Vocea ta

INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”

Scris de 508

Szakats ISTVAN

Distinși cetățeni – în oricare dintre cartierele municipiului Cluj-Napoca ați sta – vă simțiți viitorul în siguranță? Nu neapărat ar trebui. Ați putea fi viitorii patarâteni.

Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului.

Din păcate, în ciuda repetatelor declarații ale domnului primar Emil Boc  “nimeni nu este abandonat, nimeni nu este lăsat în urmă” – din 2 octombrie 2019 sau

”nimeni nu este lăsat în urmă” – din 8 decembrie 2020, în municipiul Cluj-Napoca există cel puțin 5 zone în care cetățenii sunt abandonați și lăsați în urmă.

În acte.

Din păcate, declarațiile domnului Primar sunt contrazise flagrant chiar de SIDU  în vigoare, document oficial adoptat în unanimitate în Consiliul Local.

Conform SIDU,

 1. “zona marginalizată Pata Rât continuă să facă obiectul uneia dintre cele mai evidente și complexe fenomene de excluziune socială din România” – pag. 55
 2. “Persistența unui fenomen sever de marginalizare socială în cazul comunităților din zona Pata Rât” – pag. 1049
 3. Depozitul de deșeuri municipale Pata-Rât (depozitare deșeuri municipale netratate, poluare cu metale grele, fenoli, azotiți, amoniu, cloruri, pesticide și metale grele) – pag. 883
 4. “una din probleme cele mai mari de accesibilitate la sistemul de transport public apare la nivelul comunității marginalizate de la Pata Rât” – pag. 169

Deci, se pare că da, totuși există cetățeni clujeni abandonați și lăsați în urmă la Cluj-Naoca. Numai la Pata Rât, cu miile.

E asta doar o problemă “a romilor”? Nu.

În fapt, în municipiul Cluj-Napoca numărul de persoane expuse riscului de excluziunie socială este în creștere. Acest lucuru este consemnat, din nou, chiar în SIDU:

“Creșterea numărului de persoane expuse riscului de excluziune socială (de ex. persoane vârstnice singure și imobilizate/greu deplasabile, persoane cu dizabilități, victime ale adicțiilor sau violenței în familie etc.), care necesită măsuri de protecție” – pag. 1211.

Simplu spus, nu trebuie neapărat să stai la Pata Rât ca să fii sau să devii patarâtean. Pata Râtul înseamnă excluziune socială.  Excluziuniea socială – prezentă cel mai acut Pata Râtul, riscă să să extindă în oraș.  Clujul se patarâtizează. În ciuda declarațiilor domnului Primar.

Înainte să ne îngrjorăm, hai să ne întrebăm care sunt asumările concrete ale Primăriei pentru a adresa această problemă, consemnată și în SIDU?

Ei bine, în cazul Pata Râtului, avem declarații și pentru asta, și din nou, tot de la domnul Primar: “obiectivul ambițios, dar realist, este ca în 2030 Pata Rât să nu mai existe. Este un angajament al nostru și sper și al administrației metropolitane, care să fie realizat cu pași concreți.” – enunța dumnealui în 4 martie, 2021.

Doar că din păcate, realitatea pare să-l contrazică din nou pe domnul primar Emil Boc.

Cu toate că chiar SIDU consemnează: “stocul de locuințe sociale din Cluj-Napoca în prezent este virtual inexistent.” – pag. 727, în realitate, în marea înhămare de a începe să implementeze SIDU, municipalitatea a ratat și în acest an șansa de a se alinia în termeni de bugetare la propriile angajamente verbale.

Ceea ce este și mai îngrijorător este că în loc de asumări concrete, faptice și bugetate, din păcate, ceea ce vedem  pare să continue să fie o atitudine de “să se facă”.

“Ca părere personală și Guvernul României ar trebui să gândească un plan masiv de locuințe, că le numesc sociale sau altfel, dar locuințe ”affordable”, pe care să ți le permiți, pentru a întări calitatea vieții. ” – enunța domnul Primar  în 4 martie, 2021.

Credem că modul în care municipalitatea adresează problema Pata Râtului este și va fi emblematic pentru cum va adresa întreaga populație expusă la risc de excluziune socială. Cunoașteți cumva clujeni persoane vârstnice singure și imobilizate/greu deplasabile, persoane cu dizabilități? Despre ei vorbim. Azi în Pata Rât, mâine în Cluj-Napoca.

De aceea vă invităm azi în Pata Rât, de la ora 16:00, la dezbaterea publică Khetane pe tema justiției sociale.

A solidarității, a acțiunii.

Vă așteptăm.ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 mins Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 2 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 2 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 4 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 5 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 5 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu
 • Acum 7 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 7 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 18 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE