Din oras

Jardinierele au rămas fără “brățări” din cauza hoților

Tot mai multe jardiniere de pe bulevardele și străzile principale din Cluj-Napoca au rămas fără componenta din metal, care cel mai probabil este vândută la fier vechi. Pe lângă faptul că unele nu au nici măcar florile, au mai și rămas fără „brățarametalică.

 

Furtul brățăriloreste o „afacerecare poate aduce un oarecare profit pentru cei care operează astfel. Tehnica cunoscută a „furtului eficienteste să fie cât mai ușor de transportat, rapid de de dezasamblat, și să fie profitabil, să aibă valoare. Jardinierele din beton probabil sunt prea grele ca să fie furate și florile sunt prea ieftine.

Cele mai multe jardiniere fără componentele metalice pot fi observate pe strada Clinicilor, Moților (chiar sub nasul polițiștilor locali), bulevardul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, Universității. De fapt, peste tot unde sunt șiruri de jardiniere, hoții și-au făcut de cap.

 

Cei mai mulți dintre cetățeni nici nu au observat lipsa acestor componente metalice. Mai mult se arată deranjați de lipsa florilor din unele jardiniere de pe străzile Universității și bulevardul 21 Decembrie 1989.

Primăvara a sosit și din păcate multe străzi au ramas fără decorațiuni florale. Acesta este primul lucru care ne sare în ochi. E păcat, pentru că toți știm că s-au cheltuit bani enormi din bugetul Clujului, și doar jardinierele din jurul Primăriei au fost amenajate cu flori. Și așa ducem lipsă de copaci, și floră într-un oraș atât de aglomerat ca și Clujul”, ne-a spus doamna Elena, o clujeancă, nemulțumită că multe jardiniere sunt goale și părăsite.

 

Cu toate că primăvara a cam sosit de ceva vreme, nu avem flori în toate jardinierele. Firmele care se ocupă de amenjarea spațiilor verzi nu și-au făcut timpul necesar să planteze flori și să aranjeze jardinierele. Mai mult, Primăria a investit în ultimii ani tot mai puțini bani în plantarea de flori și amenajarea spațiilor verzi. În mod cert, criticile repetate ale jurnaliștilor au dus la reducerea alocărilor financiare pentru acest sector.

 

Serflor, Rasimo şi Paul Flowers sunt cele trei firme care au câştigat în opt ultimii ani de la administraţia portocalie, mai nou albastră, aproape 9 milioane de lei. Afacerea panseluţa a fost una înfloritoare în perioada 2008-2012. Din 2008 până anul trecut, pentru panseluţe, Primăria Cluj-Napoca a cheltuit 1,2 milioane lei după cum urmează: 2008 – 242.760 lei, 2009 – 683.357,5 lei, 2010- 108.370 lei, 2011-70.308 lei. În perioada 2012-2015 nu s-a cheltuit niciun leu de la bugetul local pentru plantarea de panseluţe, iar în 2016 suma alocată a fost de 9.240 lei.

 

În ceea ce privește brațelemetalice ale jardinierelor rămâne o enigmă pentru noi și o „afacere” profitabilă în continuare pentru hoți, care în continuare, mai fură de unde mai apucă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *