Analiza

Invazia dronelor la Salina Turda: În România, dronele zboară în subteran, căci în spaţiul aerian nu le lasă legea

Imagini parcă rupte din filmele SF au putut fi văzute în acest sfârşit de săptămâna la Salina Turda, care a găzduit o etapă a Drone Champions League. Unii din cei mai experimentaţi piloţi de drone, echipamente de ultima generaţie şi un traseu care a făcut multe victime printre dronele participante au făcut deliciul tuturor celor care au vrut să se bucure de un weekend hi-tech.

Necunoscătorii, cei care au venit din pură curiozitate şi fără să ştie că în salină au fost mai mulţi guru în materie de drone şi pilotarea acestora, au salutat prezenţa lui George Buhnici, simpaticul prezentator al unei emisiuni de profil.

Cunoscătorii s-au bucurat de spectacol, dar şi de măiestria de care au dat dovadă piloţii, precum şi de traseul 3D şi abordările (unele agresive şi spectaculoase) alese de concurenţi pentru a trece într-un timp cât mai scurt prin toate porţile.

Drona cu 4 elice, zboară-n subteran ferice

„Este o locaţie uimitoare. Îmi place teribil ultima poartă. Majoritatea concurenţilor încetinesc, însă mie îmi place să risc şi să întru prin ea cu viteză maximă, apoi să ocolesc prin dreapta”, a declarat pentru Ziar de Cluj unul dintre competitori. Acesta a participat şi la o etapă desfăşurată în Austria, printre ruinele unui castel, însă i s-a părut mai interesantă etapa din Salina Turda.

Pentru organizatori, Salina Turda este o locaţie ce permite crearea mai multor trasee, ţinând cont atât de adâncime, cât şi de suprafaţa ce poate fi utilizată. Din nefericire, o etapă în exterior nu poate fi luată în calcul, din cauza legistatiei din România.

Ce zice legea, în România

Dacă Amazon deja se gândeşte să utilizeze drone pentru plasarea cât mai rapidă a comenzilor, în România, proprietarii de drone trebuie să anunţe fiecare zbor, după ce, în prealabil, şi-a înregistrat aparatul de zbor şi şi-au pus numărul de înmatriculare pe acesta.

De ce ai nevoie pentru a înregistra o drona cu o masă mai mică de 15 kg, pentru activităţile foto/video:

Este necesară înregistrarea (identificarea) dronelor la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR)De la 1 februarie 2016 nu mai este necesară obţinerea unei aprobări scrise pentru a fotografia/filma în spaţiul aerian extravilan, ci doar de o notificare telefonică la Ministerul Apărării Naţionale; pentru filmarea în oraşe, este necesară obţinerea aprobării scrise din partea Ministerului Apărării Naţionale.
Costuri: 90 EUR + TVA / drona (taxa pentru identificarea aeronavei);
Valabilitatea înregistrării: nelimitată, până la modificări ulterioare ale proprietarului sau operatorilor.

În scopul unei complete informări, Autoritatea Aeronautică Civilă Română subliniază câteva aspecte importante: Prin dispariţia OMT nr. 8/2014, operatorii aeronavelor fără pilot la bord nu mai sunt obligaţi să solicite segregarea zonei în care îşi desfăşoară activităţile de zbor. Autorizarea activităţilor de zbor este efectuată telefonic prin contactarea Centrului de Operaţiuni Aeriene / Ministerul Apărării Naţionale (COAP/MApN).(Date de contact: telefon: +40 21 315 0105, fax: +40 21 3158647, e-mail: fdex@roaf.ro). Datele ce urmează a fi comunicate COAP/MApN telefonic sunt: data zborului, tipul aeronavei, identificarea aeronavei (YR-D0….), numele operatorului aeronavei, zona de zbor (zona definită printr-un punct şi o rază sau punct perimetrale – latitudine şi longitudine furnizate de Google Maps, de exemplu), înălţimea de zbor şi perioada în care se desfăşoară activitatea (ora de începere şi ore de terminare).

Conform prevederilor HG nr. 912/2010, cu completările şi modificările ulterioare este interzisă decolarea/aterizarea aeronavelor civile, în consecinţă şi a aeronavelor fără pilot la bord, în zonele de intravilan, precum şi zborul deasupra (survolul) zonelor dens populate şi a mulţimilor de oameni.

Preţul unei drone variază, de la 200 de euro unele decente, până la mii de euro, dronele performante. Deşi românii, în general, sunt mari consumatori de tehnologii de ultimă generaţie, legislaţia neprietenoasă nu încurajează această pasiune.

La solicitarea Ziar de Cluj, purtatorul de cuvant al IPJ ne-a informat ca in Cluj nu exista niciun dosar penal si nici nu a fost sanctionat vreun posesor de drona pentru incalcarea Legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *