In vizor

Instanta a respins cererea vecinilor de anulare a autorizatiei blocurilor dintre case de pe strada Romulus Vuia

Scris de 981

Magistratii Tribunalului Cluj au decis saptamana aceasta, dupa multiple amanari, respingerea cererii de anulare a autorizatiei de construire a blocurilor de pe strada Romulus Vuia din cartierul Gruia, formulata de vecini. Instanta a admis exceptia tardivitatii formularii actiunii de catre vecini, prin urmare a respins cererea de anulare a autorizatiei.

“Asteptam motivarea si vom formula recurs. Mai exista un dosar in cauza, cel al Prefecturii, unde clienta mea este intervenient accesoriu, si care a fost conexat dosarului nostru. Hotararea data ar trebui sa vizeze doar dosarul nostru si sa se continue procedura cu dosarul initiat de Prefectura”, a aratat Nicolae Aldea, avocatul vecinilor blocurilor de pe strada Romulus Vuia.

Chiar daca instanta a estimat ca actiunea vecinilor este una tardiva, cea a Institutiei Prefectului nu poate intra sub aceasta incidenta, pentru ca potrivit Legii 554/2004  “in cazul actiunilor introduse de prefect nu este obligatorie procedura prealabila”. Asta inseamna ca nu exista un termen pana la care prefectul poate ataca un act in contencios-administrativ.

“Noua nu ne-a fost comunicata inca decizia instantei, dar teoretic, intr-o astfel de situatie ar trebui sa fim citati din nou, sa se refaca cauza noastra”, a declarat pentru Ziar de Cluj Ana Maria Danciu, purtatorul de cuvant al Prefecturii.

Povestea a inceput acum in 28 august 2007, cand consilierii locali au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe strada Romulus Vuia numarul 8-10, imediat dupa intersectia 7 Strazi, intr-o zona de case. La protestul vecinilor, municipalitatea a refuzat sa elibereze autorizatia de construire, dar in 2011 a fost obligata de instanta sa o faca, astfel ca lucrarile au inceput in vara anului 2012. Proiectantul este arhitectul Mircea Dinculescu, cel care are in palmares mai multe proiecte de blocuri intre case in Cluj-Napoca. Acesta, prin Adamco Grup SRL, alaturi de David Alexandru Simion si sotia lui, Voichita, au fost beneficiarii proiectului. Inainte de inceperea lucrarilor, in 2012, au vandut insa afacerea catre Mordin Construct, firma infiintata cu doar cateva luni inainte de tranzactie. Dinculescu este si el asociat in noua firma beneficiara, alaturi de Vasile si Ioan Moroz.

In toamna anului trecut, la sesizarea a 40 de familii din zona constructiilor, un control mixt format reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Serviciului de Control Urbanism al Politiei Locale a avut loc pe santierul din cartierul Gruia. Apoi prefectul a atacat in instanta autorizatia de construire. Actiunea in contencios administrativ a Institutiei Prefectului Judetului Cluj a fost inregistrata in 17 septembrie 2013, iar cea a vecinilor in 30 mai.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Brand Finance Banking 500, 2023: valoarea brandului Banca Transilvania trece de 500 de milioane USD
 • Acum 5 hours Politica
  Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, privește detașat măcelul PSD – PNL: ”Rocada din mai nu ne privește”. Dar, totuși, poate rămân oamenii lor în posturi… Se poate? Se poate?
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Zice Boc, că fără luminoasa sa viziune și administrare, Cluj-Napoca era un ghetou. Reforma de ”neghetou” a lui Boc se vede cel mai bine de la Pata Rât și din cartierele de blocuri plantate peste case prin Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie”
 • Acum 7 hours Vocea ta
  OCHIOMETRIC, polițiștii Secției 2 Poliție Cluj-Napoca au apreciat că bunurile sustrase prin intrarea prin efracție într-un spațiu privat nu e cine știe ce valoare. Așa că nu s-au mai ostenit să ancheteze. Rugăm, onor conducerea IPJ Cluj, să ne explice și nouă de la ce valoare a bunurilor sustrase își mișcă polițiștii cururile de pe scaun să ancheteze un furt?
 • Acum 8 hours Din oras
  SUPERCOM e ca la lăudatul pom: E plin de gunoaie neridicate. Ca la lipsa de concurență cu care ne-a încălțat administrația publică locală. Boc ne zice să le mai dăm o șansă
 • Acum 8 hours In vizor
  În imaginarul lui Emil Boc, “Clujul, ca zonă metropolitană, nu a pierdut populație. E un model de dezvoltare”
 • Acum 10 hours Politica
  The Economist: “România are o democraţie “deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după Ungaria”
 • Acum 10 hours Politica
  PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: “Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului”
 • Acum 11 hours Politica
  Poate aflăm cum de a fost “capabil” ministrul Energiei, Ionuţ Popescu, să facă pe genunchi ordonanţa prin care OMV Petrom a reuşit să se sustragă de la plata “taxei de solidaritate” în România
 • Acum 12 hours In vizor
  Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
 • Acum 13 hours Din oras
  NUMAI ŞASE-S NOROCOASE: Aproape trei milioane de lei pentru “cotizații și contribuții” pentru șase entități care activează ca ONG – uri
 • Acum 1 day Din oras
  Municipalitatea a pus ”în discuție” un PUZ pentru culoarul de mobilitate nord, Pod Oașului-Răsăritului – Pod Ira. Este zona în care Prime Kapital va investi 330 milioane euro, ”după ce s-au luat în considerare planurile autorităților locale de modernizare a drumurilor și infrastructurii orașului”
 • Acum 1 day Vocea ta
  Dr. OSĂ și mr. NOSĂ: Mai puneți mult botul la OSĂ-urile lui Boc?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE