Din oras

Iosif Pop, Consiliul Civic Local: “Majorarea de tarif pentru salubritate ar trebui suportata de Consiliul Judetean”

Consiliul Civic Local si Liga Apararii Drepturilor Omului  a solicitat Primariei organizarea unei dezbateri, asa cum o cere legea, inainte de a adopta vreo hotarare in Consiliul Local de a majora tarifele pentru salubritate. Consiliul Local se intruneste astazi intr-o sedinta de indata pentru a stabili cat vor plati cetatenii pentru colectarea deseurilor menajere, dar si pentru salubritatea stradala, fara sa si respectat Legea 52/2003, adica fara a consulta populatia in prealabil.

Iosif Pop, fondatorul Consiliului Civic Local, considera ca e nedrept ca cetatenii sa plateasca tarife mai mari.

“Consiliul Civic impreuna cu LADO am cerut aceasta dezbatere publica din considerentul faptului ca in urma cu trei luni, patru luni, cinci luni am dezbatut in repetate sedinte de Consiliu Civic oportunitatea majorarii tarifelor pentru colectarea deseurilor menajere. Consiliul Local si Primaria au avut timp suficient sa sesizeze ca e o framantare a cetatenilor pe aceasta tema si sa aiba o dezbatere publica civilizata, initiata de catre Primarie. In virtutea Legii 52/2003 am uzat de dreptul cetatenilor de a cere dezbaterea publica. Nu cu scopul de a zadarnici efortul rezolvarii problemei ci cu scopul de a fi luata o hotarare prin care majorarea de tarif, generata mai ales de transportul la distanta sa fie suportata de catre Consiliul Judetean, cel care a intarziat predarea Centrului de Management al Deseurilor, si sa fie limitata strict la perioada pentru care se face aceasta derogare, adica pana la predare. Pentru ca riscul este ca o data ce un pret a trecut printr-o Hotarare de Consiliu Local cu majorarea lui, chiar daca fenomenul care a motivat cresterea a trecut, riscul e ca pretul sa ramana. Si e nedrept pentru cetateni, oricum si astazi tariful este supradimensionat”, arata Iosif Pop.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan, spune ca ar fi de acord sa sprijine populatia in aceasta privinta.

“Aceasta este parerea mea. Daca ar exista o posibilitate legala sa ajutam populatia eu as inclina sa fiu de acord, chiar daca nu e o chestiune de vinovatie a Consiliului Judetean; exista procese, ar trebui sa ne indreptam catre antreprenori. Dar, da, am putea ajuta populatia, impreuna cu Primaria, pentru ca nu suntem deasupra cetatenilor, suntem aici pentru cetateni. Iar pentru unii 3 lei inseamna o paine pe care o mananca doua zile”, a declarat Vakar.

Pop subliniaza ca o Hotarare de Consiliu Local adoptata fara a fi respectate procedurile legale poate fi anulata in instanta.

“In al doilea rand scopul acestei dezbateri publice, sa zicem, putin fortate e ca selectarea deseurilor prin sortare sa fie o preocupare a administratiei locale, dar cu rezultate, nu cu declaratii. Sa avem tarife diferentiate la cei care fac sortarea, fata de cei care nu sorteaza, adica sa-l stimuleze pe cel care e preocupat sa ajute la selectare. Sa mai fie pus in discutie si un tarif dupa cantitate, nu la fiecare la fel. Trebuie in aceste momente mai de fortare sa ajungem sa discutam chestiunile care ne dor, ca cetateni. Asta este motivatia pentru care am solicitat dezbaterea publica. Evident ca avem calea legala ca in instanta sa anulam o Hotarare de Consiliu Local adoptata fara respectarea procedurii ceruta de Legea 52.

“Am avertizat inca din 2007 ca proiectul cu Centrul de Colectare Selectiva a Deseurilor nu e gestionat bine. Au spus-o specialistii pe mediu din Consiliul Civic, iar acum toate avertismentele noastre s-au adeverit. Consiliul Judetean si Primaria sunt intr-o situatie de criza si convoaca o sedinta de consiliu de urgenta, dar nu vor identifica o solutie mai buna decat daca ar convoca o dezbatere. Daca ei iau decizii care nu sunt acceptate de populatie si nu sunt bune pentru populatie ii putem da in judecata si vom castiga in instanta”, arata si Ana Ludusan, presedintele LADO Cluj.

Cu toate acestea, reprezentantii CCL spun ca nu vor impiedica votarea tarifelor majorate in sedinta de indata de astazi.

“Daca vom fi invitati putem participa la sedinta sa ne spunem parerea asa cum o spunem prin intermediul dvs. Scopul nostru nu este sa incurcam orasul, ci sa-l ajutam. Nu suntem scandalagii, suntem oameni rationali care vrem un lucru bun. Din punct de vedere legal problema nu e rezolvata. Legea spune ca cu cel putin 10 zile inainte sa publici proiectul de hotarare, sa ai o fundamentare riguroasa, care sunt consecintele, pe cine afecteaza si cum afecteaza, exista o procedura de anuntare si de fundamentare si de expunere de motive si de studiu de impact. Ar trebui sa ne obisnuim cu ea si sa o respectam”, mai spune Pop.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *