FOTOGRAFILA

Joaca de-a plăcuța cu numele lui Mihai Eminescu de pe soclul statuii poetului. Poate ar trebui montată pe Primăria Cluj-Napoca o ”plăcuță suedeză”?

O plăcuță cu numele lui Mihai Eminescu și anii în care a trăit a fost amplasată de Primăria Cluj-Napoca la  baza statuii poetului din fața Teatrului Național. E vorba despre o plăcuță dintr-un aliaj pe care se inscripționau numele de familie pe ușile apartamentelor din blocurile ceaușiste. Oricum, respectul celor din Primăria lui Emil Boc față de statuile simbol ale orașului nu se manifestă decât prin smulgere cu excavatorul de pe soclu. După ce l-au spânzurat pe Eminescu în timpul lucrarilor de reamenajare (ca de parcare publică) din fața Teatrului Național, săzicem mulțumesc că l-au pus înapoi.

CITEȘTE ȘI: Îți trebuie ceva lipsă de creier să-l spânzuri așa pe Eminescu!

O bătaie de joc față de placa din marmură originală pe care era inscripționată semnătura olografă a poetului național (doar în zilele de 15 ianuarie ale fiecărui an). La fel se intenționează a se proceda și cu statului lui Lucian Blaga, o altă mizerie de plăcuță izvorâtă din mintea unui prostoi care nu are cum să înlocuiască originalele din marmură. Este la fel ca și atunci când s-a ”amenajat” colțul Pieții Uirii de la Librăria Universității și un papagal deintre cumetriile municipalității abonat la aceste lucrări și-a însușit borna geodezică a ”Kilometrului 0” al Clujului, o piesă cu valoare simbolică încărcată de istoria celor întâmplate în zonăîn 21 decembrie 1989. Numai la insistențele Ziar de Cluj a reapărut borna, sudată în batjocură la locul ei, cu jalnica justificare că a fost îndepărtată în urma unuiaccident de mașină, refăcutăși înapoiată. O minciună ordinară,că Ziar de Cluj a publicat fotografii despre cum borna a fost tăiată cu un aparat oxiacetilenic șiîndepărtată.

CITEȘTE ȘI: Kilometrul zero al indolenței și incompetenței administrației Boc

Ziua Culturii Naţionale și 170 de ani de la naşterea poetului Mihai  Eminescu, sărbătorite la Cluj-

Oricum, după o zi, plăcuța a fost îndepărtată. Cică mizeria va fi montată chiar pe soclu. Oricum, municipalitatea clujeană nu ar fi mișcat un mușchi în sensul reinscripționării statuilor din fața Teatrului Național, aspect semnalat de clujeni de câteva luni, dacă, în urmă cu câteva zile, reprezentanți ai Societății ASTRA nu amplasau două inscripții cu numele și anii între care au trăit Mihai Eminescu și Lucian Blaga. Demersul, după cum am mai zis, s-a făcut pentru a atrage atenția că în urma lucrărilor de reamenajare a zonei Pieței Ștefan cel Mare plăcile cu numele lui Mihai Eminescu și a lui Lucian Blaga de la baza celor două statui au fost înlăturate și nu au mai fost reinstalate.

Protest inedit la monumentele lui Eminescu și Blaga din fața Teatrului  Național – ziarulfaclia.ro

Inexistenta Poliție locală a municipiului Cluj-Napoca când este vorba de acte de vandalism prin oraș, a acționat prompt și a îndepărtat cele două cartoane.

Apoi au venit cei din ”bocărie” cu ”soluția” de oameni mici: plăcuța de alamă de birou notarial. I-o fi rămas lui Daniel Buda niște material de la biroul său, te pomenești…

emin 5