PORTRET

Irina Vasi, antrenoarea cu cel mai frumos zambet din Cluj: "Ma vad la pensie alergand la maratoane"

Nu ti-e dat sa intalnesti in fiecare zi o tanara ca Irina Vasi. Frumusetea ei atrage multe priviri, si asta pentu ca nu este doar o calitate fizica. Frumusetea Irinei vine din interior: din pasiunea cu care antreneaza sute de persoane, in fiecare saptamana, din dedicatia cu care vine “fresh” la clasele de la sapte dimineata, din energia si voia buna pe care reuseste sa le transmita celorlalti.

“Am stiut de mica ca vreau sa fac sport, din clasele mici. Inainte de liceu, in clasa a sasea, mergeam la sala. Mai in gluma, mai in serios, intotdeauna am spus asta, ca voi antrena”, isi incepe povestea Irina Vasi. Zambetul ei este molipsitor, iar tanara de 28 de ani reuseste sa transmita energie pozitiva cu cel mai mic gest pe care-l face.

De la visul adolescentei de atunci nu a fost mult, pana sa-l si implineasca. Era venita din Vaslui in primul an de facultate, intr-un Cluj unde nu cunstea pe nimeni. A gasit prima sala de sport mai usor decat sediul facultatii, si acolo a ramas. A fost sala la care a si inceput sa predea, timp de trei ani. Era o sala mai mica, exclusiv feminina, insa la clasele ei era intotdeauna inghesuiala.

Nu i-a fost usor in primii ani. Se trezea la 7 dimineata, fugea la sala de sport, la pranz se intorcea acasa, iar dupa-masa alerga la cate-un examen. Desi ritmul a fost unul alert, a reusit sa finalieze Facultatea de Studii Europene, iar apoi a urmat si un Master in Publicitate. Totusi, nu a lucrat nicio zi in aceste domenii, intregul ei timp si l-a dedicat sportului.

Irina a ajuns din Radauti la Cluj-Napoca pentru studii. A ales orasul din Ardeal pentru ca a dorit sa experimenteze traiul intr-o alta zona a tarii, exceptand Moldova. Nu cunostea pe nimeni aici, dar acum se mandreste cu zeci de prieteni, legaturi puternice pe care si le-a facut in primul rand cu ajutorul sportului.
A inceput cu Aerobic, si a continuat cu clasele de cardio, ca de exemplu Fat Burn sau Tae Bo, dar si Step si Pilates, pe care le preda la Gimmy. In curand, va preda aici si un curs de Box si este convinsa ca va fi la fel de cautat ca si celelalte clase sustinute de ea. De asemenea, este la inceput de drum in segmentul “personal trainer”. Spune ca disciplinele se aseamana intre ele, nu e chiar atat de greu sa fii polivalent si sa le faci pe toate.

Dupa opt ani de activitate continua, Irina Vasi spune ca e departe de finish. “Inca invat. In aceasta meserie nciodata nu stii destul. Tot timpul trebuie sa te adaptezi, altfel vin altii din urma, te plafonezi”.

Marea realizare a Irinei – asa cum o vede si ea, dar si clientii fideli – este felul in care reuseste sa-i convinga pe cei care fac sport sa se reintoarca la clasele ei. A reusit sa determine persoane sa se lase de fumat, altor mame le-a redat bucuria de a alerga in parc cu copiii. Pe altii i-a ajutat sa isi schimbe total stilul de viata. Empatia nu i-a fost predata la cursurile de formare. “Cred ca trebuie sa ai acel ceva, daca nu il ai de la bun inceput, cam greu”, marturiseste ea.

E o persoana transparenta, deschisa si vrea sa fie un exemplu pozitiv pentru ceilalti, iar acesta e marele ei secret. Se citeste pe chipul ei pasiunea pentru ceea ce face. Este si sfatul pe care il da clientilor: sa faca doar ceea ce le place. “Am grija, sunt echilibrata: nu imi bat joc de corpul meu, trebuie sa arati sanatos. Fac tot ce trebuie sa fiu fresh la sapte dimineata, in sala de sport, pentru clientii mei. Vreau sa inspir oamenii din jurul meu si am facut-o pana acum”, povesteste ea. Asa a reusit sa-si pastreze clienti care au urmat-o la orice sala de sport. A crescut si a evoluat alaturi de ei, iar aceasta este cea mai mare rasplata pentru un antrenor.

Adevarata munca nu este la sala, asa cum s-ar putea lesne crede, ci acasa, unde pregateste programele zilnice. Asta, pentru ca un instructor bun nu improvizeaza niciodata. “Clientul se plictiseste repede, in cateva secunde. Trebuie sa stii sa-l tii in priza”, spune ea.

“Este foarte greu sa mentii omul respectiv pe drumul lui. Intr-un astfel de proces, lung si al naibii de greu, clientul are tendinta sa renunte. Trebuie sa il determini sa nu renunte, chiar daca la un moment dat stagneaza. E greu, mai ales pentru persoanele supraponderale”.

In sala de antrenament, se naste o legatura speciala intre ea si clienti. “Poti sa fii foarte tehnic si foarte bun in ceea ce faci si sa pui o bariera intre tine si ceilalti. Conteaza sa fii empatic, deschis. Cei care vin la mine la cursuri ajung aici dupa opt ore de lucru, el asteapta sa primeasca ceva in schimb, vor sa se bucure de ora de sport. Sunt persoane care vin dupa tura de noapte la sport. Iar eu asta si fac pentru ei: sunt fresh, sunt energica, il las pe celalalt sa se incarce cu energia mea”.

Sa fii instructor de aerobic sau de fintess, intr-o perioada in care tot mai multi tineri urmeaza aceasta profesie, nu e usor, mai ales daca vrei sa excelezi.  De aceea, jumatate din cat castiga, reinvesteste in cursuri de formare. Este o ocazie perfecta pentru Irina de a calatori, un alt “viciu”, dupa sport.
De cate ori ii permite timpul, Irina prefera sa isi incarce bateriile intr-o mini-vacanta de cateva zile. Dar oriunde pleaca, nu uita niciodata acasa echipamentul sportiv.

Pentru ca sportul o defineste ca persoana, se vede antrenand pana o va tine picioarele. “Ma vad la pensie alergand la maratoane. Nu vreau sa ma gandesc decat ca imi doresc sa fiu sanatoasa, sa pot face sport pana la capat. Am multe exemple de acest fel in viata mea, traineri de 60 de ani care nu isi arata varsta, care continua sa participe la conventii si sunt de o vitalitate extraordinara. Sunt persoane foarte active. Varsta este doar un numar”, spune ea.

Si pentru ca miscarea nu este de ajuns, Irina a incercat sa atinga un echilibru in toate:”trebuie sa razi suficient, sa te odihnesti suficient si sa mananci suficient de sanatos”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *