Din oras

IT-istii clujeni fac nazuri la Estee Lauder

Scris de 1,302

Estee Lauder curteaza IT-isti la Cluj-Napoca, insa inflatia de locuri de munca in companiile IT din judet, proiectele numeroase, dar si ofertele constante de job-uri ii fac pe tinerii ingineri din Cluj sa opteze pentru multinationale, in defavoarea firmelor mici cu clienti importanti. Inflatia locurilor de munca in domeniu ii face pe programatorii din Cluj sa opteze pentru posturi comode in multinationale. In ultimele trei luni, in judetul Cluj au fost disponibile 350 de locuri de munca in IT, potrivit Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj.

Cu toate ca anual sute de programatori absolvesc cursurile universitatilor clujene de profil, concurenta ramane acerba pentru tinerii pasionati. Programatorii juniori sunt atrasi de companiile mari  care, in opinia lor, ar putea sa le ofere oportunitati de dezvoltare profesionala mai mari.

“Comparativ cu alte domenii e mult mai greu pentru o firma din IT sa gaseasca candidati rezonabil de  pregatiti, chiar in conditiile in care Universitatile din Cluj “produc” anual sute de absolventi in acest domeniu. Dar piata de munca in IT absoarbe tot. Majoritatea companiilor de IT mai mari isi deschid birouri in alte orase (Sibiu, Iasi) unde pot sa gaseasca specialisti la salarii mai mici”, arata, pentru Ziar de Cluj, reprezentantii Kaisha-Tech, firma IT din Cluj care dezvolta programe pentru Estee Lauder si Manpower Japan.

Programatorii juniori prefera sa lucreze pentru multinationale, desi in cadrul unui business mai mic ar putea dezvolta proiecte inedite pentru clienti de talie mondiala.

“Estee Lauder e unul dintre clientii mari pe care ii avem, si colaboram cu ei de aproape 10 ani. Prin natura lor, produsele pe care le dezvoltam se adreseaza automatizarii si eficientizarii proceselor din companiile sau organizatiior mari. Fiind o firma  mica, mai omogena, cu mai putine nivele ierarhice,  angajatii au contact cu toate fazele dezvoltarii de software si in cele mai mule cazuri lucreaza direct cu clientul. Programatorii juniori sunt atrasi de companiile mari care, in opinia lor, ar putea sa le ofere oportunitati de dezvoltare profesionala mai mari. Asta poate fi adevarat, mai ales in cazul celor mediocri sau mai slab pregatiti, deoarece pot beneficia de training-uri. Pe de alta parte, cei mai bine pregatiti se pot plafona mai repede pe un anumit post si poate fi mai greu “sa sara etapele” intr-o companie mare decat intr-una mai mica”, spun inginerii de la Kaisha-Tec.

Peste 3.000 de tineri si-au depus CV-urile, la ultimul targ de job-uri specializat pe IT, derulat in luna octombrie, la Cluj. Angajarile, insa, se fac in urma unor interviuri riguroase, iar targurile devin o buna pepiniera de CV-uri pentru companiile de IT.

“La ultimul targ specializat de la Cluj si-au depus CV-urile aproximativ 3.000 de tineri. Angajarea e un proces de durata, ce poate ajunge pana la cateva saptamani”, a explicat PR-ul Targului de Job-uri in IT, Radu Neag.

La cele doua editii ale targului au participat aproximativ 50 de companii clujene specializate pe dezvoltarea produselor software. Desi oferta de locuri de munca e mare, firmele nu se multumesc cu stocarea CV-urilor ci adopta tactici noi de recrutare: headhunting sau recomandari.

“Ca firma mai mica noi preferam sa recrutam pe baza de recomandari. Atunci cand credem ca persoana se potriveste cu profilul cautat de noi incarcam sa oferim un salariu mai mare dacat ar putea sa  obtina de la alti angajatori. Deviza noastra: “Putini, dar foarte buni”. Noi cautam in primul rand bine pregatit tehnic in bazele programarii. Bineinteles exista cunostinte si tehnici legate de productia profesionala de software pe care cei mai tineri nu au de unde sa le stie, dar care se invata. In doilea rand sa fie pasionati de dezvoltarea de software, avizi de invatare si perfectionare, precum si sa fie persoane active si cu initiative”, au aratat aratat reprezentantii Kaisha-Tec.

La randul lor, tinerii antreprenori din Cluj fac headhunting pentru a-si crea produsele cat mai eficient si competitiv. Reprezentantii Barandi Solutions, firma de IT din Cluj care dezvolta aplicatii pentru Guvernul SUA, sustin ca headhunting-ul si o oferta foarte buna pot rezolva problemele care tin de angajari.

“In IT se face headhunting la propriu. Ok, ne trebuie o persoana buna pe o anumita chestie, bun, haide sa vedem unde o gasim. Mergem si il ofertam. Omul pe IT stie ca are o groaza de optiuni si daca un pic il duce capul are salariu de minim 1.000 de euro. Atunci e foarte greu sa-l faci sa-si schimbe locul de munca, si e cu atat mai greu cu cat ei nu aplica la job-uri, ci sunt curtati”, a explicat Andrei Barabas, Chairman al Barandi Solutions.

In ultimele 3 luni, la Cluj, au fost vacante peste 350 de locuri de munca in IT.

“Cele mai multe locuri de munca vacante sunt in IT, in judetul Cluj. In august 2013 au fost 86 locuri de munca vacante, in luna septembrie 85, in octombrie 143 iar acum, in noiembrie avem 35 de posturi disponibile”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 mins Cooltura
  SE ÎNTÂMPLĂ ŞI LA “CASE MARI” ŞI “EDUCATE”: Hărțuire sexuală, umilire, viol. Mărturiile unor studenți sau absolvenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj
 • Acum 20 mins De cartier
  Autoritățile vor să monteze dale înierbate pe Titulescu, pentru a salva zona verde de pe spațiul pietonal, însă în viitor: «Parcările vor fi în spatele blocurilor, iar trotuarele vor fi recuperate»
 • Acum 35 mins Eveniment
  Primăria cumpără laptopuri și calculatoare de peste 1,3 MILIOANE LEI. Digitalizarea încă lasă de dorit
 • Acum 2 hours In vizor
  RUȘINE, BĂ, CIUCĂ! Escrocheria EUROCOMUNICARE continuă și sub mandatul premierului cu grade și doctorat plagiat. Ciucă a numit-o pe Alina Bârgăoanu pentru un nou mandat la Consiliul de Administrație al Institutului European
 • Acum 3 hours In vizor
  Bode, entuziasmat de o investiţie falimentară: „Felicitări Elena Udrea!”
 • Acum 4 hours Politica
  Ministrul Vasile Dîncu merge la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Pe lângă miniștrii Apărării din UE participă Secretarul general al NATO și ministrul ucrainean Oleksii Reznikov
 • Acum 5 hours Straineze
  SLUGA LUI PUTIN ÎN UE, Viktor Orban, bagă discurs cu ceardaș și kazaciok: ”Vestul vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”
 • Acum 5 hours Din oras
  Urmărire ca în filme pe străzile din Cluj-Napoca. Un șofer a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor
 • Acum 13 hours Editorial
  U Cluj + CFR Cluj = Niciodată. Alin Tișe visează visul erotic al lui Ucu Rus și își semnează singur ieșirea din Istoria Clujului
 • Acum 18 hours Cooltura
  Filmul „Insula Muzicii”, un lungmetraj independent filmat și la Cluj, poate fi urmărit în aceste zile în cinematografe
 • Acum 19 hours Din oras
  Șantierul de pe 21 Decembrie 1989 s-a închis, dar lucrările continuă pentru «reparații și întreținere»
 • Acum 19 hours Sport
  Doi jurnalisti clujeni condamna mesajul ciudat al lui Tise despre unificarea U si CFR
 • Acum 20 hours In vizor
  CUM NE-A CURENTAT STATUL: Scumpirea energiei a umflat conturile Hidroelectrica. Cu vânzări în scădere drastică, compania deținută de statul român anunță rezultate financiare record
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE