PORTRET

Ioana Nicoleta Balsan și povestea NicolleCosmetics, o companie de cosmetice naturale, cu suflet

Ioana Nicoleta Balsan e o tânără care, la 26 de ani, își dorește să dezvolte o companie de cosmetice cu suflet, NicolleCosmetics, ”homemade with love”, din dorința de a promova un stil de viață sănătos și de a le oferi clientelor sale produse cosmetice naturale, personalizate, create „din pură pasiune pentru natură, frumusețe și îngrijirea pielii”.

Totul a pornit de la o nevoie personală, pentru că Ioanei cosmeticele produse industrial îi provocau alergii și, după multe vizite la medici dermatologi, care îi recomandau produse foarte scumpe din comerț, ce nu aveau întotdeauna rezultate, s-a decis să apeleze la natură și să-și creeze propriile cosmetice, cu ingrediente 100% naturale, formulate în așa fel încât să se potrivească perfect nevoilor sale.

Totul a pornit ca un hobby și ca o necesitate personală, dar, mai apoi, prietenele văzând efectele produselor naturale asupra pielii Ioanei, au început să-i testeze produsele, să le folosească și, din recomandare în recomandare, brandul NicolleCosmetics a început să prindă contur. Fiindcă era căutată de tot mai multă lume, Ioana și-a deschis recent și o firmă, a realizat și un site de prezentare și a pornit o companie pentru care are planuri mari, să ajungă foarte sus în acest domeniu de activitate, pentru a promova îngrijirea naturală, sănătoasă, a trupului.

NicolleCosmetics, chiar dacă tinde să devină un business în toată regula, este pentru Ioana un al doilea job, o pasiune pe care nu o face pentru bani, ci pentru sufletul ei. Tânăra a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Management și inginerie în afaceri, și lucrează într-o corporație, la Banca Transilvania, „ca un om normal, 40 de ore pe săptămână”. Chiar dacă îi place și activitatea de la bancă, asta nu o împiedică să pună suflet și acasă, în pasiunea sa pentru cosmetice, sau să mai aibă și alte hobbyuri legate de trăitul sănătos.

Ioana mai are și studii de asistentă medicală, pentru că, deși nu și-a dorit niciodată să lucreze în domeniu, a vrut să dobândească mai multe cunoștințe legate de nevoile oamenilor și să facă practică pentru a înțelege ce înseamnă sistemul medical românesc, pentru a învăța ce înseamnă și lucrul cu un bolnav, pentru a se putea autodepăși în preocupările sale legate de sănătate.

Primul săpun natural, realizat manual și personalizat

De mică, Ioana Balsan a fost învățată cu produse naturale, atât mâncare, cât și cosmetice, de la bunica ei de la țară, care făcea acasă cremă de gălbenele sau săpun. Când a venit în oraș, tânăra a început să folosească produsele cosmetice din comerț, care i-au provocat o serie de alergii. Pentru că medicii dermatologi i-au recomandat cosmetice speciale, foarte costisitoare și uneori eficiente, Ioana a simțit nevoia de a apela din nou la natură:

„Dacă vrei să mănânci sănătos, de ce nu ai aplica ceva natural și pe pielea ta?! Am început să caut pe net ceva pentru tenul meu și tot vedeam săpunuri naturale. M-am interesat să văd ce sunt, ce conțin și mi-am dat seama că formulele acelea și eu le știu și așa am început să le fac. Mi-am cumpărat ingredientele și am zis: ok, haide să vedem ce iese!

Am cercetat pe net, am întrebat-o pe mama, am discutat cu persoane care fac chestia asta și am găsit informații, tutoriale; tot research-ul acesta a durat vreo două luni, până când chiar m-am apucat să fac ceva, și primul meu săpun a fost «Melt and pour», dar aveam impresia că tot nu e natural; eu cumpăram o bază și apoi o amestecam cu aromele dorite, cu uleiuri esențiale, îl personalizam, însă nu îl simțeam că e natural, cu toate că era bio.

Bio înseamnă un produs făcut ecologic, iar natural înseamnă pur și simplu luat din natură, în stare pură. Și astfel, am început să cercetez și mai mult, să văd ce înseamnă un săpun 100% natural, cum se prepară, și am descoperit că el conține apă, sodă și grăsime (uleiuri vegetale). Am început să prepar, de la un săpun la altul am devenit tot mai performantă, am cumpărat forme, am învățat să le personalizez și să fac mixuri din uleiuri esențiale, să găsesc aroma potrivită.”

Pentru că, după ce te speli cu un săpun, ai nevoie și de hidratare, Ioana a început să creeze și formule personalizate pentru creme de față, uleiuri și unt pentru corp, balsamuri de buze și, nu de mult, a făcut și primul ei parfum.

„Dacă fac un produs, îmi pun acolo sufletul, e făcut cu multă dragoste!”

Inițial, Ioana a început să creeze cosmetice pentru sine, dar prietenele sale au început să îi testeze produsele, le-au plăcut și i-au cerut să le facă și lor:

„Și astfel am început să personalizez produsele, mai întâi pentru prieteni și cunoștințe. Inițial totul a pornit ca un hobby și nu mă gândeam acum doi ani că va deveni business și că o să-mi deschid o firmă de cosmetice. Dar, pe bază de recomandări, am avut tot mai multe cereri.

NicolleCosmetics pentru mine înseamnă un lucru personalizat, e foarte important atunci când fac un produs să știu că sunt acolo, că sunt dedicată. Dacă fac un produs, îmi pun sufletul acolo, nu îl fac numai pentru bani. Prețurile cosmeticelor mele sunt relativ mici. Pentru mine e important ca cel care mi-a solicitat un produs să înțeleagă faptul că acel produs e făcut pentru el și că e făcut cu multă dragoste.”

Înainte de a crea un produs, Ioana discută cu fiecare clientă în parte, pentru a înțelege exact ce își dorește aceasta și ce este potrivit pentru ea. E interesată și de feedbackul pe care îl primește după ce clientele încearcă produsele, pentru a putea adapta viitoarele comenzi în funcție de preferințele fiecăreia:

„Eu nu fac altceva decât să văd ce vrea clienta. Ea și-l creează, nu eu. Majoritatea își aleg ingredientele active, în funcție de ce efect vor să aibă pe piele: extract de ceai verde, alantoină, pudră sau gel de aloe vera, provitamina B3, glicerină, extracte din diverse plante, cum ar fi rodie, zmeură, gălbenele. Fiecare are efectul ei și, în funcție de ce își doresc clientele, mă gândesc la ingredientele pe care le pot recomanda. De exemplu, acum, că a venit iarna, la multe fete le recomand alantoina, care e extrasă din tătăneasă. E foarte bună pentru piele iarna, pentru că regenerează, ajută la hidratare, la sintetizarea colagenului natural al pielii; practic, este ceea ce avem nevoie, pentru că pielea suferă foarte mult la frig.”

NicolleCosmetics, sănătate și frumusețe homemade

Ioana Nicoleta Balsan își dorește să autorizeze fiecare produs pe care îl creează, însă, dată fiind birocrația din România, s-a lovit până acum de o procedură foarte greoaie. Ea duce la analize toate produsele, pentru că e important, în primul rând pentru ea, să folosească cosmetice benefice pentru piele, fără efecte adverse:

„Eu fac analize pe produse, cam toate formulele le-am dus la analize și apoi am început eu să le personalizez, pentru că cunoșteam foarte bine procedura și nu mai aveam ce să greșesc. Nu am greșit un săpun în viața mea!

Am deschis firma NicolleCosmetics pentru că vreau să autorizez produsele, să fac o companie care să meargă, pentru oamenii care înțeleg conceptul acesta de îngrijire naturală 100%. Am creat și un site, care e legat de un blog, unde există inclusiv sfaturi DIY (do it yourself). Pe blogul respectiv vin cu tot felul de propuneri care nu țin neapărat de cosmetică, de la dezinfectante naturale, până la gustarea de la birou și inclusiv cum poți să folosești ce ai în bucătărie, pentru corpul tău, să nu arunci nimic.

Eu nu sunt de conceptul de a arunca ceea ce vine de la natură. De exemplu, coaja de banană are foarte multe întrebuințări, conține foarte mult potasiu și poți să o folosești pentru albitul dinților în mod natural. Sau, zațul de cafea, care amestecat cu ulei de măsline poate fi folosit pe post de exfoliant și are mult mai multe beneficii decât un produs pe care îl cumperi și care are garanție 12 luni, îl aplici pe piele și apoi te trezești cu iritații. Orice vine din natură, dintr-un fruct sau legumă, poate fi folosit.

Dacă tot dezvoltăm conceptul acesta de a mânca sănătos, dacă fructele și legumele vrem să le cumpărăm din piață ca să fie naturale, dacă mâncarea, iaurturile vrem să fie eco, atunci de ce nu ar fi important și ce punem pe pielea noastră… e ca și cum ai face treaba de jumătate!”

„Îmi place să înțeleg nevoile oamenilor”

„Cosmeticele sunt un hobby care nu are nicio legătură cu ce fac eu în viața profesională”, afirmă tânăra întreprinzătoare, care lucrează la Banca Transilvania, una dintre cele mai de succes bănci din România:

„Chiar dacă lucrez într-o corporație, asta nu mă face să am anumite idei preconcepute. Multă lume poate are impresia că, dacă petreci foarte mult timp la birou, ești un șoarece de birou, care nu mai are alte hobbyuri. Dar, nu este adevărat, din contra. Îmi place ce fac și la birou, pentru că, practic, ajut oamenii, și îmi place să înțeleg nevoile oamenilor. Însă, deși lucrez ca un om normal, 40 de ore pe săptămână, îmi fac timp și pentru pasiunea mea și, pe lângă asta, nu e singura chestie pe care o fac.”

Pe lângă alimentația sănătoasă și îngrijirea naturală a pielii, Ioana mai practică și diferite sporturi: aleargă, înoată, schiază, iar la înot și la alergare și-a luat un antrenor personal, pentru că încearcă să fie, în fiecare zi, mai performantă, fiindcă își dorește să aibă o tehnică impecabilă în practicarea acestor sporturi, prin care vrea să dobândească disciplină și rezistență:

„Încerc să dedic zilnic timp sportului, eu cred că trebuie să fii performant, să ai grijă de tine, să îți îngrijești trupul. Dacă nu îți pasă de tine, de felul cum arăți, cum ai grijă de sufletul tău?!”

Iar sufletul, Ioana și-l îngrijește prin participarea la diverse programe de voluntariat și la crosuri cu scopuri caritabile. Asta, atunci când nu îl picură, ca ingredient, în cosmeticele sale:

„Produselor mele le spun «cosmetice cu suflet», pentru că sunt dezvoltate de client, în funcție de nevoile sale. Eu fac pentru fiecare câte un produs personalizat și asta înseamnă că pun suflet, că mi-e drag să le fac, și nu sunt motivată de partea financiară. Din acest motiv am și dezvoltat sintagma de «Homemade with love»”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *