Politica

Jocuri de cabană pentru numirea la șefia DNA

Patru procurori s-au înscris pe ultima sută de metri în cursa pentru șefia DNA: Florentina Mirică, șefa direcției de combatere a corupției din DNA, procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General și procurorul anticorupție Elena Grecu. Aceștia urmează să susțină interviul cu ministrul Justiției, după care Tudorel Toader va transmite propunerile către Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea avizării. Avizul este însă unul consultativ, ultimul cuvânt urmând să-l aibă președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că nu este „obligatoriu” să desemneze pe unul dintre cei patru procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA, procedura putând fi reluată. „Mai este o problemă. Noi avem patru candidaţi. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se opreşte la unul dintre candidaţi, ci reluăm procedura, anunţăm din nou perioada de înscriere, de selecţie, adică o luăm de la început. (…) Ştiţi vorba aceea românească: poţi candida singur şi să ieşi pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei”, a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la RTV.

  • Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.
  • Cristian Lazăr este în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Lazăr este procurorul care a decis, în 2013, neînceperea umrăririi penale împotriva fostului premier Victor Ponta pentru acuzația de plagiat. El a fost propus pentru această funcția pe care o ocupă în 2015 de ministrul Justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc.
  • Marius Iacob, fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General,a devenit adjunctul Laurei Codruța Kovesi în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției, Robert Cazanciuc. Și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive. Tot el a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv. Dosarele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu au fost și ele instrumentate de Marius Iacob. La fel celebrul caz al Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă. Marius Iacob a fost, alături de Laura Codruța Kovesi, în atenția Inspecției Judiciare în cazul legat de suspendarea procurorului anticorupție Mihaiela Iorga.
  • Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost promovată în această funcție de Laura Codruța Kovesi. De-a lungul vremii, a instrumentat de-a lungul vremii mai multe dosare cu greutate, în care au fost implicați înalți demnitari, dar și cauze cu impact social major cum este dosarul fraudelor de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Ea se numără printre procurorii care au semnat scrisoarea deschisă privind independența justiției. De asemenea, Florentina Mirică a instrumentat dosarul ”mașinii de lux” în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea, fosutl ministru al Internelor Petre Tobă și mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecţia Judiciară pe motiv că ar fi dat informații din dosar. Plângerea a fost făcută de către avocaţii fostului ministru de Interne Petre Tobă și a fost respinsă în cele din urmă de către CSM. Kovesi a susținut-o pe parcursul procedurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *