Justitie

Interlop trimis în judecată pentru că a postat pe Facebook un clip în care amenința patru magistrați

Un interlop condamnat la 8 ani de închisoare pentru trafic de persoane și proxenetism a fost trimis în judecată într-un alt dosar de către procurorii clujeni pentru că a postat pe Facebook un clip video în care amenința patru magistrați.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca l-au trimis în judecată pe Adrian Tiutiu, cunoscut ca Ady Brăileanu în lumea interlopă, pentru ultraj judiciar și instigare publică. Mai exact, acesta a postat pe rețeaua de socializare Facebook un clip video, în conţinutul căruia a proferat ameninţări la adresa a patru magistraţi şi a îndemnat publicul la comiterea de infracţiuni cu violenţă împotriva magistraţilor români. Clipul nu mai apare pe contul său de Facebook.

În septembrie 2014, presa din România scria că brăileanul acuzat de proxenetism a fost prins după ce victima lui s-a aruncat din maşină în Vama Borş. Procurorii DIICOT Oradea au aflat că Adrian Tiutiu, de 34 de ani, din judeţul Brăila, şi-a racolat victima în urmă cu un an, pe o reţea de socializare. I-ar fi promis acesteia că o va plăti dacă va purta mai multe convorbiri telefonice cu diferiţi clienţi din Viena ca să le faciliteze întâlnirea cu alte femei care practicau prostituţia în folosul lui. Brăileanul a convins-o să meargă cu el din Germania, unde victima locuia împreună cu mama sa, la Viena, unde a determinat-o să se îndrăgostească de el, precizeaza Clujust.ro.

„Ulterior a obligat-o, atât prin constrângere fizică cât şi prin constrângere morală, să practice prostituţia în folosul său. Femeia a fost agresată fizic de mai multe ori, atât pe teritoriul Austriei, cât și pe teritoriul României, inculpatul aplicându-i lovituri cu pumnii și picioarele la nivelul capului, pentru a o determina să se prostitueze”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În 27 septembrie 2016, înainte să se pronunțe definitiv în dosarul de trafic de persoane Curtea de Apel Oradea, inculpatul a postat pe Facebook clipul împotriva magistraților.

Potrivit rechizitoriului, ”ulterior postării clipului pe reţeaua de socializare Facebook, de actele ameninţătoare proferate de inculpat au luat cunoştinţă şi magistraţii …., aşa cum rezultă din declaraţiile acestora date în calitate de martori/persoane vătămate fiecăruia dintre ei fiindu-i cauzată o stare de temere sau de disconfort grefată în special pe faptul că cercetările efectuate la nivelul organelor de aplicare a legii din […] au creionat un profil personal violent al lui Tiutiu Adrian.

De asemenea, acţiunea inculpatului nu a rămas fără ecou în mediul online în condiţiile în care, la acea epocă, postarea lui Tiutiu Adrian a generat peste 400 de comentarii, majoritatea având un caracter aprobativ.

Fără a nega libertatea dreptului de opinie sau a dreptului la liberă exprimare de care inculpatul Tiutiu Adrian beneficiază şi trebuie să beneficieze neîngrădit, considerăm că în cazul de faţă acestea au fost cu mult depăşite iar „părerile” inculpatului definesc elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj judiciar, în componenta ameninţării.

Astfel, expresii de genul „pentru treaba asta veţi plăti fiecare-n parte”, „v-arăt eu vouă, că indiferent că mă voi duce la puşcărie … vă voi dezmembra în zece mii de bucăţi” care îi au ca destinatari expres menţionaţi pe magistraţii …., deşi sunt rodul libertăţii de gândire şi acţiune a emiţătorului lor nu pot fi considerate şi ca o manifestare a libertăţii de opinie în limitele acceptate de normele etice şi legale.”

In 12 octombrie 2016, Curtea a respins ca nefondată cererea de recuzare formulată de către inculpatul apelant Tiutiu Adrian cu privire la completul de judecată C4A apel, compus din judecătorii Denisa Daniela Vidican şi Florin Filimon, învestit cu soluţionarea dosarului cu nr. 130/111/2015.

In 26 octombrie, CA Oraea a decis ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 8 ani 4 luni închisoare în regim de detenţie.

Inculpatul a atacat decizia definitivă cu recurs în casație (calea extraordinară de atac), care se va judeca în 11 aprilie la Înalta Curte.

Procurorul DIICOT Gheorghe Leuca și judecătorul Daniel Olimpiu Berindei de la Curtea de Apel Oradea sunt persoane vătămate în dosarul trimis recent în judecată de parchetul clujean la Judecătoria Brăila.

Cauza a ajuns la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în baza articolului 326 din Codul de procedură penală: ”Când există o suspiciune rezonabilă că activitatea de urmărire penală este afectată din pricina împrejurărilor cauzei sau calităţii părţilor ori a subiecţilor procesuali principali ori există pericolul de tulburare a ordinii publice, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea părţilor, a unui subiect procesual principal sau din oficiu, poate trimite cauza la un parchet egal în grad, dispoziţiile art. 73 şi 74 fiind aplicabile în mod corespunzător.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *