In vizor

Jaful din banul public în cazul drumului Răchițele – Ic Ponor, dovedit prin două expertize. Sinecuristul Mircea Avram, fost director al RAADPP, "amenință" că va demonstra contrariul

Mircea Avram, fostul director al RAADPP Cluj, sinecuristul sub oblăduirea căruia a avut loc un adevărat jaf din banul public, a apărut recent cu declarații la cluj-am, “televiziunea online” pe care o patronează, prin care susține că în cazul drumului Răchițele – Ic Ponor totul este curat ca lacrima. Avram “amenință” că va veni cu dovezi concrete. Afirmațiile acestuia vin după ce în urmă cu câțiva ani, o expertiză a Consiliului Județean arăta că există un prejudiciu de 1 milion euro în cazul acestei investiții. De asemenea, o altă expertiză a DNA arăta același lucru. În ciuda existenței acestor documente, DNA a clasat dosarul.

Două expertize care demonstrează același lucru nu au fost suficiente pentru DNA în cazul dosarului referitor la drumul Răchițele – Ic Ponor, așa că dosarul a fost clasat. Despre acest subiect, Ziar de Cluj a scris pe larg în vara anului trecut.

Citește și:

DNA Cluj clasează dosarul Răchițele – Ic Ponor. Prejudiciul a fost estimat la 1 milion euro

Clasarea dosarului se pare că i-a dat aripi fostului director al RADDPP Cluj, Mircea Avram care s-a lăudat singur, la propria “televiziune online” ce lucruri minunate a făcut în perioada când a condus regia. Avram susține că s-au făcut lucruri bune pentru drumul Răchițele – Ic Ponor. A uitat de numeroasele dosare penale deschise în acest caz și de expertizele care arată un prejudiciu de 1 milion euro. Mircea Avram spune că va veni cu dovezi prin care va demonstra că nu a fost vorba de un jaf din banul public.

“Am reușit să finalizăm drumul Ic-Ponor. Dacă nu l-am fi finalizat, Consiliul Județean trebuia să dea toți banii înapoi. Așa nu a dat nimic. Se spune și se afirmă de către unii că a fost acolo un jaf. Astăzi spun că în următoarele zile vom demara pe episoade, să vedeți că nu a fost un jaf, să vedeți că tot ceea ce s-a spus se poate vedea și verifica cu date concrete. Din documentele care au ajuns la noi acum aproape o săptămână jumătate, două (sfârșitul lunii noiembrie – n.r.), inclusiv ordonanța de la DNA în care expertul arată ce a fost acolo și ce s-a întâmplat pentru că întotdeauna atunci când apar diferențe de opinii sunt două tabere, unul spune într-un fel, altul în alt fel și ar trebui să existe cineva neutru care să spună adevărul. Acolo sunt 20,5 kilometri, e un drum de munte și exact cum spunea și expertul în acel drum s-au făcut lucruri bune. Nu se poate mereu să se spună niște lucruri care nu sunt în concordanță cu ceea ce este. Mulți vor spune că a fost o expertiză. Să vedeți ce spune expertul judiciar, independent nu ce spune unul dintr-o parte sau din alta. Din cauza aceasta, eu zic că cei de la DNA au spus că nu este de competența lor și au clasat respectivul dosar, după câțiva ani în care asupra mea, asupra altora a planat suspiciunea că am fi furat, am fi făcut ceva. Acel drum de 20,5 kilometri a fost 12 milioane de euro. Faptul că investiția este gata arată că acolo unde se dorește și se muncește apar și rezultate”, a spus Mircea Avram.

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, fără a fi finalizate.

Abia în 2016, după 8 ani de la începerea lucrărilor, investiția a fost finalizată.

Între 2008 și 2012, Avram a deținut scaunul politic de director general RAADPP, regie aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. Din august 2014, până în decembrie 2015, a ocupat funcția de director general RAADPP. Între 1 ianuarie și 9 mai 2016, a fost consilier-expert al președintelui Consiliului Județean Cluj. Mircea Avram este directorul ziarului/televiziunii online Cluj-AM.ro. Deși a negat de mai multe ori acest lucru, în emisiunea de mai sus a recunoscut că el este cel care conduce această publicație. Redacția cluj-am este tocmai la etajul 5 al stadionului Cluj Arena.

În aceeași emisiune, Mircea Avram s-a lăudat și cu mărețele lui realizări referitoare la stadion. A lăsat să se înțeleagă că fără el nu s-ar fi putut construi stadionul.

Cluj Arena este o bucățică din mine. Împreună cu Alin Tișe, am dărâmat tot în 2008, după care a fost făcută și este la dispoziția tuturor. Și chiar un album care a fost făcut în 2011 încă îl mai avem și care arată ce s-a făcut și cum s-a făcut. Important este că rămâne ceva în urma noastră. Ce am reușit referitor la stadion? Poate cea mai mare sumă recuperată, rambursată de către statul român către Consiliul Județean, către regie pe care am folosit-o direct la plata constructorilor a fost acel TVA de 2 milioane de euro. Nu am folosit banii, noi cei din regie pentru a mări salarii sau alt fel de lucruri ci am plătit constructorul stadionului. Deci un lucru care se știe. După care am terminat”, a spus Avram.

Suntem curioși ce părere are Alin Tișe despre „delirurile” lui Avram referitoare la stadion? Dar mai ales Ioan Așchilean, unul dintre oamenii de afaceri care controlează ACI, una dintre firmele care s-au ocupat de construirea stadionului.

Mircea Avram s-a făcut remarcat prin celebrul proiect Ic Ponor, care s-a soldat cu numeroase dosare penale, și a contribuit la construirea Cluj Arena, în calitate de director al RAADPP, regie prin intermediul căreia s-a construit stadionul. Multe dintre contractele semnate de Mircea Avram au intrat în vizorul DNA Cluj. Avram a fost acuzat de concedierea ilegală a două dintre angajatele RAADPP, a fost maestrul planurilor fără precedent, în calitatea de director al acestei regii, planuri care nu s-au concretizat niciodată. Tot în mandatul său de director al RAADPP, Mircea Avram a „revoluționat” sistemul de achiziții publice. Mai multe lucrări au fost împărțite în două pentru a fi sub pragul de 15 000 de euro, astfel încât firmele apropiate partidului să își adjudece contractele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *