Politica

Ipocriziile lui Emil Boc: Asociaţia Municipiilor cere viitorului Guvern să includă în programul de guvernare teme precum reorganizarea administrativ-teritorială și accelerarea descentralizării. Cât a fost premier n-a avut astfel de priorități

Scris de 123

Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Clujului, Emil Boc, solicită viitorului Guvern includerea în programul de guvernare a unor teme precum reorganizarea administrativ-teritorială, accelerarea descentralizării şi reforma administraţiei publice, dar şi asigurarea stabilităţii legislative şi revizuirea programului prin care sunt finanţate investiţiile în sistemele de termoficare ale oraşelor.

„Consecvenţi principiilor de funcţionare care ne-au guvernat acţiunile publice în cei 30 de ani de funcţionare ai Asociaţiei Municipiilor din România, având în vedere conturarea unei noi majorităţi parlamentare şi constituirea unui nou Guvern, AMR solicită partidelor politice parlamentare şi, în special, partidelor care vor asigura guvernarea în următorii ani: includerea în Programul de guvernare a unor teme de interes major pentru dezvoltarea României şi a comunităţilor locale”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de AMR, sub semnătura primarului-președinte Emil Boc.

”Consecventul” AMR-ist n-a mișcat un degețel cât timp a fost premier în sensul celor pe care le clamează și le cere azi.

Ca ”teme” sunt menţionate reorganizarea administrativ-teritorială; continuarea şi accelerarea procesului de descentralizare; reforma administraţiei publice centrale şi locale; Legea zonelor metropolitane.

„Solicităm, de asemenea, consultarea structurilor asociative în procesul de revizuire a Constituţiei României în vederea îmbunătăţirii inclusiv a cadrului constituţional care reglementează funcţionarea autorităţilor publice locale”, adaugă AMR.

O altă solicitare se referă la asigurarea stabilităţii legislative, inclusiv prin continuarea procesului de codificare: Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor – definitivare; Codul finanţelor publice locale – finalizare redactare; Codul de procedură administrativă – redactare; Codul serviciilor publice – redactare; Codul fondurilor europene – redactare.

„Pe termen scurt solicităm viitorului Guvern: înaintarea spre dezbatere-consultare a Legii Bugetului de Stat pe anul 2022 cu respectarea angajamentelor privind finanţarea de la Bugetul de Stat a măsurilor care au fost asumate doar prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2021 (cheltuielile cu educaţia: finanţare burse şi transport elevi; cheltuielile cu asistenţa socială;); implicarea structurilor asociative în procesul de elaborare a cadrului general de implementare a PNRR; descentralizarea cadrului de implementare a programelor operaţionale în exerciţiul financiar 2021-2027”, mai scrie în comunicat.

Toodată, pe termen mediu, AMR solicită viitorului Guvern:

„(…) revizuirea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor”, astfel cum este reglementat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 53 din 25 iunie 2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor şi pentru modificarea şi Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi sprijinirea autorităţilor publice locale pentru modernizarea actualelor sisteme de încălzire centralizată”, se arată în documentul semnat de Emil Boc, preşedintele AMR.

PS: Ne mirăm că n-a cerut să se dea câte un Untold la fiecare municipiu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 30 mins Rautacisme
  A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
 • Acum 2 hours Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 3 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 4 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 4 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 5 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 5 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 6 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE