Jos palaria

Institutul Oncologic din Cluj a primit astăzi ajutoare din partea voluntarilor români din diaspora

Românii din diaspora, organizați sub forma grupului „Voluntari în Europa”, au trimis astăzi ajutoare în județul Cluj, la Mănăstirea Florești și la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”, unde au ajuns 14 paturi electrice complete, paturi mecanice, 67 perechi de cârje pentru adulți, 20 de perechi de cârje pentru copii, scaune rulante, un scaun rulant special pentru bolnavii terminali și materiale de igienă.

Donațiile vin din partea asociațiilor de români din Belgia și din Germania.

Adriana Mureșan, reprezentanta grupului informal „Voluntari în Europa”, a explicat pentru Ziar de Cluj:

„Asociațiile care au avut nevoie au apelat la Voluntari în Europa, ca urmare a legăturilor create între românii din diaspora și cărăușii pe 16 roți. Noi, șoferii de tir, avem posibilitatea de a face mici servicii de transport și am avut surpriza să intre în horă chiar și firme mari, să ne pună la dispoziție mijloacele de transport. Noi am realizat logistica între asociații și transportatori, am trimis și voluntarii noștri să ajute la încărcat și descărcat. Avem și la Cluj voluntari.

RomBel, comunitatea românilor din Belgia, a ales Institutul Oncologic din Cluj pentru că s-a detectat nevoia de mobilier. În general, lucrurile funcționează pe bază de cereri.

Acțiunile noastre umanitare vor continua, camioanele vor merge și spre alte puncte din România și din Republica Moldova. Oamenii s-au mobilizat foarte mult, localizează punctele fierbinți, ajutăm orfelinate, centre pentru copii cu dizabilități, spitale și școli.

Vom continua și după Crăciun, am dat drumul unei acțiuni prin care invităm voluntarii din diaspora, din toată Europa, să caute Moș Crăciunii din parcare, șoferii de tir care vor lucra de sărbători. Aceștia vor fi primiți cu brațele deschise de românii din diaspora, dacă vor vrea să petreacă sărbătorile împreună, la masă. Dacă nu, voluntarii noștri vor merge la șoferi în parcări cu cozonaci, sarmale, friptură, să le țină companie, fiindcă șoferii de tir nu muncesc în colectivități, ei sunt singuri.”

Mobilizarea diasporei și a șoferilor de tir pentru ajutorarea românilor din țară este lăudabilă, însă faptul că un spital din orașul nostru de 5 stele are nevoie de ajutoare din străinătate este rușinos. Dacă în anul 2019 spitalele din Cluj au nevoie de ajutoare ca în anii ’90, înseamnă că cele trei decenii de la Revoluție încoace au trecut degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *