii Europene şi Constituţia şi articolele din Constituţie mi s-au încălcat.

Mi s-au încălcat articole din Constituţie legate de sănătate şi de dreptul la muncă. Inclusiv cei din penitenciar au acest drept, art 22 din Constituţie, dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizică şi psihică. Nu am avut dreptul să ies din casă şi să fac plimbări. Conform tuturor expertizelor medicale, mişcarea foarte puţină dăunează grav sănătăţii.

De asemenea, articolul 34 – ocrotirea sănătăţii – o persoană are dreptul, inclusiv deţinuţii, au un timp de plimbare prin curte. Ei vroiau să fiu închis în casă și să nu vorbesc. Şi art. 41 – dreptul la muncă, pe care nu mi-l poate îngrădi nimeni. Şi, de asemenea, art 148 din Constituţie.

Toate aceste drepturi mi-au fost încălcate. Am făcut sesizare la CEDO pentru primele 6 luni de arest la domiciliu şi am să fac şi pentru următoarea perioadă”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *