Cercetatorii de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca au descoperit ca o serie de culturi legumicole pot sa-si dubleze rata de crestere, daca sunt supuse unui camp electromagnetic. Oamenii de stiinta clujeni spun ca plantele, odata expuse la un camp electromagnetic, cresc de doua ori mai repede si isi mentin rata de dezvoltare si dupa ce sunt scoase din conditiile speciale.
Doi cercetatori clujeni de la INCDTIM au descoperit ca fasolea, porumbul si o serie de leguminoase isi dubleaza rata de crestere daca sunt supuse, inca din faza de germinare, unor campuri electromagnetice. Descoperirea va fi prezentata in cea de-a XII-a editie a Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii Pro Invent, care se deschide astazi, la Cluj-Napoca.
“Inventia se refera la un procedeu si o instalatie destinata stimularii dezvoltarii plantelor prin aplicarea unui camp electromagnetic de mica putere, din domeniul de microunde, modulat informational. (…) Am ales un nivel de camp al unui laptop conectat wireless. (…) Dupa o serie de analize, am constatat ca plantele expuse la nivelul de camp de microunde dezvolta particularitati. Rata de crestere e mai buna. Rata de crestere e de 1,8 mai mare si dupa ce sunt scoase din conditiile de expunere”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, cercetatorul Emanuel Surducan, membru al INCDTIM.
Studiile pe fasole au inceput acum 5 ani, insa, de-a lungul timpului, cercetarile s-au extins si pe celelalte tipuri de leguminoase. Oamenii de stiinta de la INCDTIM lucreaza, in colaborare cu Institutul de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca.
“Am supus fasolea, inca din faza de germinare la un camp magnetic. Dupa ce plantele sunt scoase din acest camp, e suficient sa fie amplasate intr-un camp de antene si isi continua cresterea accelerata. Continuarea cercetarii se deruleaza la USAMV. O extindem, incercam sa vedem ce se intampla la o cultura in camp”, a continuat Surducan.
La Pro Invent va fi depus brevetul pentru fasole. Cercetarile arata ca, prin acest procedeu, descoperit la Cluj-Napoca, se imbunatateste rata de crestere a plantelor si continutul in proteine specifice. Fasolea isi continua cresterea accelerate si se dezvolta si pe baza absorbtiei smogului electromagnetic.
Foto: agropataki.ro