Din oras

Jazz in The Park, a doua editie: vrem sa aducem jazzul intre oameni, sa ii redam libertatea

Un ursulet care canta la pian este simbolul celei de-a doua editii Jazz in the Park, eveniment caruia organizatorii vor sa ii imprime identitatea de “cel mai prietenos festival de muzica buna de pe piata”. Intre 4 si 6 iulie artisti consacrati si tinere sperante ale genului vor demonstra ca muzicii bune ii sta bine in parc. Un targ gigantic de mestesugari, hamace si un spatiu pentru copii vor completa decorul din Parcul Central, totul incheindu-se cu un concert al artistei Melanie Pain, vocea Nouvelle Vogue, la Opera Maghiara.

Organizatorii festivalului au subliniat astazi ca pornesc cu mai mult avant in aventura celei de-a doua editii a manifestarii si au planuri mari.

“Vrem sa crestem acest festival si sa maximizam potentialul parcului. Anul trecut autoritatile au fost retincente, s-au temut, poate pe buna dreptate, ca parcul va suferi pagube din partea spectactorilor care umbla liber pe iarba. Spectatorii nostri au fost geniali anul trecut, asa ca ni s-a permis sa facem mai multe in parc”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului.

La scena din parc vor avea loc concerte in fiecare zi de la ora 19 pana in jurul ore 23. Programul incepe cu Luz Azul, o trupa de bossa nova din Belgrad, dupa care Teodora Enache va reveni in fata publicului clujean, alaturi de Lars Danielsson , “unul din primii cinci cei mai buni contrabasisti europeni ai momentului”, dupa cum l-au descris organizatorii.

Seara de vineri se va incheia cu recitalul clujenilor de la Jazzybirds.

Concertele de sambata incep cu Youvenis, “un proiect-manifest coordonat de prof. Dan Tohanean si consacrat muzicii de calitate, interpretata live”. Urmeaza JazzyBIT, un trio care canta jazz, latin, funck si blues.

La final, vor urca pe scena din parc Moonlight Breakfast, o trupa care combina asa-numitul retroelectro” cu interpretarea vocala de jazz. Show-ul lor va fi completat de un spectacol de efecte vizuale marca Les Ateliers Nomad. Ultima zi de festival le este rezervata celor de la Loungerie II, Mara & Cult Studio Artists. Daca anul trecut Vita de Vie a uimit cu un concert acustic, la editia din acest an e randul celor de la Les Elephants Bizzare sa faca asta. Finalul festivalului va fi marcat de concertul sustinut de Melanie Pain duminica, 6 iulie, la Opera Maghiara. Va fi singurul eveniment la care intrarea se va face pe baza de bilete platite. Costul unui bilet este de 50 de lei.

In paralel cu recitalurile de jazz, Parcul Mare va gazdui o multime de alte evenimente. Va exista o zona de relaxare, cu multe hamace, carti gata de imprumutat si o biblioteca virtual, un panou cu coduri QR de pe care cartile se vor putea descarca pe telefon. Se vor putea testa noile biciclete Pegas, precum si eBike-uri. O zona le va fi rezervata exclusiv celor mici, cu jocuri, animatori, un atelier de ceramica si concursuri de vanatoare de comori, organizate de The Dungeon.

“Vom mai avea, poate, cel mai mare targ de mestesugari din ultima vreme, cu peste 100 de tarabe. Deja festivalul capata o forma mai compacta. Chiar daca bugetul nu e prea mare, ne straduim sa organizam un eveniment de calitate. Ne-am bucurat de impactul primei editii, de entuziasmul care le-a redat clujenilor parcul, o locatie putin folosita pana nu demult”, a mai spus Vaida.

Despre ideea de a organiza concerte gratuite in parc, Horea Marc, celalalt director al festivalului spune ca nu si-au propus sa organizeze un festival de jazz clasic.

“Ne-am limita publicul, iar noi dorim sa promovam muzica buna, artistii care au ceva de spus, canta live si nu abordeaza genuri comerciale. In fond, scopul nostrum e ca publicul sa asculte muzica buna, nu cea standard pe care o primeste pe toate canalele”, a spus acesta.

Ideea a fost subliniata si de Mircea Kiraly, producatorul festivalului.

“Am auzit prin urbe ca anumiti spectatori au zis ca ce se canta aici nu e jazz. As vrea sa le reamintesc ca jazzul e un fenomen social, un fenomen de razvratire si de libertate. Jazzul inseamna ca lumea sa se bucure de libertate. Faptul ca multi artisti mari vin aici sa cante si un numar mare de tineri apreciaza acest gen ii reda si jazzului libertatea. Asta e arta”, a punctat producatorul.

Concursul de jazz care trebuia aiba loc la Iulius Park s-a amanat pentru august.

“S-au inscris o gramada de trupe din toata tara, insa, pe masura ce ne apropiam de data festivalului au inceput sa vina anunturi ca multi nu pot participa, din cauza ca e perioada de licente. Am decis atunci amanarea pentru luna august”, a precizat directorul Alin Vaida.

De la aceasta editie, avand in vedere ca e un proiect comunitar, festivalul va avea si o campanie de strangere de fonduri prin SMS, pentru sustinerea de proiecte muzicale. Cei care vor sa contribuie pot dona cate 2 euro prin SMS la 8840, pana in 31 august.

In cazul in care va ploua, concertele se vor muta la Opera Maghiara.

“Furtuna de anul trecut a fost o lectie pentru noi, asa ca am convenit sa ni se dea Opera Maghiara pentru trei zile”, a explicat Marc.

Bugetul editiei din acest an a manifestarii este de 40.000 de euro, cei mai multi din sponsorizari private, dar si de la primarie, unde organizatorii au depus un proiect, iar Ministerul Tineretului si Sportului sustine financiar concursul de jazz.

“Avem noroc ca avem artisti carora le place ideea festivalului nostru si fac concesii financiare, insa asta nu se va intampla mereu, asa ca trebuie sa cautam solutii. Ne-ar placea sa o aducem la o editie viitoare pe Katie Melua”, a precizat Vaida.

Planurile de viitor ale celor de la Asociatia Fapte, organizatori ai festivalului vizeaza extinderea in mai multe locatii, atat in aer liber si spatii neconventionale, cat si in marile sali din oras.

“Cred ca e reprezentativ pentru festivalul nostrum acest tandem intre artisti mari si tineri pe care vrem sa ii ajutam”, a spus Horea Marc.

“Am vrea sa ne impunem ca cel mai prietenos festival de muzica buna de pe piata”, a incheiat Alin Vaida.

Prima editie a festivalului Jazz in the Park s-a desfasurat in perioada 21-23 iunie 2013 in Parcul Central din Cluj-Napoca. Mii de participanti au asistat la concerte instalati confortabil in hamac ori asezati pe iarba, au vizitat targurile vintage, de carte si antichitati. Printre artistii care au concertat se numara Otros Aires, Waldeck, Byron, Maria Raducanu, Big Dimm A’Band, Cobzality, Gabriela Costa si Alex Man, Alex Musat&White Blues si Anne&band, alaturi de Razvan Suma (violoncel), Bogdan Vaida (pian) si Magda Puskas (folk).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *