Jos palaria

Jos pălăria pentru Paul Siserman, fostul concurent MasterChef, care lansează la Cluj un proiect unic în Europa de terapie educațională prin gătit pentru copiii din orfelinate!

Scris de 9,903

Paul Siserman, fostul concurent de la MasterChef, va lansa la Cluj săptămâna viitoare (joi, 20 octombrie) prima academie de gătit și spațiu multifuncțional din Ardeal, Inkchef Academy by Paul Siserman. Fiindcă la rândul său a avut o viață grea, Paul Siserman a empatizat întotdeauna cu suferința copiilor, pe care încearcă să îi ajute prin acțiunile sale caritabile. În cadrul academiei sale, el lansează un proiect unic în Europa de terapie educațională prin gătit pentru copiii din centrele de plasament și pentru copiii abuzați care vor fi astfel încurajați să interacționeze și să se deschidă spre comunicarea cu ceilalți copii și cu specialiștii care doresc să îi ajute:

„Este un spațiu multifuncțional, vor fi workshopuri de gătit, va fi un loc unde o să facem și traininguri cu bucătari profesioniști, cu amatori, o să se facă video blogging acolo, o emisiune tv (să vedem formatul acceptat și de ce televiziune; am vorbit deja cu câteva televiziuni, dar urmează să vedem, pentru că prima dată trebuie să mergi cu un teaser, să vezi apoi cu sponsorii, e mult de lucru) și, cel mai important, se vor face workshop-uri terapeutice, vom face terapie educațională cu copilașii din casele de copii, cu copiii abuzați, pentru că acești copii se închid în ei, nu mai vorbesc cu nimeni și, în momentul în care îi vom pune la treabă, vor trebui să comunice între ei. Comunicând, vor reuși să interacționeze cu ei și sociologul, și psihologul, pentru că o să colaborăm și cu un sociolog, și cu un psiholog (va veni să ne ajute psihologul Oana Mariș). Și cu ajutorul ziariștilor și a celor care au contacte și cu Oana vreau să mergem atât la casele de copii, cât și la cei de la Centrul de Copii Abuzați „Pinocchio”, pentru a aduce copiii să participe la terapia educațională pe care o vom organiza la academie.

Sediul nostru va fi pe strada Plopilor 54 și vom organiza cursuri permanente de gătit pentru cei care vor să devină bucătari, pentru că eu sunt și profesor, instructor formator, vor fi workshop-uri și traininguri cu pasionați și cursuri pentru copii. Workshopurile și trainingurile cu pasionați vor presupune și socializare. De exemplu, vom face într-o anumită zi bucătărie japoneză, avem 10 posturi, 5 bancuri de lucru dotate de la A la Z, cursanții își vor găti, cu ajutorul meu, dar vor mai fi și alți profesori – instructori formatori, vor fi bucătari care vor ține cursuri (de exemplu, pe bucătărie japoneză va fi Florin Trișcă, o să fie Adi Pop), iar toți cei care vor participa vor găti două-trei feluri de mâncare, patru feluri de mâncare, pe parcursul a 4-5 ore, și, după fiecare fel de mâncare, ne vom pune jos, vom vorbi despre el, avem vin, avem suc, avem bere, vom sta la masă, vom mânca, va fi și o chestie de socializare.

Proiectul școlii noastre este unul unic în Transilvania, iar partea de terapie educațională este unică în România. Doar în Franța și în Belgia mai este. E a treia din Europa, iar în Franța și Belgia nu se face cu copii, se face cu adulți. Așa că, din punctul acesta de vedere, terapia educațională pe care o vom organiza noi cu copii va fi o premieră”, a explicat Paul Siserman, pentru Ziar de Cluj.

Paul Siserman nu este nici la prima, dar nici la ultima sa inițiativă caritabilă

Paul Siserman nu este la prima sa inițiativă caritabilă pentru copii. El a mai organizat în trecut diverse acțiuni filantropice prin care a încercat să le ofere mici bucurii pacienților de la Pediatrie I și II și copiilor de la Centrul de Copii Abuzați din Cluj-Napoca:

„Mă impresionează fiecare copil care suferă, când văd un copil care suferă mi se rupe inima. Mulți, dacă mă văd tatuat, zic, mă, ăsta numai asta nu face! Nu am avut zeci de mii de euro, ci am făcut din puțin, și m-am dus cu niște chestii de care s-au bucurat copiii: o banană, un cheesecake gătit de mine, o carte de colorat…”, explica Paul Siserman într-un interviu acordat, în anul 2015, pentru Ziar de Cluj. În cadrul aceluiași interviu, Paul Siserman anunța și intenția sa de a înființa o asociație non-profit pentru a construi la Răchițele (pe terenul său de 15 000 de metri pătrați) o tabără pentru copiii cu probleme de sănătate.

„Eu nu mă las, nu am zis, atunci când am dat interviul pentru Ziar de Cluj, numai așa, ca să impresionez! Vreau să fac și tabere pentru copii, am deschis o asociație, se numește Lanchesis, de la Lachesis, care este una dintre cele trei moire care țineau firul vieții. Aceste tabere vor fi un proiect pentru viitor.

Domeniul principal în care eu activez acum este consultanța în domeniul gastro, am deschis vreo 11 restaurante în țară până acum, mai am o emisiune la Gold FM la București, am evenimente, fac și școala aceasta, deci îmi este foarte greu, nu atât din punctul de vedere al businessului, cât al timpului – îmi este greu să nu îmi văd familia, fiindcă sunt tot pe drumuri. Dar am în vedere și acest proiect, al taberelor pentru copii”, a declarat Paul Siserman, pentru Ziar de Cluj.

Povestea tumultoasă de viață a lui Paul Siserman, fostul concurent de la MasterChef, o puteți citi aici.

Pentru inițiativa sa de a îi ajuta pe copiii instituționalizați în cadrul noii sale academii culinare, Ziar de Cluj îi dedică astăzi lui Paul Siserman rubrica „Jos pălăria!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 2 hours General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 3 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 3 hours Din oras
  URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 17 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 23 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 24 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE