Politica

Ioan Rus: "Cu Ponta la Cotroceni, se va intampla ceva important. Ar fi pentru prima data in istoria politicii romanesti cand un partid tare, cum e PSD, ar accepta sa partajeze puterea cu cineva"

Parca de-al naibii in aceste zile, Ioan Rus se ambitioneaza sa fie ubicuu. E la nu stiu ce intalnire cu nu stiu ce autoritate de reglementare, se duce sa vada nu stiu care situatie in teren, explica fiecarui om interesat ce e cu Masterplanul, merge la televizor. Si vine la Cluj. Cat de des poate. Dam buzna in biroul sau de la Cluj, nonsalanti ca niste ziaristi ce stiu ca nu in fiecare zi Rus are chef sa dea interviuri si rupem un moment de intimitate intre tata si fiu. Tatal ridica sprancenele si redevine ministru, fiul ne saluta prietenos si ne paraseste discret.

Rus are saptamani de foc. Stie miza. E vorba de Victor, presedintele partidului sau care are o sansa istorica sa ajunga la numai 42 de ani presedintele Romaniei. In stilul lui caracteristic, Rus se comporta ca un punct de sustinere perfect. E langa Ponta, nu in fata lui, cauta sa iasa cat mai putin in evidenta, dar vrea sa marcheze cat mai multe puncte pentru el. Bataia e dura si importanta. L-am mai intervievat pe Rus de multe ori, dar parca astazi a avut mai putin chef de glume. E concentrat si in stare de orice fel de efort.

 

Reporter: O doamna, primar la Craiova, a avut o declaratie interesanta despre Cluj, despre dumneavoastra. De ce nu i-ati raspuns? 

Ioan Rus: Declaratii de acest tip au mai fost si din sud-estul Romaniei, parca de la Constanta, si din sud-vest. Niciodata nu am raspuns la acest tip de aprecieri, pentru ca nu mi se pare ca acel tip de colegi ai mei care fac astfel de comentarii sunt calificati sa le faca. Situatia e complexa. In Cluj, au votat 52.000 de oameni pe liste suplimentare. Kelemen Hunor a avut 7 procente, inseamna ca vreo 15 l-au votat pe Iohannis direct. In Cluj, sunt 6 eparhii care nu au legatura intre ele: ortodocsi, Greco-catolici, reformati, evanghelisti, unitarieni si o serie de culte neoprotestante. Toti acestia insumeaza minimum 100.000 de voturi care nu sunt sub incidenta de organizare a PSD-ului. In consecinta, s-ar putea ca organizatia PSD Cluj, sau cea din Baia Mare sau Satu Mare, sa obtina 27 de procente, iar efortul lor sa fie dublu, fata de cel din Craiova care ia 40. Deci declaratiile de acest gen nu isi au nici rostul, nici justificarea. Trebuie sa trecem peste ele, le consideram chestiuni emotionale la un moment dat. 

Reporter: Clujul a fost sub dominatie portocalie timp de 10 ani. Dar judete ca Bistrita-Nasaud sau Salaj au dezamagit pentru PSD. Ce s-a intamplat acolo? Faptul ca Victor Ponta nu a avut in acel moment special curajul sa impuna regionalizarea l-a afectat acum? S-au suparat ardelenii?

Ioan Rus: Transilvania a dat un million de voturi pentru Victor Ponta. Moldova a dat in jur de 800.000 de voturi pentru Victor Ponta. Tot Transilvania a dat 1,3 milioane de voturi pentru Iohannis. Nu vorbim despre un dezastru, despre o zona intreaga care nu a dat voturi. Sigur, in cifre relative, cineva a luat mai mult decat altcineva. Dar, repet, acest lucru se datoreaza unei anume structuri a populatiei si a obiceiurilor si convingerilor sale. 

S-a creat aceasta diferenta, dar numarul de voturi in Transilvania e mai mare decat in alte regiuni pentru Victor Ponta. Organizatiile Partidului Social Democrat puteau sa faca mai mult, fara indoiala. Puteau sa explice mai clar ce si cum. Intre cauzele care au dus la acest rezultat este, cu siguranta, dar nu imi dau seama in ce proportie, si nefinalizarea procesului de descentralizare, nu regionalizare. Ideea este ca, in Transilvania, spiritul comunitar este mai dezvoltat, la fel si respectul fata de munca, proprietate si respectul reciproc. Energiile comunitatilor locale din Transilvania s-ar putea exprima mult mai bine intr-o  situatie in care sunt descentralizate si resursele, nu doar responsabilitatile. 

Daca ne uitam in sondajele de anul trecut, de acum doi ani, cand se faceau intalniri zonale, cand se vorbea de descentralizare, de regionalizare… Regionalizarea e o chestiune administrativa, sa spunem, care materializeaza un proces intim care se numeste descentralizare. Atunci erau cresteri ale PSD-ului in fata opiniei publice din Transilvania. In momentul in care s-a declarat neconstitutionala, cresterea s-a oprit. 

Acest proces, asa cum a spus si Victor Ponta de mai multe ori in ultima perioada, se va relua de indata ce se va termina campania electorala. Sa speram ca se va termina cu bine, sunt convins, de fapt, de acest lucru. Avand si o pozitie a Curtii Constitutionale de anul trecut – ce nu e in regula, ce anume mai trebuie rezolvat – o vom aborda mult mai consistent de data aceasta si vom rezolva toate problemele care sunt de rezolvat inainte. 

 

Reporter:  Urmeaza doua intrebari care par simple. As vrea sa stiu cum raspundeti la ele, mai ales ca nu sunteti un tip care desface oua pentru multa lume. Ce trebuie sa faca cu adevarat Guvernul ca sa uneasca romanii? Si ce trebuie sa faca presedintele in urmatorul mandat pentru acelasi deziderat? Avem o Romanie divizata, nu mai incape discutie… 

Ioan Rus: In Romania, teoria tovarasului Nicolae Ceausecu privind dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii nu a fost o prostie. Acum suntem in situatia in care judetele de pe vest – Timisoara, Arad, Baia-Mare, Satu-Mare si pana la Cluj, au o dinamica de dezvoltare mult mai mare decat estul tarii. La un moment dat, te mai uiti in spate, il vezi pe cel care a ramas in urma, il mai ajuti, dar daca ramane dupa linia orizontului, nu il mai vezi, dupa care incepi sa il uiti. Prima prioritate a Guvernului este dirijarea investitiilor in mod coerent pentru dezvoltare incepand cu infrastructura de toate tipurile – de la cea legata de gaz, electrica si energie in general, pana la infrastructura feroviara, rutiera etc. Trebuie sa creezi conditii ca investitorul sa gaseasca acelasi lucru, plus minus, atat in Arad, cat si in Vaslui. 

Asa cum nu ati vazut niciodata apa curgatoare curgand de jos in sus, numai de sus in jos, tot asa si banul se duce numai dupa profit. El se duce si cauta unde gaseste profitul. Atunci, fara alte interventii de natura directa, care nu se mai pot face, pentru ca e o piata libera, trebuie sa creezi conditii egale. La Vaslui, o camasa te costa 3 sau 5 euro pe bucata, apoi va fi vanduta la Milano.  Ca sa o duci pana acolo, e mai scump cu 5 euro decat daca ai duce-o de la Arad, ca e mai aproape. Geografia nu o poti schimba, dar poate ca forta de munca e mai ieftina cu 5 euro la Vaslui. Se paote compensa. Singura conditie e sa fie aceleasi facilitate in ambele locatii. Asta e treaba Guvernului, care trebuie sa finalizeze procesul de descentralizare astfel incat energiile comunitatilor locale sa se puna in slujba evolutiei comunitatii. Atunci cand ai responsabilitate si resursa, devii mai responsabil. E decizia ta. 

Legat de presedinte, noi am suferit in ultimii 10 ani din cauza faptului ca, aproape niciodata, presedintele cu primul ministru nu au vorbit aceeasi limba. A fost o scurta perioada cu Boc, atat. Aceasta este o chestiune de relationare internationala si de atmosfera nationala. Increderea investitorilor, a oricui, intr-o tara, in mediul de afaceri dintr-o tara, tine de pozitia presedintelui si a primului ministru. Daca spun unul despre altul ca sunt hoti, corupti si banditi, in orice discutie cu un reprezentant al unei tari, nu al unei firme, vorbim de un ambasador, prim-ministru sau sef de stat, atunci nu vom inainta. 

Daca ar fi o scurta perioada de liniste in care acesti doi factori decizionali in Romania sa vorbeasca aceeasi limba, am putea spera sa trecem de la crestere economica la dezvoltare economica. Diferenta intre ele este fundamentala. Dezvoltarea economica presupune politici proactive in fiecare domeniu de activitate si fiecare leu produs in plus sa il duci intr-o zona in care castigi un leu si cinci bani. Iar asta nu s-a putut inainte pentru ca prioritatile celor mai mari nu au fost niciodata aceleasi

 

 

Reporter:  De ce nu trebuie ales Klaus Iohannis?

Ioan Rus: Pentru ca s-ar perpetua aceeasi situatie. Guvernul nu poate fi schimbat, nu se poate face alta majoritate in parlament de azi pana in 2016, excludeti asta din ipoteze. Ramane asa, cu modificarile care se vor face in structura sa. Presedintele, apartinand complet unei alte zone si avand o alta echipa in spatele sau, care este in conflict cu cei care sunt astazi la putere, este clar ca ar perpetua si ar dezvolta sub alte forme acelasi conflict, care ne face sa suferim cu totii de 10 ani. Nu e important Iohannis ca persoana fizica aici. Stiti, el nu intelege oricum aproape nimic din regulile dupa care functioneaza politica. “Maine dimineata convocam Parlamentul si facem”… Cum sa faci, omule, ca sunt reguli dupa care un parlament functioneaza?! Nu tu decizi ce facem. E complet absurd sa crezi ca e posibil ca maine dimineata putem sa facem o lege sau sa anulam o lege. Este absolut eronata pozitia lui vizavi de Parlament. Pur si simplu, Iohannis nu intelege. Decizii de acest tip – “maine dimineata facem asa” – pot duce din nou la mugurii suspendarii noului presedinte, care e tot mai posibila prin noile reglementari. 

Reporter:  In ipoteza in care Victor Ponta castiga, in mod evident, partidul are nevoie de un lider. Ce fel de om trebuie sa vina in fruntea PSD si cu ce sarcini?

Ioan Rus: Primul lucru care se schimba prin venirea lui Victor Ponta la Presedintie este unul extreme de important, care demonstreaza ca si partidul, in interiorul sau, a avut o evolutie pozitiva majora. E pentru prima data cand Partidul Social Democrat accepta ca, in cazul in care castiga puterea, sa o partajeze cu cineva. Comitetul executiv al partidului a hotarat prin vot ca, daca o sa castige Cotroceniul, va pune prim-ministru tehnocrat sau de la un alt partid, astfel incat sa nu fie o concentrare excesiva a puterii si sa urmam o cale care este de succes in Europa. 

Nu exista solutii bune doar de stanga sau doar de dreapta. Pe anumite zone, partea de asistenta sociala este asigurata prin masuri de stanga, pe partea de evolutie economica, in unele locuri, sunt mai importante masurile de dreapta. Echilibrul in actul guvernarii s-a dovedit a fi de success in cele mai importante tari ale Europei. Victor Ponta a fost printre primii care a sustinut asta, iar partidul a acceptat acest lucru, care va genera si nevoia de existenta la conducerea partidului a unor oameni care sa mearga pe acest tip de decizie partajata, in care pesedistul nu poate sa fie dusmanul pedelistului sau penelistului, ci sunt competitori. 

Termenii analizei s-au schimbat, iar acum este o sansa adevarata, cu Victor Ponta la Cotroceni, sa trecem in aceeasi logica si la aplicare. Adica chiar sa se intample. Atunci, si supravegherea intre anumite curente ideologice va genera solutii mai bune. 

Dezavantajate de acest lucru sunt partidele, ca n-au puterea deplina, dar avantajat este poporul. Plus ca se supravegheaza unul pe altul, sa nu faca nu stiu ce afaceri. 

 

Reporter:  Sugerati o conducere colectiva?

Ioan Rus: Sugerez ca vor aparea oameni care au capacitatea de a intelege aceste lucruri si de a le promova si de a le pune in practica. Exista si in PSD, si in PNL si PDL astfel de oameni. Toata chestiunea e ca in rucsacul pe care il duce in spate fiecare sa nu fie mai multa ura decat trebuie. Atunci, asta genereaza incapacitate. 

 

Rus: „Nu exista inca in PSD Cluj unul care sa il bata pe Boc, nu-l vad. Poate o sa apara. Mai sunt doi ani”

 

 

Reporter: Poate fi batut Emil Boc in 2016 si daca da, de catre cine? Exista cineva care ar putea sa sparga, de exemplu, avantajele pe care Boc si le creeaza prin subventiile la transport, subventiile la caldura? Stiti cat sunt astea din buget? Am calculat noi, 80 de milioane de euro, in ultimii 5 ani. Nimeni nu se uita la cifrele astea, ce s-ar putea face cu banii aia in oras, de unde sunt luati ei.

Ioan Rus: Asta este avantajul Clujului care se dezvolta singur. El s-a dus inainte, fara Funar sau Boc, clujeanul a fost un bun platitor de impozite si Primaria numai a cheltuit si nu a trebuit sa creeze… Asa a fost si Sibiul. Guvernul Nastase a dat un vagon de bani in Sibiu, eu am fost cu ministrul federal de interne german la Sibiu si asa mai departe, s-a stabilit ca si Germania sprijina Sibiul pe treaba asta. Tariceanu a dat alte zeci de milioane de euro la Sibiu. In felul asta, Iohannis a tot castigat alegerile, chiar daca nu e atat de vizibil ca si-a facut imagine pe banii aia. Vedem abia acum, cand e in turul doi candidat la presedintie, ca, de fapt, el nu are cine stie ce calitati. A fost o conjunctura. Ceva de genul acesta e si la Cluj. Clujul putea arata altfel daca avea o politica de dezvoltare economica coerenta, adica exact ce avem de facut, o strategie, o relationare de alt tip. 

Reporter: Ce tipologie de candidat il poate bate pe Boc?

Ioan Rus: Din cati cunosc eu, niciunul nu il poate bate, tipologia asta nu exista la noi in partid. Adica e prea mare perversitatea ca sa… Nu stiu eu unul care sa fie mai… Tre’ sa fii atat de abil si atat de pervers incat sa poti rasuci toate astea, de sus in jos, de la stanga la dreapta, eu nu stiu unul care sa poata.

Reporter:  In partid, in PSD Cluj adica?

Ioan Rus: Da, la noi, la noi… Poate ca va aparea, mai sunt doi ani. Poate sa apara unul, dar chiar asa, acum, nu stiu…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *