PORTRET

Ioan Pugna, un om onest și muncitor, candidatul Miscarii Liberale la Consiliul Local: „Îmi iau angajamentul în fața clujenilor că o să fiu în slujba lor pe toată durata mandatului, fără interese meschine și politicianisme ieftine!”

Societatea s-a scârbit de politică pentru că oamenii politici din ultimii 25 de ani au fost neoameni și le-au furat speranțele cetățenilor cu promisiuni deșarte de mai bine, au furat banul public, și-au bătut joc de tot ce a însemnat administrație, au devenit simpli politruci nepăsători față de nevoile oamenilor simpli, care au devenit, la rândul lor, sătui și dezgustați de politică. A venit vremea ca, din rândul cetățenilor, să se distingă oameni cu dorința de a se implica în forurile administrative, nu pentru a face politică, ci pentru a reprezenta interesele alegătorilor, pentru a le asculta și a le transforma în realitate aspirațiile civice, pentru a le cunoaște și rezolva problemele. 

Un astfel de om este Ioan Pugna, un taximetrist onest și muncitor, care candidează la Consiliul Local din partea Partidului Miscarea Liberala din dorința de a munci, și nu de a se „ghiftui”, pentru ca, din iunie 2016, și prin intermediul său, să se pună capăt politicii intereselor meschine și politicianismelor ieftine  și să se facă doar politica clujenilor.

Ioan Pugna nu candidează pentru vreo sinecură, el intenționează să își continue munca de taximetrist și după ce va accede în Consiliul Local și astfel să interacționeze direct cu cetățenii, din biroul său, care va fi mașina. El nu vrea să se ridice deasupra oamenilor, ci să rămână în mijlocul lor și, împreună cu ei, să contribuie la transformarea Clujului într-o adevărată perlă a Transilvaniei. 

„Am iubit Clujul din prima clipă!”

Ioan Pugna s-a născut în Bistrița, în anul 1974, și a locuit în Beclean, până în 1993. A făcut Școala Profesională, profilul Mecanică mașini și utilaje și, în paralel, liceul la seral. După absolvire a lucrat, timp de un an, în fabrică la Beclean, unde a primit repartiție, pe vremea lui Ceaușescu, iar mai apoi s-a angajat la o firmă de transport persoane, unde a fost ghid turistic și șofer pe ruta Cluj-Budapesta.

În 1993, Ioan Pugna s-a mutat la Cluj, iar din 2002 s-a apucat de taxi, la firma Nova, unde a rămas până în 2005, când a devenit antreprenor. După doi ani de activitate în cadrul propriei firme de mobilă, s-a angajat coordonator de parc auto și achiziții pentru o companie în cadrul căreia a dobândit o vastă experiență de lucru cu oamenii. Din 2009, și-a schimbat jobul, la o altă firmă, ca asistent de vânzări, iar din 2011 a redevenit taximetrist, domeniu de care se simte cel mai apropiat, pentru că îi place să interacționeze cu oamenii și să fie în priză directă cu tot ceea ce înseamnă Clujul, orașul său de suflet:

„Clujul mi-a plăcut dintotdeauna! E orașul în care veneam cu părinții, în fiecare lună, de când eram mic. L-am iubit din prima clipă și m-am hotărât să mă mut aici pentru că mi-am dat seama că este un oraș extrem de dinamic, un oraș cosmopolit, cu oameni deschiși, cu mintea deschisă.

M-am hotărât să îmi întemeiez aici un viitor, în 1996 am cunoscut-o pe cea care, doi ani mai târziu, mi-a devenit soție. În 1999 ni s-a născut și singurul copil, Andreea, care este totul pentru mine!

Acum sunt clujean, aproape toți prietenii mei sunt clujeni, la fel și majoritatea foștilor colegi de clasă din Bistrița, care s-au mutat în Cluj.”

Ioan Pugna s-a dedicat trup și suflet campaniei pentru Robi

Ioan Pugna a devenit cunoscut opiniei publice în urma campaniei pe care a demarat-o în sprijinul prietenului său, Robi Lukacs, unul dintre cei mai iubiți clujeni:

„Pe Robi l-am cunoscut când am început taximetria și l-am respectat întotdeauna pentru corectitudinea și pentru mândria cu care muncește în oraș, pentru ambiția lui de a se descurca în viață, în ciuda faptului că are un handicap neuromotor.

Singura dată când mi-a cerut ajutorul a fost în 11 ianuarie, anul acesta, când m-am hotărât să mă implic cât pot de mult pentru a-l ajuta în îndeplinirea visului său de a avea o troșcoletă nouă și o casă a lui.

M-am implicat emoțional foarte mult și, în pofida speculațiilor care circulă prin târg, nu am obținut niciun avantaj sau beneficiu personal în urma campaniei desfășurate, dar le mulțumesc haterilor că m-au făcut mai puternic și mai ambițios!

Singurul meu beneficiu este liniștea sufletească și, deși campania de donații s-a încheiat, eu mă ocup în continuare de reglementarea tuturor aspectelor legate de Robert, de obținerea certificatului de handicap, cu toate drepturile care decurg din asta, de reglementarea situației sale juridice, din acest punct de vedere, în relația cu instituțiile statului, de renovarea apartamentului achiziționat în urma campaniei. Dar, am hotărât să fac toate acestea fără prea multă zarvă în mediul online, ca să nu fiu acuzat că aș încerca să câștig capital de imagine datorită faptului că mi-am anunțat intenția de a candida la Consiliul Local.”

Ioan Pugna a fost întotdeauna sensibil la nevoile semenilor săi, campania pentru Robi nefiind prima în care acesta s-a implicat. A mai demarat o campanie, cu un an în urmă, pentru ajutorarea colegului său, Vlad Marius Boar, care a suferit un grav accident de circulație. După această acțiune umanitară, Ioan Pugna a realizat faptul că „uniți putem face multe!”, iar stickerele campaniei „Stop accidentelor! Viața are prioritate!” mai pot fi văzute pe taxiuri chiar și acum, ele nefiind șterse, de trecerea timpului, nici din conștiința oamenilor.

„Vreau și pot să mă implic în problemele comunității!”

Ioan Pugna declară că va candida la Consiliul Local dintr-un singur motiv:

„Vreau și pot să mă implic în problemele comunității, legate nu de neurochirurgie sau de disciplina în construcții, ci în cele ce privesc aspectele pe care le cunosc: infrastructura orașului, parcări, trafic, transportul în comun.”

Ioan Pugna consideră că, pentru a descuraja accesul în Centru al autovehiculelor proprietate personală, trebuie ridicat prețul parcărilor din zona centrală, în momentul de față Primăria având o politică aberantă, care doar încurcă și supraaglomerează traficul:

„În prezent, Primăria, pe 5000 de locuri de parcare din zona centrală, vinde 25 000 de abonamente, iar oamenii primesc stickere care nu sunt personalizate cu locul de parcare. E ca și cum, într-o sală de cinematograf de 100 de locuri, tu vinzi 500 de bilete fără loc. E bine să vină bani la buget, doar că, mai apoi, oamenii parchează pe trotuare și aiurea, iar asta nu mai interesează pe nimeni!”

Printre proiectele viitorului consilier local se înscriu și interzicerea parcării pe trotuare, crearea de minimum două parkinguri în zona centrală și, în cartiere, demolarea garajelor și construirea de parkinguri etajate. Pentru decongestionarea traficului în Cluj-Napoca, Ioan Pugna consideră că este necesară crearea de parkinguri la intrările în oraș, pentru cei care vin din afara localității, iar pe baza ticketului de parcare aceștia să poată ajunge în Centru cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Ioan Pugna consideră imperios necesară și o linie de tramvai Cluj-Florești.

Conform viitorului consilier local, realizarea de pasaje pietonale subterane în zona OMV Mărăști ar fi o soluție pentru această intersecție problematică a orașului; în plus, pe Calea Florești, ar trebui resuscitate pasajele existente de pe vremea lui Ceaușescu, dar neutilizate.

În vederea asigurării unor condiții optime pentru transportul în comun, Ioan Pugna identifică drept o soluție viabilă eliminarea abonamentelor gratuite pentru pensionari, sau limitarea acestora pentru un interval orar care să nu afecteze transportul elevilor, care să nu supraaglomereze mijloacele de transport în comun la orele de vârf, și acordarea de abonamente gratuite elevilor care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Ioan Pugna își dorește, de asemenea, ca finanțarea educației și a sistemului sanitar să fie prioritară altor proiecte, el propune reducerea finanțării cultelor din bugetul local și canalizarea acestor sume către sănătate și învățământ sau către programe de asistență socială.

Ioan Pugna constată faptul că viziunea actualei administrații locale, legată de dezvoltarea orașului, este egală cu zero, fiind constituită numai din proiecte eșuate lamentabil:

„Mi se pare incorect față de cetățeni și de banul public ce se întâmplă în Clujul anului 2016, vizavi de marea reabilitare. Lumea nu trebuie să uite că orașul a fost un mare șantier un an întreg, și încă este, iar rezultatul cu siguranță va fi concretizat în campania electorală prin tăierea multor panglici. Lucrări care puteau fi terminate în maximum 3 luni au fost împinse pe anul în curs pentru ca actuala administrație locală să beneficieze de capital electoral pe bani publici.”

„Din iunie vreau să fiu sigur că se va face politică doar pentru clujeni și pentru oraș!”

Prin activitatea sa în Consiliul Local, Ioan Pugna intenționează să contribuie la schimbarea percepției cetățenilor asupra aleșilor:

„Dacă până în prezent s-a făcut politică pentru ghiftuială, din iunie vreau să fiu sigur că se va face politică doar pentru clujeni și pentru oraș! Nu putem să ne dorim o schimbare cu aceiași oameni.

Ca alegători, în primul rând trebuie să ne schimbăm noi, să devenim noi mai buni și la alegeri să votăm programul, nu culoarea politică sau promisiuni, trebuie să ignorăm punga colorată.”

Ioan Pugna va continua să practice taximetria și după ce va deveni consilier local pentru a rămâne într-o interacțiune continuă cu cetățenii pe care își dorește să îi reprezinte:

„Biroul meu va fi întotdeauna în mașină pentru că îmi doresc să țin permanent legătura cu cetățenii, cu oamenii faini din Cluj Napoca, pentru a le afla problemele, pentru a le asculta sfaturile, pentru a cunoaște prioritățile pe care ei cred că ar trebui să le aibă Primăria.”

Ioan Pugna vrea ca orașul să devină o adevărată perlă a Transilvaniei, atât din punct de vedere cultural, cât și arhitectural, dar și din perspectiva mentalității oamenilor, „pentru că oamenii sfințesc locul”:

„Clujenii trebuie să înțeleagă faptul că orașul este într-o expansiune fantastică și că toleranță trebuie să primeze înaintea altor instincte. Cuvântul «vinitură» îmi doresc să dispară din vocabularul oamenilor, important este să ne gândim la viitorul copiilor noștri și la dezvoltarea sănătoasă a orașului, indiferent de naționalitatea, culoarea sau locul nașterii celor care muncesc în frumosul nostru Cluj!

Să nu uităm că ne situăm, ca civilizație, pe un loc fruntaș datorită imixtiunilor culturale din fostul Imperiu. Ar trebui să lăsăm deoparte animozitățile etnice și să ne gândim ce și cum facem ca perla Transilvaniei să fie Cluj-Napoca!”

„Îmi iau angajamentul în fața clujenilor că o să fiu în slujba lor pe toată durata mandatului, fără interese meschine și politicianisme ieftine!”

Ioan Pugna este genul de om direct, sincer, care nu știe să mintă, care spune întotdeauna adevărul, verde-n față, chiar și atunci când acesta doare. E o persoană optimistă, care nu se plânge niciodată de probleme, cărora preferă să le caute soluții, e un om matur, copt, responsabil, care vrea să se implice în viața urbei, din dorința de progres, de a duce Clujul cu un pas înainte, de a deschide noi uși de dezvoltare în viața cetății:

„Este o vorbă care spune că există două cuvinte care îți deschid multe uși: trage și împinge! E foarte simplu să deschizi o ușă, totul e să știi ce vrei odată intrat în încăpere, iar când o închizi, să o faci cu fruntea sus, cu demnitate! Trebuie să știi și să îți alegi momentul când deschizi ușa și întotdeuna să bați la ușă, să dai dovadă de respect!

Eu cred că am atins maturitatea și experiența necesare pentru a bate la ușa Consiliului Local și îmi iau angajamentul în fața clujenilor că, dacă voi fi ales, o să fiu în slujba lor pe toată durata mandatului, fără interese meschine, fără politicianisme ieftine sau trocuri în defavoarea cetățeanului!”, conchide, cu convingere, Ioan Pugna.

Foto: Ziar de Cluj, Facebook Ioan Pugna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *