Editorial

Iohannis și ai lui nu-s nebuni, sunt prea inteligenți

Pentru oricine vrea să vadă realitatea, nebunia cu criza politică din România este opera lui Klaus Iohannis. Restul, cum ar fi Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și celelalte preaplecate capete din PNL sunt doar niște umili executanți care se cred mari politicieni.

Cum ne-am ales cu criza, pe scurt: lui Iohannis nu i s-a împlinit visul, ideea fixă cu „Guvernul meu”, pentru că USR nu i s-a supus. Așa că, a dat afară USR. Spera la un guvern minoritar PNL-UDMR, adică în sfârșit „Guvernul meu”. Cineva, nu știu cine, i-a băgat în cap ideea că ăilalți, adică PSD, USR, AUR, sunt proști. Sau, poate că nu i-a băgat-o nimeni, i-a venit lui, la golf. O nebunie, nu?

Încăpățînarea cu care Iohannis se luptă să-și impună „Guvernul meu” mă duce cu gândul la o definiție celebră a lui Camil Petrescu, care sună așa: „Ce e nebunia? O idee accentuată într-un cap singur”. Iar încercarea de punere a ei în operă, cu sprijinul neprecupețit al găștii formate în jurul lui Cîțu, la Mario Reading, unul dintre cei mai importanţi exegeţi ai operei lui Nostradamus, care spunea așa: „Un nebun creează mai mulţi nebuni, iar mulţi nebuni creează nebunia”. Cam așa ne-am ales noi cu balamucul la care asistăm acum.

Dar, totuși, sunt ei, oare, cu adevărat nebuni? Nici vorbă. Toți sunt oameni inteligenți, că altfel nu ajungeau unde sunt acum. Și-atunci, de unde nebunia aceasta a lor de a arunca o țară aflată într-o criză sanitară fără precedent, cu sute de morți zilnic, într-o criză politică? Că numai de asta nu aveam nevoie. Care să fie explicația? Caut să-i înțeleg, dar, sincer, nu mă duce capul. Mărturisesc, sunt prea prost pentru inteligența lor. Așa că am căutat răspunsul la alți oameni inteligenți, poate nu la fel de inteligenți ca Iohannis și ai lui, dar totuși inteligenți. Și mă luminez. Aflu de la regretatul Alexandru Paleologu că: „Oamenii inteligenţi ating cote de prostie pe măsura inteligenţei lor”. Carevasăzică la mijloc nu e nebunie, e prostie. O prostie făcută nu de proști, ci de niște oameni prea inteligenți. O prostie nemărginită, nemărginită cât inteligența lor. E bine, m-am liniștit, suntem pe mâini bune.

Ce va fi pe mai departe? Inteligenții din PNL se vor preface că negociază cu proștii din USR, dar vor sfârși prin a-și uni inteligența cu inteligenții din PSD și vor guverna țara cum să le fie lor mai bine. Iar Iohannis… Iohannis, dezamăgit că nu are „Guvernul meu”, dar împăcat că măcar a rămas cu „România mea”, va vizita ce n-a apucat să viziteze până acum, va juca golf, va schia. Cât despre noi… noi nu contăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *