Reportaj

INTERVIU – Povestea de pandemie a celor mai uitați dintre clujeni. Alex Fechete: „Oamenii de la Pata Rât sunt în pragul disperării! Efectiv nu mai au ce mânca!”

Alex Fechete a trăit o viață printre romii de la Pata Rât și cunoaște astfel comunitatea de lângă groapa de gunoi a orașului și problemele specifice acestei zone. Ziar de Cluj a vorbit astăzi cu el pentru a afla cum a afectat pandemia viața și așa teribil de grea a comunității de 1 500 de oameni de la Pata Rât. Și ei sunt clujeni, sunt parte din orașul care le oferă locuitorilor, potrivit declarațiilor primarului Boc, cea mai bună calitate a vieții din țară. Ce trăiesc însă oamenii de la Pata Rât, mai ales acum, seamănă mai degrabă cu o poveste terifiantă dintr-un lagăr de concentrare.

Ziar de Cluj: Cum mai trăiește comunitatea din Pata Rât acum, în pandemie? Cum i-a influențat pe oameni pandemia?

Alex Fechete: Destul de sever i-a influențat pentru că nu au putut să se deplaseze cum se deplasau înainte, fiindcă au fost restricțiile de circulație; mulți au luat amenzi fiindcă nu știau să completeze adeverințele acelea de circulat afară, nu aveau măști, cu igiena știți că stăm mai prost fiindcă nu prea sunt utilități și atunci oamenii au avut dificultăți să mențină normele, adică spălatul pe mâini tot timpul, plus că au fost cazuri confirmate la Pata Rât, în jur de vreo 20 de cazuri.

Ziar de Cluj: Și cum se descurcă cu izolarea la domiciliu, dacă sunt cazuri confirmate?

Alex Fechete: Hai să fim serioși! Chiar și distanțarea aceea fizică, care trebuie păstrată, e practic imposibil de păstrat în comunitate, când casele sunt lipite una de alta! Și puneau caz confirmat de Covid într-o baracă, închis înăuntru, fără dreptul de a părăsi baraca, îi puneau un veceu din-acela mobil fix în fața ușii! Și deschidea omul ușa direct în veceu! Nu avea voie să iasă afară. Și cam aia le-a oferit!

Ziar de Cluj: Și cu aprovizionarea, cu mâncarea, cum se descurcau cei care erau în carantină?

Alex Fechete: Nimic! Deci au fost câțiva care au primit ajutor din partea Primăriei, nu pot să zic, că mă bate Dumnezeu dacă mint, dar restul sau o parte din ei nu au primit absolut niciun suport, decât din partea noastră, a activiștilor locali, care ne-am deplasat la fața locului și le-am mai dus alimente de la oamenii de bună credință ș.a.m.d. Medicamente, vitamine. Chiar și Călin Mărincuș a fost și m-a ajutat, de a cumpărat rețetă pentru oamenii care erau la domiciliu cu Covid.

Ziar de Cluj: Acolo sunt mulți oameni care mai au și alte boli și, acuma, cu Covidul…

Alex Fechete: Sunt, dar, cumva, oamenii din zonă au și o imunitate mult mai puternică decât oamenii din oraș pentru că locuiesc în „Cernobâl de Cluj”! Locul e bombardat în fiecare zi cu tot felul de noxe și de gaze, oamenii au dezvoltat o imunitate și nu au dezvoltat forme agresive ale bolii. De acolo pleacă și un scepticism mare în comunitate, legat de toată pandemia, de virus.

Ziar de Cluj: În ce sens, scepticism?

Alex Fechete: Adică, își ridică întrebări oamenii dacă chiar există virusul acesta sau nu, dacă el se manifestă așa de grav cum se spune la televizor. Și noi cumva cu asta trebuie să ne luptăm, adică să le zicem la oameni: nu e chiar așa cum credeți, nici cum zice la televizor, adevărul e undeva la mijloc, protejați-vă! Că umblau fără măști în comunitate, mergeau la oamenii care aveau Corona, probabil se vizitau sau stăteau lângă ei fără măști și fără protecție și atunci…

Ziar de Cluj: Și, totuși, nu s-a infectat toată comunitatea, ei fiind foarte strânși acolo, unul lângă altul.

Alex Fechete: Exact! Am avut într-o singură comunitate 5 cazuri confirmate în aceeași săptămână. Pentru oamenii confirmați am dat peste o sută de telefoane la DSP, ca să discut cu ei, nu am avut nicio șansă! Cu chin și cu greu, de abia când am sunat la 112 am putut să raportez că sunt cazuri de Covid în Pata Rât și efectiv să facă ceva, pentru că oamenii aceștia nu cred și umblă pe troleu ș.a.m.d. și îi infectează pe alții! Sau că nu stau în casă, la domiciliu în izolare, ci umblă prin comunitate. Dar, spre norocul nostru sau, din fericire, nu s-au îmbolnăvit și alți oameni din comunitate, chiar dacă au intrat în contact direct cu cei care au fost infectați. Asta pentru mine rămâne un mister și un tabu imens.

Ziar de Cluj: Și, sursele de venit, li s-au diminuat și mai mult acum?

Alex Fechete: Absolut! Oamenii sunt în pragul disperării! Nu toți, dar o parte din oameni! Efectiv nu mai au ce mânca! Și asta nu e numai așa, de dragul de a avea o discuție, că, vai, Doamne, sau să exagerăm! Efectiv nu au ce pune pe masă.

Ziar de Cluj: Deci ar trebui ajutați acum, cu alimentele de bază?

Alex Fechete: Știți cum e? E și foarte ciudat că, pe ceilalți, pe români, care sunt în aceeași situație, nu prea îi ajută statul și, atunci, de-asta nu apelăm și nu vrem să creăm iar o nebunie în spațiul public, că statul îi ajută numai pe rromi ș.a.m.d.

Ziar de Cluj: Și, cu vaccinarea? Au început să se vaccineze?

Alex Fechete: Nu! Acolo cred că știu o singură persoană care vrea să se vaccineze, are intenția în viitor de a se vaccina, sau e vaccinat la ora actuală. Deci, nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *