In vizor

Își VINDE uniformele noi de POLIȚIE pe Internet. SUNT INTERZISE prin lege vânzarea, cumpărarea, precum și purtarea în public de către persoane civile a uniformei de polițist

Un anunț bizar a fost postat pe eMag Marketplace, un site de vânzări online. O tânără din Baia Mare nu și-a scos la vânzare nici bocancii de care s-a plictisit și nici nu oferea doritorilor haine de primăvară pentru sezonul care urmează. Pur și simplu a dorit să-și plaseze hainele noi de poliție, lucru interzis prin lege.

Iată cum sună unul dintre anunțuri:

“Scurtă exterioară, cu mesadă, nouă, nepurtată, mărimea 40, preț 500 de lei”, postat acum o săptămână.

Un alt anunț de vânzare se referă la un alt tip de uniformă de poliție:

“Nouă, nepurtată, preț 400 de lei”, postat ieri.

 

La detalii despre vânzător aflăm că este vorba de o tânără din Baia Mare, Cristina Trif (foto jos), pe al cărui cont de Facebook apare marcat un eveniment, în 9 septembrie 2017, potrivit căruia a absolvit Școala de agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” din Cluj Napoca.

 

În momentul în care am cerut detalii despre ineditele anuțuri de vânzare a unor haine pe care nu le pot purta decât polițiștii și care nu pot fi vândute ca la piață, acestea au fost șterse.

Ce INTERZICE legea

Putătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, subinspector Florina Meteș ne-a pus la dispoziție prevederile legale care reglementează portul uniformelor de poliție și aici am găsit care aspecte legate de acest lucru sunt interzise. Mai mult ne-a informat că putem depune o plângere în cazul acestor anunțuri și că inspectoratul se va autosesiza. Pentru o informare cât mai corectă i-am pus la dispoziție și fotografiile apărute pe Internet.

“Din fotografia transmisă pare a fi o geacă de poliție. Cu privire la aspectele semnalate de dumneavoastră se vor face verificările necesare și se vor lua măsurile care se impun”, ne-a declarat Florina Meteș.

HG 1061/2002, privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști, prevede:

“Art. 3. Echipamentul pentru studenții și elevii instituțiilor de învățământ pentru polițiști se distribuie pentru folosință, pe perioada școlarizării, urmând ca la absolvirea instituției să fie restituit.

Art. 4. Scoaterea din serviciu, cu vinovăție, a materialelor de echipament înainte de îndeplinirea duratei de serviciu, constituie pagubă materială și se recuperează potrivit actelor normative care reglementează răspunderea materială.”

OMAI 236/2009, privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor este extrem de clar:

„Art 34, litera a): să nu înstrăineze prin donare, vânzare sau sub alte forme uniforma, cunoscând că sunt interzise prin lege vânzarea, cumpărarea, precum și purtarea în public de către persoane civile a uniformei de polițist sau a unor articole din compunerea acesteia”.

Menționăm că polițiștii primesc bani pentru achiziționarea de la vânzători autorizați a articolelor de echipament și nu și le pot vinde respectiv cumpăra între ei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *