Politica

Ionuț Vulpescu (PSD): ”Institutul Cultural Român e agenție de turism care exportă forme de impostură managerială peste graniță”

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și actual vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, a criticat dur miercuri în plenul Parlamentului numirile politice la șefia filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR).

  • ”ICR – Isterizează Cultura Română tot mai mult. Altă semnificație acestui acronim eu nu îi mai găsesc. Misiunea ICR este aceea de a promova cultura română în străinătate. Nimeni nu poate face asta însă prin șefi străini de cultură. Mă tem că ICR a devenit în ultimul timp mai mult un creator de conținut pentru Tik-Tok și un subiect de bășcălie. Dacă a fost ceva compromis din imaginea ICR, acel lucru este relevanța. ICR a devenit un soi de agenție de turism, care exportă forme de impostură managerială peste graniță”, a spus Vulpescu într-o declarație politică – un rar act critic în interiorul coaliției PSD-PNL-UDMR.

Ieșirea acestuia vine după un lung șir de numiri politice la ICR, instituție condusă de directorul Liviu Jicman. Ultima numire a fost a șefului ICR Lisabona, Dinu Gîndu, vicepreședinte PNL Diaspora și fost director al Casei de cultură a studenților din Galați.

  • Potrivit unui filmuleț de la audiere, aceasta a decurs cu bâlbâieli, iar numirea acestuia vine în contextul în care există deja mai multe scandaluri legate de activitatea Institutului Cultural Român: DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra, iar Cezar Preda, inginer tras pe linie moartă din politică, a fost numit director adjunct al ICR Paris.

”Operațiunea Lisabona – să o numim așa în spiritul ironiei deja create în jurul acestui episod, este doar cea mai flagrantă speță. Am fost șocat să constat, la dezbaterea din Parlament pe bugetul din 2023, că reprezentanții ICR sunt mulțumiți pentru că au o relație bună cu Ministerul Finanțelor. Cum se traduce această declarație? Că sunt mulțumiți că au puțini bani la dispoziție pentru promovarea culturii române. Nu e un secret că resursele sunt sub nivelul așteptat și normal. ICR a fost creat după modelul Institutelor Cervantes, Goethe, Francez. Comparați bugetele și veți vedea cât de străini suntem de lumea normală. Suntem străini Occidentului nu pentru că ne aflăm geografic aici, ci pentru că ne aflăm niciunde în domeniile în care ar trebui să contăm. Dacă există o vină a partidelor pentru impunerea unor manageri în fruntea instituțiilor de cultură, care nu sunt persoanele potrivite pentru acestea, fără îndoială, ea există și este cunoscută, dar trebuie să amintim că propunerile care se fac pentru pozițiile de conducere în filialele ICR sunt făcute de Președintele ICR, nicidecum de partide. ICR Lisabona și alte numiri suprarealiste, care au nedumerit și revoltat lumea culturală reprezintă deja cazuri pierdute. Importantă e bătălia mai mare, pentru obrazul ICR ca ansamblu. Ne ajustăm însă speranțele în acord cu timpurile pe care le trăim”, a spus Ionuț Vulpescu în declarația sa politică.

G4Media a scris constant despre numirea la ICR a unor personaje care nu au nici o legătură cu cultura, dar au proptele politice. Audierile lor în Parlament au produs momente ridicole, cu candidații demonstrând că au probleme de vorbire, nu doar de cunoaștere a domeniului.

Iată câteva numiri controversate la ICR:

– Andreea Dogariu, director adjunct la ICR Budapesta. Este soţia senatorului PSD Eugen Dogariu

– Catinca Nistor, ICR Londra. Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian, fina lui Valeriu Zgonea. Este trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra (funcţie ocupată timp de aproximativ un an în mandatul primarului Gabriela Firea);

– Cezar Preda, ICR Paris. Ce îl recomandă? Are diploma de inginer în metalurgie, a fost deputat PDL și PNL timp de 16 ani

”Cum am putea curăța ICR de îmbâcsirea de decadență după procedurile unei lumi care istoric a murit, dar care încă trăiește de pe urmele consecințelor ei: contraselecție, amatorism, șefie regională și mioritică în loc de management occidental și emancipator? Mă gândesc cu năduf și regret la oameni excepționali dedicați cercetării și promovării politicilor culturale, la acei connaisseuri ai spațiilor culturale ale lumii care asistă dezarmați la spectacolul gratuit în care experții în nimicologie le iau locul. Profesioniști avem, dar îi ocolim. Idei avem, dar nu știm să ne batem și financiar pentru ele. Cultură avem, dar a devenit tot mai mult un prilej de tranzacție transpartinică și o afacere de orgolii, nu un antreprenoriat de calitate pentru România. Creatori de cultură avem, dar îi lăsăm tot mai departe de lumea de peste graniță. Mă tem că în România, aceste fenomene vor face ca singura rimă pereche să fie aceea dintre cultură și ură. Pentru că doar printr-o ostilitate susținută față de cultură, sau dintr-o prostie fundamentală, poți lăsa ca așa ceva să se întâmple. Și nu cred că ne dorim să fim în a doua situație, nu?”, a mai spus Ionuț Vulpescu.

Liviu Jicman, șeful ICR, este sprijinit de PNL. El nu are studii culturale, dar a dvenit inițial directorul Muzeului Național Cotroceni din subordinea Administrației Prezidențiale. El este absolvent de Colegiu Național de Apărare.