Din oras

Internatul unui liceu din Cluj ofera conditii mai proaste ca in puscarie: "N-avem caldura, iar apa calda este doar o ora pe zi"

In internatul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu, la capatul orasului, pe Bulevardul Muncii, conditiile de trai sunt la limita bunului simt. Elevi si studenti sunt tinuti in frig pe timpul noptii, iar programul de apa calda este limitat la o ora pe zi. Problema dateaza inca de la inceputul anului scolar, iar „chiriasii” internatului au ajuns la capatul rabdarii. 

In  internatul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu sunt cazati 48 de elevi si studenti. Trei sau patru in camera, acestia au cate o baie la fiecare etaj. Desi exista infrastructura necesara, in dormitoare baile sunt doar de decor. Apa calda este data cu portia cate o ora, seara. Cei care locuiesc in internat spun ca administratorul imobilului motiveaza lipsa incalzirii si a apei calde din lipsa de fochisti acreditati. Ba mai mult, atat elevii cat si studentii spun ca in momentul in care s-au cazat nu le-au fost spuse conditiile.

„Nu credem ca e normal ca sa mearga incalzirea 5 ore pe zi din 24. Credeti ca este bine? Nu e optim deloc sa ai din 24 de ore doar 5 ore de  caldura mai ales la ce vreme este afara. Colegul meu de camera tocmai a reusit sa treaca de o raceala. S-a imbolnavit pentru ca nu avem caldura in camere. Nu ne-au zis nimic de caldura si de apa calda. Daca se da sau nu caldura noaptea, sau care sunt orele. Acest lucru nu ni s-a specificat. Daca ne ziceau din prima, le spuneam „la revedere” ca nu suntem la program de tortura. La zece camere pe palier avem o baie comuna cu cinci cabine de dus, tot atatea toalete si chiuvete sunt mai multe”, a declarat unul dintre locatarii internatului.

Unul dintre „chiriasii” internatului de la Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu a ajuns sa se imbolnaveasca din lipsa caldurii si a apei calde. El considera ca si conditiile dintr-un penitenciar sunt mai bune decat la internatulul liceului.

„Conditiile in care locuim sunt mai rele ca la puscarie. Apa calda e cu program de o ora pe zi. Administratorul ne-a zis ca sunt ba probleme cu centrala, ba ca s-a stricat. Astea-s inventii. Problema apei calde dateaza din septembrie, de la inceputul anului scolar. In prima luna nu am avut apa calda deloc. Acum avem o ora de apa calda, de la ora 7 la 8 seara, la 5 cabine de dus la zece camere. Facem in viteza baie, un dus repede, nu apuci sa faci nimic si trebuie sa iesi. Nu vreau sa imi dau numele ca daca afla ma pot da afara, doamna directoare e mai intepata, are zile si zile, cand e cu toane. Cu administratorul nu ne intelegem. In baile din camere avem chiuveta, wc si un furtun cu un robinet care repezinta du,s iar apa se scurge intr-un canal”,  a declarat un alt elev care locuieste in internat.

In camerele internatului baile sunt doar de forma. Desi exista infrastructura necesara folosirii bailor din camera, locatarii nu pot sa le utilizeze. Motivul pare sa fie faptul ca tevile vechi au scurgeri, iar reparatiile costa. In cazul in care s-ar folosi baile din camera  ar creste consumul de apa  si implicit costurile administratiei internatului.

In prezent cei 48 locatari ai caminului  sunt impartiti in camere cate patru, in cazul in care sunt elevi, si cate trei daca sunt studenti. Fiecare elev plateste 80 de lei pe luna iar studentii cate 150. In acesti bani sunt incluse toate cheltuielile atat de apa cat si de curent. Administratorul Tico spune ca sunt doar minciuni spusele elevilor din camin si ca de fapt este caldura tot timpul. 

„Eu nu pot vorbi fara acordul directoarei. Numai luni putem vorbi. Cum sa nu fie caldura in camere? Noi avem caldura non stop. Deci este centrala, nu stiu cine o reclamat, alea-s povesti, is false. Is doua ore de apa calda seara si si dimineata. Dimineata pe cand se scoala ei este deja apa calda. Is nefondate reclamatiile. Am fochisti, centrala e autorizata, noi suntem in regula, cum sa nu fie fochisti noaptea? Agentii de paza care is de noapte is fochisti, ca asa i-am scolarizat. Ei fac caldura si la centrala da noaptea se inchide tat si ei stau acolo la camin si supravegeaza, ca centrala e semiautomata”, a declarat administratorul internatului, domnul Tico.

Olimpia Mera, directoarea Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu nu a putut fi contactata fiind plecata intr-o delegatie in Polonia. In schimb, la Inspectoratul Scolar Cluj in subordinea caruia se afla liceul situatia este prezentata altfel decat reclama locatarii internatului. Tot ce tine de partea de dotari, reparatii, este o problema a administratiei locale. 

„Elevii stau cate 4, studentii stau cate 3. Baile au fost refacute din veniturile proprii ale lor (ale internatului), dimineata au caldura patru ore iar seara cinci de la 17.00—22.00. In timpul incalzirii merge si apa calda. Sunt trei muncitori cu atributii de fochisti care asigura inclusiv sambata si duminica. Mobilierul este destul de vechi, el va fi schimbat in 10 camere in acest an din venituri proprii, iar celelalte camere vor avea mobileir nou la anul. Baile sunt refacute anul trecut, sunt bai la capat de coridor, nu la fiecare camera. Cei care se duc acolo ei stiu unde se duc, acolo unde sunt bai in fiecare camera pretul e triplu. In cei 80 sau 150 lei pe care ii platesc cei care locuiesc in camin intra si cheltuielile. Ei platesc 80 lei, dar nu platesc lumina, apa, gaz separat. Sunt putini cazati acolo pentru ca nu e cerere pe zona aceea, e departe de centru,” a declarat Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *