Afacerea zilei

ITALYNETIC, noul restaurant-provocare semnat de Chef Paul Siserman. De ce mi-a placut foarte mult

S-a deschis Hotel Cristal la Cluj-Napoca si rasfoiam pe net fotografiile cu camerele, zicandu-mi ca arata foarte bine (vezi AICI ca sa te convingi), cand mi-a sarit in ochi si faptul ca are si un restaurant cu specific italian, tutorat de Chef Paul Siserman.

Observ un nivel de maturizare superior in piata hoteliera clujeana. Cei care investesc in hoteluri au inteles ca restaurantul e o parte importanta din succesul viitoarei investitii si nu trebuie sa ramana o cantina de adapat clientii hotelului. Azi, multe hoteluri din oras au restaurante foarte bune.

M-a atras imediat asocierea restaurantului ITALYNETIC (ciudata si interesanta denumire) cu Siserman, care e un tip foarte fain, asumat, un autentic, nu o imagine falsa pe Instagram, un tip cu voce, cu experienta si premii culinare castigate, cu peste 20 de restaurante deschise unde si-a adus contributia.

M-am dus pentru el intr-o vizita de „verificare” a meniului de la Italynetic si, ca sa fie cat mai corect feed-back-ul pentru acest articol, mi-am luat ca arbitri, pe langa partenera de viata, si doi buni prieteni.

Restaurantul e nou-nout, abia lansat, asa ca totul e tipla. La ora dupa-amiezei, era putina lume, nici nu e cunoscut, sper sa devina si prin acest articol, spre seara s-a umplut binisor, dar mie mi-a convenit caci a fost mai liniste.

Nu l-am prins la munca pe Paul Siserman, dar asta a fost si mai interesant, fiindca voiam sa vad ce se intampla cu meniul cand NU e el prezent.

Si a fost foarte bine.

„Aerul” locatiei e foarte interesant, poate si datorita designului artistic contemporary deloc epatant, subtil si distins. S-au bagat bani in chestii de detaliu, si se simte (sau se vede).

Meniul Italynetic (ce poate fi consultat si aici) este un omagiu adus bucatariei traditionale italiene, cu note dese de modernism, lucru care il face si mai interesant.

Fiind infometati, ne-am repezit la startere. Ne-am haladit nu la un tartar, ci la doua: am luat si de ton, si de vitello, plus un vitello tonnato (sau telefonato, cum imi place sa zic).

Absolut gustoase.

  

Dar am ramas socat sa vad in meniu, la sectiunea aperitive, arancini siciliani, un soi de bilute de orez cu umplutura si date in cuptor sau tigaie (aici erau al forno), care sunt o mancare foarte populara in Sicilia, mai ales pe partea de street food.

Arancini se numesc fiindca crusta capata o culoare portocalie, initial preparatul clasic fiind cu ragu. Cum timpurile au evoluat, umplutura din arancini s-a schimbat in sute de feluri si viziuni, dar ramane o constanta: e un preparat migalos, destul de greu de facut, care cere rabdare. Si de aia nici nu l-ati vazut pana acum in restaurantele cu specific italian.

M-am bucurat sa il vad prezent aici, dar si mai tare m-am bucurat sa il halesc. Poezie la gingie, daca imi comandam 4 portii, puteam linistit sa plec acasa ghiftuit. Musai de incercat.

Intre doua butelii de vin si cateva povesti, ne-am napustit asupra felului principal din care am pozat doar doua preparate, fiindca am uitat sa le fotografiem pe restul din cauza poftei.

Avem asa:

FILETTO DI MAIALE SOTTO VOTO CON SALSA DI VINO ROSSO

la care am adaugat un piure de mazare cu wasabi. Absolut demential! Carnea, impecabila! Dar cu piureul condimentat cu wasabi, carnea a devenit magie!

Filetto di branzino, gatit fara cusur. Ne-a tot frecat chelnerul sa il comandam (de altfel, un baiat vesel si cunoscator intr-ale meseriei), si a avut dreptate: l-am devorat.

File de ton rosu in stil tempura e preparatul pe care am uitat sa il pozam. Va zic ca a fost cosmic! Nu ar fi avut cum sa iasa de rahat, caci Paul Siserman are in panoplia de premii unul pe acest specific: Marele Premiu Internațional Tonno Rosso.

Lista de vinuri este o selectie chiar ampla de licori din Italia si Romania, ne-am ales Girlan Chardonnay, un vin armonios din nordul Italiei, o revelatie adevarata.

Stiu ca vedeti peste tot in meniuri la capitolul deserturi nelipsitul tiramisu. Dar o sa va rog eu sa mergeti pe incredere in ceea ce ma priveste si sa il comandati, caci cu crema din spuma de ou nu cred ca ati mai gustat multi dintre voi, iti bati si copiii, si pisica, atata e de savuros.

Ca sa fie discutia completa, nu am mai putut ataca sectiunea de paste si de carnuri, zambream si dupa niste cozze, dar am zis ca e destul pentru o prima vizita.

Chiar si asa, am fost foarte incantat de tot ce am gasit acolo si voi mai reveni cu siguranta.

Adresa e strada Moldovei 17, e misto ca ai si unde sa parchezi.

Pentru carcotasi, nota a fost putin peste 1100 de lei, platita din bani nostri, si consider ca e foarte decent pentru 4 persoane care au mancat pe saturate, plus un rand de aperitive spirtoase, plus doua sticle de vin. Deci nu e articol publicitar, ci doar o incercare de a va face pofta sa mai iesiti din casa pentru a da o sansa noului val de bucatari clujeni care a ajuns la maturitate.