In vizor

Internări limitate în spitalele clujene. Reacția SCJU Cluj-Napoca: „Urgențele se rezolvă, celelalte internări programate se amână”

Guvernul a decisi înființarea Centrului Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura între spitale pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate coronavirusului. Există și un planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor. Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, subordonat Ministerului Sănătății a implementat de astăzi măsurile propuse. 

Grupul de comunicare strategică arată într-un comunicat că Ministerul Sănătății a operaționalizat marți Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

„Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache, care a fost în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați.

Cu această ocazie ministrul Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, în contextul actual COVID-19.

Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate. Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestonarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca: „Urgențele se rezolvă, celealte internări se amână”

Contactați telefonic de Ziar de Cluj, reprezentanții SCJU Cluj-Napoca arată că se vor lua măsuri pe toate secțiile din instituție. Cu excepția persoanelor care au nevoie de tratament și prezintă riscuri vitale, internările programate vor fi suspendate. 

Urgenţele cotidiene se vor rezolva, concomitent cu evoluţia epidemiei de COVID-19. Internările pentru patologiile care nu prezintă risc pentru sănătatea pacientului se vor amâna, în condiţiile în care indicele de utilizare a paturilor este crescut şi nu pot fi eliberate la nevoie paturi prin supravegherea ambulatorie a pacienţilor. Adresăm populaţiei rugămintea de a înţelege că unele afecţiuni pot fi prevenite şi tratate la domiciliu. Nu se pune problema nerezolvării urgenţelor cod galben şi cod roşu, în pofida acestei perioade epidemiologice speciale. Facem apel către populaţie să respecte schemele terapeutice pentru patologiile cronice, evitând astfel decompensările şi facilitând terapia acută a altor. Spitalul este conectat prin sisteme video, telefonice şi raportare online cu Ministerul Sănătăţii, DSP şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea cunoaşterii resurselor umane şi a stocurilor de materiale sanitare şi medicamente, precum şi rezolvarea problemelor care pot apărea în acest context epidemiologic nou la nivel internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU Cluj-Napoca, Flavia Topan.

Italia, probleme grave cu internările!

În Lombardia, regiunea bogată din nordul Italiei aflată în centrul epidemiei de coronavirus din ţară, deficitul de paturi de spital şi de materiale medicale îi pun pe medici în faţa unor alegeri din ce în ce mai dificile, notează marţi site-ul Politico.

În timp ce numărul celor infectaţi continuă să crească – peste 7.900, dintre care mai mult de 70% în Lombardia – spitalele se luptă să suplimenteze numărul de paturi disponibile în secţiile de terapie intensivă. Unele au închis secţii întregi pentru a le dedica cazurilor severe de coronavirus. Altele au transformat săli de operaţii în secţii de terapie intensivă. Medicii lucrează în schimburi epuizante pentru a le ţine locul colegilor care se îmbolnăvesc, potrivit Agerpres.

Fără un semn clar despre când va fi atins vârful epidemiei, medici şi anestezişti sunt chemaţi să facă alegeri tot mai dificile în legătură cu pacienţii care primesc acces la paturi şi aparate de ventilaţie atunci când acestea nu sunt în număr suficient pentru toate cazurile.

‘Este o realitate că va trebui să alegem (pe cine să tratăm), iar această alegere va fi încredinţată operatorilor individuali de pe teren, care se pot găsi în situaţia de a avea probleme etice’, afirmă un medic ce lucrează într-unul din cele mai mari spitale din Milano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *