Politica

Istoria se repetă cu alte personaje: "Grupul de la Cluj" în variantă liberală

PNL se află în pragul disoluţiei, motiv pentru care mai mulţi lideri  şi-au anunţat intenţia de a se implica mult mai puternic în reclădirea partidului, zdruncinat după pierderea alegerilor din 2016. În timp ce vechii liberali vor să conducă organizaţia Cluj, vechii PDL-işti vor să acceadă la conducerea centrală a partidului. Cel puţin aceasta pare a fi concluzia în urma întâlnirii de la sfărşitul săptămânii trecute a membrilor PNL.

Potrivit afirmaţiilor europarlamentarului Daniel Buda este un lucru firesc ca organizaţiile PNL, care au avut rezultate cât de cât bune la alegeri să acceadă la conducerea centrală a partidului atât la funcţia de preşedinte cât şi la cele de simpli membri în Biroul permanent naţional (BPN). În cest sens,  creditaţi cu şanse reale pentru a câştiga preşedenţia  PNL sunt actualul secretar Ilie Bolojan de la Bihor şi Mircea Hava de la Alba. 

“S-a agreat propunerea Clujului ca organizaţiile performante din partid să fie reprezentate aşa cum se cuvine la vârf. Consider că, la viitorul congres, Clujul are dreptul să obţină orice funcţie, începând de la cea de preşedinte, până la cea de simplu membru în Biroul Permanent Naţional”, a declarat Buda.

Singurul membru al PNL Cluj care şi-a anunţat intenţia pe față de a candida la preşedinţia organizaţiei judeţene, Horia Şulea, a afirmat că PNL-ul este în pragul unei disoluţii. Din acest motiv a decis să propună o rezoluţie membrilor partidului pentru a reclădi organizaţia Cluj. 

„Suntem în pragul disoluţiei, cel puţin astăzi, în condiţiile în care se află PNL, organizaţia judeţeană Cluj. Această organizaţie nu mai poate fi condusă de acei membri de partid, reprezentativi de altfel, care ocupa funcţii la Bucureşti, la Bruxelles sau în altă parte. Problemele sunt atât de grave şi atâta de stringente încât nu ne putem permite ca acum, în pragul dezintegrării, să mai facem experienţe de genul (ne întâlnim și conducem partidul – n.red.) „la sfârşit de săptămână”. În opinia mea, preşedintele, vicepreşedinţii și secretarul general trebuie să fie oameni din teritoriu. Să ştie tot timpul și să fie informați de ceea ce se întâmplă şi să fie în măsură să ia deciziile care se impun pe loc și la timp. Unii oameni, fiind mâhniţi de situaţie, tind să se lase, să facă un pas înapoi. Dacă voi avea şansa să ajung preşedinte al PNL Cluj, primul lucru pe care am să îl fac am să încerc să aduc liberalii, cu state vechi, înapoi. Scopul meu este de a reînchega tot  ceea ce înseamnă mişcare liberală în judeţul Cluj. Predecesorii mei au făcut o greşeală. Nu au atras tineretul de partea lor, nu au atras tineretul în funcţiile de răspundere astfel încât să creeze perspectiva şi viitorul zilei de mâine. Dacă ne uităm pe grupe de vârstă, există un vid în rândul membrilor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani”, a afirmat Horia Şulea.

Mentorul lui Horia Şulea, Marius Nicoară susţine proiectul primarului de Floreşti în sensul că reconstrucţia  PNL trebuie să înceapă de la nivel local, judeţean şi abia apoi la nivel naţional. 

“Am convenit că ar fi bine că alegerile interne să se organizeze de jos în sus şi am ajuns la concluzia că, în această perioadă, la conducerea partidului şi la organizarea congresului, în jurul preşedintelui interimar Raluca Turcan trebuie să fie reprezentanţi ai filialelor care, la ultimele alegeri, au obţinut rezultate peste media pe ţară”, a afirmat Marius Nicoară.

Deşi nu şi-a anunţat încă intenţia clară de a candida la şefia centrală a PNL, Alin Tişe este considerat de către membrii partidului ca unul dintre principalii contracandidaţi ai lui Bolojan şi Hava. În cazul unei înţelegeri tacite ar exista posibilitatea ca reprezentanţii Clujului să îl susţină pe Ilie Bolojan la preşedinţia partidului iar în contrapartidă organizaţia de la Bihor să îl susţină pe Alin Tişe pentru funcţia de secretar general, funcţie deţinută în prezent de Ilie Bolojan. 

„În ceea ce mă priveşte, nu exclud nicio candidatură la nicio funcţie. A venit vremea ca organizaţia Cluj să conteze decisiv în ceea ce înseamnă viitoarea conducere a PNL-ului.Nu consider, că printre cei care au anunţat că vor să candideze, să fie persoane care să aibă argumente politice şi rezultate electorale care să ne facă pe noi, Clujul, să nu avem curajul să ne dorim o candidatură. În mod clar voi candida la o funcţie în conducerea partidului, în măsura în care organizaţia Cluj îşi menţine susţinerea faţă de mine ca persoană, şi sunt convins că vor mai fi şi alte organizaţii în acest sens. Am mai spus-o, că cei care şi-au anunţat candidatura nu au cu nimic în plus faţă de noi cei de la Cluj. De ce nu, ne putem gândi chiar şi la o funcţie de preşedinte al partidului”, a declarat Alin Tişe, vineri, la postul de radio Realitatea FM.

Cert este că sub o forma sau alta, organizaţia Cluj, una dintre cele mai puternice din ţară, va avea reprezentanţi la cele ai înalte niveluri centrale ale PNL.Totul depinde de jocurile de culise însă pentru ca “Grupul de la Cluj”, în varianta de dreapta, să preai frâiele partidului în acest an. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *