Reportaj

Jocurile copilăriei de pe vremuri au fost uitate? Cum îi influențează pe copii gadget-urile

Scris de 444

Baba oarba, lapte gros, de-a v-ați ascunselea, șotron, rațele și vânătorii sunt doar o parte din jocurile copilăriei care îi făceau pe copii să își petrească serile de vară afară, în fața blocului sau în curtea școlii. Erau acele activități interactive care îi determină pe copii să facă mișcare în mod distractiv. Copiii de astăzi nu se mai joacă la fel ca pe vremuri, jocurile copilăriei au fost umbrite de noile gadget-uri, cu jocuri virtuale, care din ce în ce mai mult îi izolează pe copii într-o lume virtuală. Aceste jocuri au asaltat noile generații și prea puțini oameni își dau seama ce influență pot avea acestea asupra copiilor.

Putem spune că dezvoltarea societății este „de vină” pentru noile tipuri de jocuri ale copiilor, dar și părinții la rândul lor au o vină inconștientă fără a realiza că un simplu smartphone nu este soluția potrivită pentru copil să își petreacă timpul liber. Mulți dintrei ei aleg această metodă de petrecere a timpului liber fie din comoditate, fie pentru că așa e la modă, fie pentru că îi știu pe copii în siguranță acasă.  

“Știu că nu este cea mai indicată metodă de a-și petrece copilul timpul liber, dar uneori nu am încotro. Prefer să-l văd cum se joacă pe tabletă lângă mine, în liniște, unde știu că nu pățește nimic. Dacă îl las afară, trebuie să fiu mereu atentă, și plus că acum nu mai e așa în siguranța cum era când eram noi mici. Eu am 3 copii, cu vârstă cuprinsă între 15 și 7 ani, așa că prefer să mergem cu toții afară la joacă când am eu timp sau soțul meu. Acum sunt mai multe pericole la care sunt expuși copiii”, ne-a spus Mariana, o mamă care are trei copii.

Faptul că părinții recurg, din comoditate, la gadget-uri ca metodă de joc pentru copii, nu este neapărat soluția pentru a se dezvolta spiritul social al unui copil. Tableta, smartphone-ul și gadget-urile îi izolează pe copii. Nu mai știu să socializeze între ei și dacă o fac, o fac tot prin conversații virtuale.

„Copiii, mai nou stau acasă, cuminți, cu cele mai noi gadget-uri. Și acest lucru desigur se simte, și în discuțiile cu ei. Desigur că acest lucru nu îi face mai puțin inteligenți, pur și simplu sunt uneori mai antisociabili. Aceste dispozitive au adus pentru părinți o comoditate, însă o izolare pentru mulți dintre copii. Eu de exemplu am observat acest lucru și la orele de pian pe care le predau copiilor. Faptul că își petrec timpul de studiu într-o poziție anume, este nevoie după aceasta să meargă să facă mișcare, la joacă afară cu copiii, să alerge. Aceste lucruri, pe vremea noastră, pe când încă nu eram invadați de gadget-uri le făceam inconștient, prin jocuri din curtea blocului, sau curtea școlii, cum ar fi Țară, țară vrem ostași. Acum însă părinții aleg să-și trimită copiii la tot felul de ore de sport, care mai mult îi aglomerează pe copii, pentru că ei o percep ca și o obligație, ci nu distracție”, este de părere Liana, profesoară de pian în Cluj-Napoca.

Copiii nu mai au aceeași doză de magie ca pe vremuri, fac activități seci organizate de adulți, fără ateliere, sau animatori plătiți la oră, mai pe scurt fără joacă asistată. Libertatea de atunci ne-a fost furată de noile tehnologii, care au pus stăpânire pe copiii din ziua de astăzi.

Sunt unii părinți care aleg să își crească copiii după „moda veche”, care încearcă să se implice cât pot, pentru a-i crește cu jocurile cu care au crescut părinții. Aceștia le oferă copiilor libertate mai mare de a se juca pe afară, încearcă să se implice și ei în jocurile lor, fiind ca și exemple.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 8 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE