Din oras

INVITAȚIE LA O CONFERINȚĂ DE PRESĂ cu privire la pata de obrazul municipiului de 5 stele: Pata Rât, cartierul situat chiar lângă groapa de gunoi a Clujului, are nevoie de un centru comunitar!

După lansarea în 2021 a radioului comunitar www.radiopata.ro și după organizarea în 2022 a festivalului comunitar Khetane, în 2023, Fundația AltArt din Cluj-Napoca lansează o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea și gestionarea primului Centru Comunitar mobil dedicat locuitorilor din Pata Rât și celorlalte comunități marginalizate ale Clujului – Meșterul Manole, Stephenson: Centrul Comunitar Mobil „Khetane” („Împreună” în romani).

  • Conferința de presă va avea loc joi 8 iunie 2023, 11:00, la casa Tranzit de pe strada Barițiu 16.

Proiectul este ambițios, dar președintele Fundației AltArt, Istvan Szakats, este încrezător că cetățenii Clujului nu vor rămâne indiferenți la nevoile romilor marginalizați din Pata Rât.

Este nevoie de un centru comunitar la groapa de gunoi a Clujului, unde locuiesc aproape 3000 de persoane? DA. De când lucrăm în Pata Rât, de zece ani, ne-o spun copiii, tinerii și adulții din comunitate. Copiii, că au nevoie de un loc pentru joacă și activități after school. Tinerii, că au nevoie de un club. Femeile, că au nevoie de un loc de întâlnire. Și toți, că au nevoie de un loc de socializare”, arată Istvan Szakats, președintele Fundației AltArt.

După o colaborare cu Facultatea de Arhitectură desfășurată în 2022-2023, echipa Radio Pata și locuitorii din Pata Rât au decis că este imperios necesar un centru comunitar rezistent și sustenabil de tip container, mobil, care să poată deservi mai multe comunități marginalizate – Pata Rât, Meșterul Manole, Stephenson. Într-o primă fază, în prima parte a anului 2023 au strâns 17.000 de euro, bani cu care deja a fost achiziționat un container expandabil, de 36 metri pătrați, baza Centrului Comunitar „Khetane” („Împreună”).

Eforturile trebuie să continue însă cu o nouă campanie de strângere de fonduri, pentru dotările de bază – mobilier, calculatoare, birotică, dar mai ales pentru asigurarea resursei umane, traineri și facilitatori care să susțină activitățile educaționale pentru copii, tineri, adulți. Ținta pe care și-au propus-o este suma de 144.000 de lei, banii necesari pentru a fi asigurată buna funcționare a Centrului Comunitar Khetane pentru un an de zile.

  • Aici pot fi făcute donații pentru Centrul Comunitar Khetane, începând din 8 iunie 2023: www.radiopata.ro

Ține de noi toți să întrerupem ciclul sărăciei

Astăzi, peste 1100 de copii trăiesc în Pata Rât, într-un mediu mizer și toxic. Sute de mame care nu au avut niciodată acces la o mașină de spălat. Sute de adulți care nu au participat la un curs de recalificare. Pata Rât, cea mai faimoasă pungă de sărăcie a Clujului, cuprinde, neoficial, peste 2500 de persoane. Și numărul lor este în creștere.

Scopul centrului comunitar este unul foarte clar: acela de a contribui la întreruperea ciclului sărăciei și de a lucra împreună cu persoanele marginalizate pentru a ieși din Pata Rât, din Meșterul Manole sau din Stephenson, oriunde se pot concentra astfel de probleme sociale.

Un centru comunitar este și trebuie să fie un accelerator de particule sociale.

În 2013, echipa Fundației AltArt împreună cu voluntari și membri ai comunităților din Pata Rât au construit primul centru comunitar din acest spațiu. Locuitorii de aici l-au numit Căsuța Verde. A fost construit cu materiale provenite din demolări și apoi echipat cu calculatoare primite prin donații. Curentul electric și internetul au fost instalate cu bani obținuți din donații. Aici, zeci de copii își făceau temele, în timp ce tinerii făceau antrenamente de dans pentru competiții. Au fost organizate în micul spațiu inclusiv zile de naștere și botezuri. Dar și ședințe. Au fost primite oficialități. În cei 20 de metri pătrați cât cuprindea, centrul comunitar și-a dovedit din plin utilitatea, fiind întreținut din resursele comunității.

Asta până când, în iarna anului 2018, igrasia și mucegaiul au distrus Căsuța.

La zece ani de la fondarea primului lor Centru Comunitar, membrii Fundației AltArt, împreună cu echipa Radio Pata și locuitori din Pata Rât, au decis că este imperios necesar să reia proiectul Căsuța Verde, clădind însă de data aceasta un centru comunitar mult mai rezistent și sustenabil, cu un nou concept, cu noi resurse.

Împreună și-au propus să construiască, cu strânsa implicare a comunității clujene, un centru comunitar de tip container, mobil, care să poată deservi mai multe comunități marginalizate – Pata Rât, Meșterul Manole, Stephenson.

Astfel, într-o primă fază, în 2023 au fost strânși 17.000 de euro – bani cu care a fost achiziționat un container expandabil, de 36 metri pătrați. Containerul este acum baza Centrului Comunitar „Khetane” („Împreună”).

Pentru noi a fost un efort financiar enorm și suntem bucuroși că l-am putut face, dar este nevoie de încă o campanie de strângere de fonduri, la nivelul întregului județ Cluj, dar nu numai, ca să deschidem centrul și să fie asigurată durabilitatea proiectului”, arată Istvan Szakats, președintele Fundației AltArt.

Din lista de obiecte necesare necesare pentru echiparea centrului esențiale sunt, pentru început, scaune, mese, calculatoare și consumabile. Acestea vor fi relativ ușor de obținut și reprezintă cea mai mică dintre probleme. Problema cea mai mare în menținerea unui centru comunitar sunt însă resursele umane. Facilitatorii, cei care lucrează efectiv la centru, asigură logistica centrului, de la amenajat sala la logistica de eveniment, workshops, atelier pentru copii. Asta înseamnă multe ore de activitate, reprezintă timp care trebuie remunerat. O oră de activitate cu 12 participanți și doi facilitatori, educatori sau traineri specializați costă circa 300 de lei. La zece ore pe săptămână, asta înseamnă 3000 de lei, adică 12.000 de lei pe lună. Într-un an, 144.000 de lei.

Prin urmare, 144.000 de lei este suma care trebuie strânsă, prin bunăvoința clujenilor, pentru a fi asigurată buna funcționare a Centrului Comunitar Khetane pentru un an de zile.

Pe lângă campania de strângere de fonduri, organizatorii apelului sunt recunoscători dacă vor primi: calculatoare sau laptopuri noi sau utilizate, birotică sau consumabile de artă pentru copii.

„Într-un oraș de nivelul Clujului, considerat de autoritățile locale un oraș «de cinci stele», pungi de sărăcie precum Pata Rât, Meșterul Manole sau Stephenson nu ar trebui să existe. Nu ar trebui să existe, de fapt, nicăieri. Dar ele există. Facem un apel către cetățenii Clujului, dar și către locuitori din alte zone ale României, să acționeze împreună pentru combaterea sărăciei celor marginalizați și relocați la groapa de gunoi a Clujului”, transmit membrii echipei Fundației Alt Art.

Istoricul cartierului Pata Rât

Zonele marginalizate ale Clujului (Pata Rât, Stephenson, Manole) sunt rezultatul cumulat a peste trei decenii de nepăsare, rasism, discriminare și segregare. Acest fenomen își are începuturile în anii 70, când s-a format colonia „Dallas”. În 17 decembrie 2010, situația a atins un punct culminant: 350 persoane au fost evacuate de Primăria Cluj-Napoca de pe strada Coastei din Cluj, fiind mutate forțat la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a orașului.

Mai bine de 70% din locuitorii cartierului Pata Rât din Cluj-Napoca au ajuns aici după ce au fost evacuați de autorități, cu stigmatul de a trăi în condiții inadecvate de locuire, într-un mediu toxic.