In vizor

Jaf la drumul mare în primăria lui Boc. În opt ani, preţul unui metru pătrat în centrul Clujului s-a triplat!

Banul public este banul nimănui pentru că altfel nu se poate explica cum municipalitatea clujeană a  alocat puţin peste 110.000 de euro pentru amplasarea a două chioşcuri de câte 9,45 metri pătraţi în Piaţa Unirii. Mai ciudat este faptul că pentru chioşcuri de aceeaşi suprafaţă în 2009 Primăria a plătit 15.000 de euro. 

Proiectul Planwerk pentru modernizarea şi  transformarea Bd. Eroilor în zonă pietonală a prevăzut amplasarea a şase chioşcuri multifuncţionale. Prin acest proiect s-a stabilit amplasarea exactă a celor 6 chioşcuri precum şi dimensiunile acestora. 

Chioşcurile amplasate de municipalitate pe Bd. Eroilor în noiembrie 2009 erau de două dimensiuni şi anume: de 9,45 metri pătraţi  şi au costat 64.753 lei, respectiv 7,35 mp, ce au costat  57.135 lei. 

“Având în vedere că este vorba de o tranzacţie intracomunitară, nu se plăteşte taxa pentru valoarea adăugată, aceasta fiind valoarea totală a chioşcurilor”, a informat Primăria Cluj-Napoca în 2009.

Acelaşi proiect Planwerk, de această dată pentru modernizarea Pieţei Unirii – latura Vest, prevede amplasarea în noua zonă pietonală a două chioşcuri multifuncţionale pentru vânzarea de carte şi flori. Cu alte cuvinte, aceeaşi destinaţie ca a chioşcurilor de pe Eroilor. 

City managerul municipiului Cluj-Napoca Gheorghe Şurubaru semnează o notă internă către Direcţia de Patrimoniu a Municipiului şi evidenţa proprietăţii Serviciul Autorizări comerţ, prin care comunică preţul pentru cele două chioşcuri şi anume 412.272+TVA. 

Suprafaţa chioşc multifuncţional: 3,5×2,7 m = 9,45 mp. Valoarea chioşcului multifuncţional 206.136 lei +TVA.”, se regăseşte în nota internă semnată de Şurubaru.

Deşi suma de 55.000 de euro pe un chioşc este exorbitantă, Emil Boc a afirmat că, dacă atât au spus proiectanţii că ar costa, atât trebuie plătit.  

“Cu chioșcurile, atâta au spus proiectanții că ele costă în centrul Clujului. Suntem Capitala Transilvaniei. Dacă nu vă plac, să aduceți cutii de carton pe care să le pună PSD-ul în centru”, a replicat Boc la interpelarea din plenul şedinţei de CL a consilierului Dan Morar. 

Cum majoritatea PNL+UDMR a primarului Emil Boc, 19 consileri prezenți la şedinţă, a votat pentru, cheltuirea din bugetul local în anul de graţie 2017 a 110.000 euro pentru două chioşcuri de nici 20 de metri pătraţi pare un lucru rezonabil. 

Dacă în 2009, un chioşc de aceeaşi dimensiune, făcut la recomandarea aceluiaşi proiectant Planwerk, a costat 64.753 lei, să fie atât de mare inflaţia încât, în 2017,  pentru o suprafaţă identică de 9,45 metri pătraţi să plătim din bugetul local  206.136 lei +TVA? Adică, de trei ori mai mult? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *