Politica

Ioan Rus despre numirea lui Nasra ca interimar de catre Bucuresti: "Solutiile de acest tip uneori au fost de succes, alteori nu. Vom vedea"

De aproape 20 de ani, Ioan Rus a influentat sau influenteaza in mod direct sau de la departare destinele Stangii la Cluj. Acum 20 de ani, schimbul de generatii s-a produs tot dur, prin dezaburcarea lui Grigore Zanc de pe scaunul de sef al socialistilor clujeni. Astazi, dupa 2 decenii (!) in care Bucurestiul nu a cutezat sa isi bage nasul in treburile Clujului, ne referim aici strictamente la PSD, conducerea centrala a decis sa il impuna pe tanarul social-democrat Horia Nasra la carma filialei judetene.

Asistam la un schimb de generatii? Este numirea lui Nasra o declaratie de intentie a Bucurestiului la adresa lui Rus, un mesaj de genul „e timpul sa lasi locul altora”? Timpul are cele mai bune raspunsuri la aceste intrebari. Noi nu putem intervieva Timpul, dar putem sa lasam pentru viitor o radiografie de acum, din acest moment, cu gandurile lui Ioan Rus imediat dupa aceasta miscare. Nu e un interviu despre Nasra, stati linistiti, ci e o discutie mai ampla despre Cluj, Romania si viitorul nostru, asa cum il vede acest om puternic al Clujului.

 

Rep: La alegerile locale, in Cluj, dreapta a obtinut o victorie majora si as fi vrut sa aflu cum vedeti acum, la rece, rezultatele din judet si din municipiu.

Ioan Rus: Dreapta a repurtat o victorie, daca socotim si PNL si UDMR in zona dreptei, ca daca nu, nu e chiar o victorie. La CJ sunt 12 consilieri judeteni PSD. Deci nu e mult sub. De asemenea sunt 33 de primarii, toate comunele mari din judetul Cluj, cu exceptia Florestiului, cred. Pe toate le-am castigat noi. Si 3 orase: Turda, Gherla si Dej. In judet a fost un succes. Rezultatele sunt rezonabile. In Cluj-Napoca, mai slabe. Clar!

Privind realist lucrurile, se puteau face cateva procente in plus in judet, generate de un numar de procente facute in municipiu. Dar, in municipiu, rezultatul a fost slab.

Rep: Gasiti o explicatie pentru asta?

IR: Nu neaparat. Ar fi o discutie extrem de lunga, sunt multi factori care au contribuit la treaba aceasta, dar, dincolo de asta, trebuie sa vedem partea pozitiva. In toate comunitatile unde puterea a fost partajata si a fost o munca solida a opozitiei, in consiliul municipal/judetean, politica s-a facut mai mult pentru comunitate decat pentru partidul de la putere.

Daca in perioada urmatoar,e PSD va face o opozitie solida in CL/CJ, politica in judetul Cluj se va face mai mult in folosul comunitatii clujene decat in folosul PNL-ului, sa spunem.

Pe parcursul acestui mandat, sper ca din PSD sa se nasca, sa se consolideze cativa oameni care sa poata sa preia pozitiile de decizie, la urmatoarele alegeri.

Rep: La Cluj, in mod paradoxal, dreapta are un discurs foarte populist. Cum poate fi combatut acest populism al dreptei, in plan local, coerent si pragmatic, pentru ca stanga sa castige?

IR: Da, acesta e un paradox. Eu imi aduc aminte de cand am candidat eu. Pe legea de acum, as fi fost primar atunci. Eu am facut 44% in turul I si Emil Boc 36, parca. Iar in turul II, lucrurile s-au rasturnat. Dintr-o bascula cu nisip in care Emil Boc se juca, mai dadea cu coasa, a intors-o… Ala e un populism “jos cu palaria”.

Rep: Cum poate fi combatut?

Sunt doua variante: fie lansezi in piata un populism si mai desantat, te duci “la rupere” cu populismul, lucru pe care PSD Cluj nu l-a putut face niciodata, pentru ca nu a avut oameni de tipul ala, fie, printr-o activitate continua, sa incerci sa explici rational ce se poate si ce nu se poate face. Din populism, sunt lucruri care nu se pot face. Proiectele mari, care au dezvoltat Clujul, nu s-au facut prin populism, ci cu decizii: aeroportul e un exemplu. 

Sunt lucruri care, daca se fac, Clujul se dezvolta pur si simplu.

Comunitatea clujeana e putin diferita decat altele. Fiecare are specificul ei, dar, daca scotesti aici ordinea de precadere a pozitiilor, pe locul unu e Mitropolitul, pentru ca are grija de toti. Apoi sunt cateva locuri libere, si apoi vin cei 6 rectori, pentru ca aceasta comunitate produce specialisti. Noi nu producem x tone de otel, noi producem +/- 30.000 de absolventi de studii superioare pe an. Acestia sunt importanti pentru dezvoltarea orasului. Apoi serviciile medicale.

Si abia dupa ei vine primarul, presedintele de CJ si altii.

Rep: N-ar trebui sa fie primarul mai sus?

IR: Ar putea fi, in alte judete nu e la fel. Dar aici, in comunitatea noastra, functiile acestea publice de decizie sunt mai degraba menite sa nu incurce, decat sa sprijine. Si asa Clujul are o dinamica de dezvoltare de 20% peste Bucuresti. Daca si oamenii vor intelege acest lucru, Clujul chiar se poate dezvolta.

Si politica pe care o face un partid, la putere sau in opozitie, se va referi mereu la comunitate si nu la membrii partidului respectiv. De fapt, acesta e scopul. Ca-l poti atinge luand puterea sau facand opozitie foarte dura vizavi de putere e o alta chestiune, cum “ti-i norocul” uneori, sau ce oameni ai, capabili si sa faca ce ca sa obtina un rezultat.

Lucrurile bune nu se fac mereu doar de la putere. Se fac si din opozitie.

Rep: Care credeti ca au fost greselile de strategie ale principalilor contracandidati ai lui Emil Boc?

IR. Indiferent ce ar fi facut Buzoianu sau Alexa, nu ar fi putut face decat niste procente in plus. Boc era de nebatut. Conservatorismul clujeanului vizavi de aceasta chestiune era vizibil fundamental. Domnule, mergem asa, deocamdata.

Noi 12 ani l-am avut primar pe Funar, care a fost sub nivelul lui Emil Boc, ca prestatie. Si totusi, a fost nevoie de 12 ani… Lui Boc ii mai trebuie mandatul acesta.

Rep: Va explicati acest conservatorism?

IR: E de studiat. Comunitatea noastra e mai asezata decat altele si are nevoie de a duce proiectele in liniste. Daca o sa luati fapte, s-ar putea sa-l gasiti pe Apostu ca cel mai bun primar pe care l-a avut Clujul, in ceea ce priveste realizarile. Ce si cum s-a intamplat in perioada aceea. Sunt multe lucruri. Apostu a sfarsit-o prost pentru altele, dar s-ar putea sa fi avut mai multe realizari.

Rep: Am asistat la o surpriza la CEx de la Targoviste. Dl. Remus Lapusan a fost inlocuit cu dl. Horia Nasra, care este presedinte interimar la judet. Cum vedeti aceasta numire?

IR: CEX avea mai multe variante si a decis ca, in mai mult judete, sa se inlocuiasca conducerile actuale, sa se produca o intinerire, fireste, cu sprijinul actualelor conducatori. Remus Lapusan si-a dat demisia, dar va participa la toate activitatile interimarilor, pana se vor gasi resursele umane corespunzatoare ca sa aduca activitatea Stangii mai departe.

Solutiile de acest tip uneori au fost de succes, alteori nu. Vom vedea.

 

Rep.: Il considerati potrivit pe Horia Nasra?

IR: Nu il cunosc suficient de bine. Nu pot sa afirm nici ca va fi bine, nici ca nu va fi.

Rep.: Ce credeti ca ar trebui sa se intample in PSD pana in toamna?

IR: Se va intampla pur si simplu un reviriment al Stangii pentru ca actuala conducere a tarii nu are rezultate. Dintotdeauna, oamenii au delegat puterea. Au delegat-o sefului de trib, sefului de ginta, cneazului, voievodului, imparatului, regelui, dictatorului, etc. De vreo 200 de ani, puterea a fost delegata partidelor politice. Care sunt controlate prin voturi, o data la 4 ani. Specialistii spun ca aceasta este solutia corecta. Varianta cu tehnocratii nu exista nicaieri. Nu se cunoaste un succes al acestei variante pe undeva.

Este vizibil ca aceasta solutie de avarie folosita de noi, ca tara, nu da rezultate. Si lumea se va intoarce, pas cu pas, la partidele politice, care vor primi credit.

PSD, in Cluj, este un partid de 30 si ceva de procente. Care inseamna cam jumatate din votanti. UDMR are 20 si la suta. Si avem 80% din votanti. Noi, cand facem 30 si de procente, e ca si cum ai face 50% in judetul Vrancea, unde nu ai multiculturalitatea si multioptionalitatea pe care o da UDMR-ul, FDRG-ul si altele. Aici lucrurile sunt mai complexe decat ar putea sau ar vrea sa inteleaga un lider dintr-o zona in care lucrurile sunt mult mai simple. Si activitatea politica e mult mai simpla decat la noi.

 

Rep. Inteleg ca aveti o dezamagire personala fata de exercitiul guvernamental. Nu constatam nicio masura definitorie, niciun program, nicio viziune, dar avem foarte multe declaratii in ultimele 6 luni, ale cate unui ministru care “o da de gard” cu cate o afirmatie. Cea mai recenta e declaratia d-lui Bostan, care e un atentat la discursul Stangii. Si din partea Stangii nu am vazut nicio reactie majora.

IR: Va veni. I sa-a cerut si demisia. Cu toate ca in aceast Guvern sunt si ministri solizi din punctul de vedere al competitivitatii si a ceea ce au facut pana acum, in structura aceasta nu au rezultate. Nu sunt rezultatte! Fonduri europene zero! Mai mult, nu se pune in practica ce exista.

Unul dintre documentele strategice negociat si aprobat de Comisia Europeana pentru Romania este Masterplanul General de Transport. S-a facut, il avem si nu se pune in practica. Deja se pierd bani.

Era un ministru foare bun la sanatate, Patriciu Achimas-Cadariu, de aici, de la Cluj. L-au tocat, pana a trebuit sa vina acasa. Dupa ce a venit, a disparut si E-coli. Cu ce nu a fost el de acord, de l-au trimis acasa? Ca a fost clujean? Cine stie?

 

Rep: Apar fel de fel de evenimente. Ati fost ministru de interne, chiar de doua ori. Cum va explicati ca intra fosti agenti Mossad in tara, o spioneaza pe sefa DNA, un baiat pe nume Hayssam iese cu niste oi pe la frontiera, un alt baiat care vindea dezinfectanti diluati ajunge intr-un pom. Nu-s ciudate, ca niste scene de film, aceste episoade? Ce sa intampla pe “scena Romaniei”, in ultima vreme?

Presedintele ii da SMS sefului SIE sa-i ceara demisia si acesta nu vrea sa si-o dea, zice dl Dragnea.

Asistam la o batalie intre “placi tectonice”, nu generatii, cand una vrea sa fie deasupra si sa o incalece pe cealalta?

IR: Aveti imaginatie. Certamente, daca ar fi asa cum spuneti, n-ar fi in regula. Prin Constitutie, sunt stabilite relatiile de putere, in Romania. Se stie cine e pe locul I. Batalii din astea, intr-o societate in care fiecare isi cauta drumul, pot sa apara. Efectul, insa, este unul negativ. Intr-o tara in care apar astfel de probleme interne, Statul e slab.

 

Rep. L-am vazut recent pe dl Iohannis la poza de la Consiliul Europei stingher. Statul e slab, Presedintele e slab, aparatul diplomatic e slab?

IR. In momentul in care, intern, Statul este slab, el nu poate sa aiba o politica externa solida. Nu are cum.

Noi trebuie sa mergem cu noi insine.

Pe Iohannis, noi l-am ales. Am crezut ca ne reprezinta cel mai bine. In conjunctura de acum, noi ar trebui sa avem o pozitie a noastra, nu sa ne lipim de pozitia altora.

Trebuie sa ai pozitia ta, apoi vezi cum te armonizezi cu pozitia celorlalte popoare. Fiecare lider slujeste interesul poporului pe care il reprezinta. Nu cauta sa fie simpatic la francezi sau la englezi.

 

Rep: Ajuta prietenia in diplomatie? Caracterul? Experienta?

IR: Ajuta foarte mult. Din punctul de vedere al informarii reciproce, ajuta foarte mult. Cu restrictia ca, indiferent cat este de bun ministrul de interne sau de externe, trebuie sa-ti fie clar ca acest lucru se deruleaza ca intre frati, pana la momentul in care tu iesi din procentul in care exista suprapunere de interese nationale. De acolo, el nu mai face pasul mai departe.

Rep: Cum vedeti alegerile din toamna? Credeti ca PSD poate sa depaseasca momentul UNPR si sa-si asigure un exercitiu de forta mai mare, strategic, majoritatea?

IR: Poate!

Rep: Profitand de vulnerabilitatile altora sau facand o altfel de campanie?

IR: Astea merg mana in mana. De vulnerabilitatile actualei guvernari vor incerca sa profite toti. Va incerca sa profite si Dreapta. Si ei vor incepe sa atace Guvernul. Acum sunt toti la mare, in concedii. O luna e liniste, sa spunem. Dupa care si Dreapta va incerca sa isi asume mici succese, daca vor exista la guvernare, ca-s ale lor.

Guvernul va fi atacat din toate partile din toamna. Si aici PSD-ul va avea argumente solide, care vin din guvernarea Ponta.

PSD poate sa faca o lista de 10 itemi pe intelesul tuturor, cu care sa arate “ce am facut”. Si sa faca o lista stanga – dreapta, cu doua coloane, cu ce am facut noi si ce n-ati facut voi.

O astfel de campanie e pozitiva, lumea vede. O astfel de campanie ar aduce voturi solide. Iar celelalte, strategii de campanie etcaetera sunt “acord fin”. Mergi pe inalte, pe joase, dar lucrurile de baza vor fi realizarile.

Sa speram ca nu vor fi multi lideri ai partidului care sa fie cu probleme de legalitate. Si acest lucru se duce mai departe. Sa nu mai fie arestari, sa nu fie gasiti oameni vinovati de ceva, sper sa nu fie, sa nu avem pagube din zona aceea. Daca sunt, ele trebuie sanctionate.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *