In vizor

IT-iștii lui Boc, plătiți degeaba? Mega digitalizata Primărie are un site cu variantă de mobil de toată jena

Scris de 296

Digitalizarea serviciilor Primăriei sunt cuvinte care nu lipsesc de pe buzele primarului Emil Boc ori de câte ori iese cu declarații publice. La o analiză mai atentă a site-ului Primăriei observăm că digitalizarea despre care vorbește Boc este la ani lumină de standardele pe care le invocă foarte des.

Mult prea puține servicii funcționează online, iar anumite secțiuni ale site-ului nu au variantă pentru telefonul mobil. De exemplu, dacă vreți să vă creați cont nou de utilizator de pe smartphone la secțiunea „Taxe și impozite locale”, intrați la această secțiune, apoi la „Plată online”. Până aici, site-ul afișează versiunea simplificată pentru mobil. Dar de îndată ce ați apăsat pe „Plată online” sunteți redirecționat către o pagină pentru varianta de calculator (desktop). Secțiunea este greu de utilizat după cum se vede din imaginea de mai jos.

Pentru a vă crea un cont nou ar trebui să apăsați pe textul colorat cu albastru „Utilizator nou” (denumit hyperlink în termeni de specialitate). De pe un laptop sau computer acest lucru ar fi simplu de făcut, dar de pe mobil este extrem de greu de accesat acel hyperlink.

Să presupunem că ați mărit textul de pe pagina afișată datorită faptului că telefonul smart permite acest lucru. Ați apăsat pe „Utilizator nou” și mergeți mai departe. Să nu cumva să aveți un șoc vizual când se va deschide pagina următoare, întocmai ca în imaginea de mai jos:

Bineînțeles că în fotografia de mai sus aveți tot o variantă pentru calculator/laptop, nicidecum pentru telefon mobil. Pe lângă informația foarte prost structurată și aspectul vizual deranjant, avem de-a face și cu greșeli de ortografie (în partea dreaptă jos a paginii).

Ne oprim aici din analiza mega digitalizatelor servicii oferite de Primăria lui Boc pentru că deja am făcut, pe gratis, o parte din munca angajaților din Departamentul IT al administrației publice locale. Îi lăsăm pe ei să caute mai departe nenumăratele erori pe care le are site-ul Primăriei și la alte secțiuni nu doar la „Taxe și Impozite”. Măcar să își justifice salariul încasat din banii noștri, ai plătitorilor de taxe și impozite. Șeful Serviciului Strategii de Informatizare din Primărie (adică IT-istul șef) încasează aproape 10.000 lei/lună.

Acum vă mai întrebați de ce preferă oamenii să stea la coadă la ghișee?

Vă mai reamintim faptul că funcționarul virtual Antonia a fost pus în funcțiune în 2018. Puțină lume știe însă că până astăzi, Antonia este doar un proiect pilot, deci incomplet. Abia anul trecut, Primăria a lansat o licitație pentru îmbunătățirea funcționarului virtual, mai exact pentru crearea propriului site și pentru cumpărarea de infochioșcuri. Nu mai insistăm asupra acestui subiect. Mai multe detalii puteți afla din articolul Ziar de Cluj de anul trecut:

Funcționarul virtual Antonia, cu care Boc se laudă de trei ani, NU e funcțional decât parțial. Abia acum se lucrează pentru realizarea site-ului Antoniei, care costă 1,8 MILIOANE LEI

În acest context, merită să vă reamintim și faptul că în primăvara anului trecut, consilierii locali au aprobat înființarea Direcției Strategii de Informatizare, Transformare Digitală și Inovare, în subordinea primarului municipiului Cluj-Napoca, având în structura organizatorică un număr de 18 posturi. Primăria a motivat înființarea Direcției prin avansul digitalizării și sistemul informatic complex: 650 stații desktop PC, 20 stații grafice, 25 laptopuri, 13 servere fizice cu sisteme de operare Windows etc. În plus, sistemul informatic ar interconecta sediul central cu alte 65 locații în care își desfășoară activitatea primăriile de cartier, direcțiile și serviciile administrației locale.

Mai multe despre acest subiect puteți afla din articolul nostru de anul trecut:

Cu peste 1100 de angajați, Primăria Boc se digitalizează cu o nouă direcție și peste 20 de posturi în plusULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 11 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 12 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 13 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 13 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 14 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE