Reportaj

JALNIC Economie drastica la UPU. Asistentele poarta manusi doar daca pacientul are hepatita

Medicii si asistentele de la Unitatea de Primiri Urgente Cluj-Napoca sunt cel mai bun exemplu al voluntariatului. Asta pentru ca slujba lor a ajuns mai mult  un act de caritate decat o meserie care se respecta. Desi conducerea unitatii spune ca nu exista probleme legate de materialele sanitare, manusile au ajuns o optiune pentru majoritatea asistentelor.

“Sa va puneti manusi. Urmatorul pacient are hepatita”, se aude, impunatoare, vocea unei asistente. Femeile care pana atunci au manevrat zeci de pacienti cu mainile goale se conformeaza si isi pun protectie pe maini. Brancardierii, care au mutat o batranica pe o targa ajutandu-se de o patura veche, ponosita, rupta, isi scutura bratele goale.

In sala de asteptare, peretii care nu au mai fost zugraviti de prea mult timp au gauri de la neoanele vechi, iar tavanul fals e spart. La fel e si televizorul din colt, care nu mai functioneaza de ani buni.   

Pe paturile de spital din camera de urgente, cearsafurile se schimba o data la doi-trei pacienti, indiferent ca au fost sau nu patate cu sange de la interventia precedenta.

“Mi-e scarba”, spune o pacienta intinsa pe un cearsaf pe care troneaza o pata de sange care, in mod evident, nu e al ei.

In jurul ei, medicii si asistentele roiesc preocupati. A ajuns aici de doar cateva minute, iar ingrijirea e ireprosabila. Personalul medical o intreaba constant cum se simte, daca are nevoie de apa, ii verifica pulsul la cateva minute. O cearta ca n-a ajuns aici mai devreme, dar se bucura ca o pot ingrij, iar dupa o jumatate de ora, tanara pleaca acasa cu zambetul pe buze. Pe mana unde i-a fost infipta branula preseaza o bucata de vata inmuiata in spirt.

“Nici macar nu mi-au pus un plasture, cum se pune de obicei. Cred ca nu au, saracii”, spune fata, pe picior de plecare. 

Adela Golea, medic sef al UPU-SMURD, spune ca in momentul de fata unitatea sanitara nu are probleme cu aprovizionarea.

“Nu avem probleme in ceea ce priveste materialele sanitare. Poate avem probleme individuae de percepere a regulamentului, o sa vorbesc cu asistenta sefa”, a decarat Golea pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *