In vizor

INTERVIU cu actorul Florin Suciu, concurent la Românii au Talent, despre cum l-a afectat pandemia: „Noi iubim ceea ce facem, dar în același timp trebuie să și trăim”

Florin Suciu, actor și iluzionist clujean care și-a deschis o sală de teatru cu doar o lună înainte de pandemie, povestește într-un interviu pentru Ziar de Cluj cât de puternic a fost afectat de pandemie și cum i-au fost date toate planurile peste cap. Florin Suciu reprezintă doar un exemplu, însă întreg sectorul cultural a fost grav afectat de pandemia de COVID-19.

Florin Suciu participă la Românii au Talent, acolo unde a trecut deja de prima etapă. El a mai fost concurent și în 2017 atunci când a reușit să ajungă până în semifinale. Florin este absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj și timp de trei ani a fost angajat al Teatrului de Păpuși Puck. Ulterior, alături de un alt coleg au înființat o companie de teatru independent cu care au avut spectacole la diferite evenimente și festivaluri. În februarie 2020 ei au reușit să deschidă o sală de teatru, dar în martie a venit pandemia și planurile lor au fost date peste cap.

Reporter: Spune-ne ceva despre tine, cum ai ajuns să îți deschizi propria companie de teatru?

Florin Suciu: Sunt actor de meserie. Am terminat în 2010 Facultatea de Teatru și Film. După ce am terminat am lucrat un an de zile la Teatrul Municipal din Baia Mare: După care am lucrat trei ani la Teatrul de Păpuși PUCK de unde mi-am dat demisia din motive financiare. Salariile erau extrem de mici. Mi-am deschis o companie de teatru independentă împreună cu alt coleg de la PUCK. Inițial făceam spectacole pentru copii, teatru de păpuși. Am început să ne mărim echipa și să ne găsim tot mai mulți clienți, dar eram în continuare o companie de teatru ambulantă. Aveam performance-uri la festivalurile mari, iar în 2019 am câștigat un proiect european cu ajutorul căruia ne-am deschis o sală de teatru. Am deschisa sala în februarie 2020 și în martie am suspendat activitatea din cauza pandemiei. Lucrurile acestea ne-au dat peste cap toate planurile pentru că noi am investit din banii noștri destul de mulți bani în sală. În aparatură, în gradene. Din fondurile europene pe care le-am câștigat nu aveam asigurată și parte aceasta. Nu puteam să renovăm un spațiu care nu era al nostru și atunci a trebuit să facem asta din banii noștri pe care nu i-am mai recuperat.  

Reporter: Cât de mult te-a afectat pandemia? Ce surse de venit ai avut?

Florin Suciu: Noi am mai avut unele evenimente, am mai câștigat de acolo, dar față de anii precedenți a fost destul de greu, chiar foarte greu. Am încercat să facem tot felul de evenimente online, dar problema era că spectacolele pe care noi le avem sunt sută la sută interactive, pe asta am mizat, ca spectacolele să fie interactive ți publicul să participe direct la evoluția spectacolului. Având spectacolele de genul acesta era foarte greu să le treci în online unde nu mai puteai să interacționezi. Am încercat să facem tot felul de emisiuni pe Facebook, pe YouTube, doar că noi fiind o companie de teatru ambulantă până ne-am deschis sala noi nu aveam un public, aveam mai degrabă clienți. Ei ne chemau la diferite evenimente, școli, grădinițe sau corporații, astfel că publicul larg nu știa cine suntem noi. A fost foarte greu să ajungem la oameni pentru că paginile noastre de Facebook nici măcar nu aveau like-uri ca să putem monetiza clipurile pe care noi le făceam, chiar dacă aveau vizualizări. 

Avem un proprietar care este destul de înțelegător, asta e un plus, care ne-a zis că nu o să ne dea afară în momentul când nu o să mai putem să plătim chiria. Sala o mai împărțim cu o altă companie de teatru și chiria o împărțim pe din nouă. Încercăm să găsim alte modalități de finanțare pentru a putea plăti chiria, aceasta fiind cea mai mare cheltuială.  

Reporter: Crezi că ar trebui să fie redeschise sălile de teatru?

Florin Suciu: Nu știu dacă ar trebui redeschise până nu există o siguranță că oamenii nu o să se îmbolnăvească când vin la un spectacol. E și atmosfera de saturație. Te-ai săturat să stai în casă, să stai cu mască. Suntem creaturi sociale. În același timp trebuie să fim conștienți că trebuie să ne protejăm. La un spectacol poate să apară un om bolnav care nu știe că e bolnav și din cauza lui se îmbolnăvesc alți 50-60 de persoane care sunt în sală, eu sincer nu aș vrea să am pe suflet responsabilitatea asta. E o rază de speranță cu vaccinul. Acuma să vedem cum o să fie. Mă bucur că au început să scadă numărul de cazuri. Noi estimam că poate din martie să avem iar spectacole la capacitate de 30 sau 50%. Dar realist vorbind, cred că pandemia va ține și anul acesta. În condițiile de față e și foarte greu să organizezi un spectacol ținând cont că tu nu ai siguranța ca poți să îl ții. Nu poți să investești în promovare pentru că s-ar putea să investești degeaba. Organizezi spectacolul, trec două săptămâni, cresc numărul de cazuri și nu mai poți să îl faci.  

Reporter: Ce planuri de viitor aveți, veți reuși să susneți activitatea companiei de teatru?

Florin Suciu: Mai avem varianta asta cu online. Încercăm să vedem ce putem să facem online atât pentru copii cât și pentru adulți. Problema cu online-ul e că e foarte greu să monetizezi munca pe care o faci online. Dacă vrei să ai calitate trebuie să ai oameni care trebuie plătiți. O să încercăm eu cu asociatul meu Silviu să facem ceva, să investim din timpul nostru, dar și n oi trebuie să trăim cumva. Noi iubim ceea ce facem, dar în același timp trebuie să și trăim și atunci ne găsim alte lucruri pe care putem să le facem. Noi avem și noroc pentru că facem tot felul de păpuși și instalații și decoruri. Am primit un contract să facem scenografia la teatrul din Satu Mare, e posibil să mai primim un contract la Teatrul din Petroșani așa că ne descurcăm, dar nu e cum a fost. Noi nu trăim din finanțări ci vrem să ne auto susținem lucrurile pe care le facem. Să nu depindem de finanțări externe și din cauza lor să facem anumite compromisuri. Până acum ne-am descurcat, dar acum facem un lucru pe care nu l-am mai făcut și să aducem finanțări externe, dar cum nu am mai făcut asta ne descurcăm destul de greu. Sperăm să fie bine.  

„Trupa de teatru independent Magic Puppet, s-a născut din dorința noastră, Florin Suciu Buh (actor-păpușar, iluzionist și ventriloc) și Silviu Ruști (actor-păpușar), de-a da viață personajelor create de noi într-un alt spațiu decât cel al unei instituții teatrale. Fie că este vorba de un spațiu închis sau în aer liber, vă vom conduce în lumea poveștilor, având parte de aventuri fantastice într-un cadru degajat și educativ, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari”, este descrierea companiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *