Din oras

Instanta a respins actiunea formulata impotriva Ziar de Cluj de invatatoarea care ii certa pe parinti ca nu cotizeaza la fondul clasei

Articolul incriminat de Vasilica Rus, invatatoare la Scoala “Ion Creanga” avea la baza un e-mail in care aceasta ii mustra pe parinti pentru ca au refuzat sa contribuie cu 50 de lei pe semestru la controversatul fond al clasei.   Printre altele, aceasta le reprosa rusinea de a fi “singura invatatoare din a carei clasa majoritatea parintilor refuza contributia”. In urma publicarii faptelor, dascalita a actionat in judecata Ziar de Cluj. 

Solutia litigiului a fost ca instanta “respinge cererea de chemare in judecata”. 

Amintim ca in iunie 2014 redactia Ziar de Cluj a intrat in posesia unui mesaj postat de aceasta pe un grup adresat parintilor clasei sale, la acea vreme a II-a C, in care le reprosa, plina de venin, ca au refuzat sa puna bani pentru fondul clasei.

“Fara prea multe introduceri, e o situatie pe care eu simt nevoia sa (ne-)o lamurim. Este vorba de Asociatia Parintilor Scolii si cele doua transe de cate 25 de lei/semestru cu care, optional si fara constrangere, fiecare dintre Dvs. ati contribuit sau nu”, isi incepea dascalita scrisoarea.

“Am inteles ca o parte (cea mai mare parte dintre Dvs. ) nu doriti sa sustineti Asociatia, argumentand prin faptul ca de la conducerea scolii copiii Dvs nu au primit nimic”, continua lamentatia.

Invatatoarea invoca apoi faptul ca si elevii clasei amintite au avut parte de manuale, diploma, reparatii si renovari ale baii sau ale salii de sport. Lista se lungeste cu “xerox-urile” din scoala, cu produsele de igiena sau alte cheltuieli ale scolii.  Ea le mai cere parintilor ca, daca au o problema cu ea, sa ii fie comunicata “direct si clar”, pentru ca apoi sa comunice Directiunii ca are de-a face cu “un caz special” care beneficiaza de “o totala gratuitate”.

“Cel putin sa va puneti intrebarea cum o sa ma prezint, singura invatatoare din a carei clasa majoritatea parintilor refuza contributia”, se plange dascalita.

In continuare, mesajul se refera la felul in care sunt punctati elevii in catalog.

“Sunteti nemultumiti de rezultatele copiiilor Dvs? Tin sa va spun ca FB-ul copiilor poate sa apara pe linie in catalog si carnete, iar cei care le primesc sa nu fie, pur si simplu, de FB”, a tinut ea sa sublinieze.

Parintii sunt apoi invitati “cu respect” sa termine mai intai un liceu pedagogic si o facultate “dupa aceea sa discutam despre ce poate sa faca o invatatoare si ce nu poate sa faca, despre ceea ce poate sa faca un parinte si ceea ce nu poate sa faca”.

Invatatoarea mai subliniaza o data cat de jenata e de faptul ca doar la clasa ei nu se plateste fondul clasei, dupa care se ofera sa doneze un salariu “pentru copiii care au nevoie de gratuitatea scolii”.

Faptul ca dascalii nu au voie sa se implice in strangerea de fonduri e clar si respectat si la Scoala “Ion Creanga”, potrivit directorului Cristian Munteanu.

“Doamna invatatoare nu a facut decat sa le aminteasca de aceasta contributie, ca ar fi bine sa participe. Daca asta se considera implicare in strangerea de fonduri, cei indreptatiti nu au decat sa ii ceara socoteala, insa ea nu facea mai mult de a aminti. In plus, mesajul era o replica la o scrisoare a uneia din mamele copiilor, doamna Dumitru, care a avut multe acuzatii deplasate”, a declarat Munteanu.

Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj a apreciat ca trebuie facute verificari.

“80% din acuzatiile de acest fel sunt nefondate, sunt de fapt neintelegeri in asociatiile de parinti. Nu pot sa comentez cazul pana nu se constata ca e real. Invatatoarea nu avea voie sa faca asa ceva. Nu am primit nici o reclamatie, dar, dupa sesizarea dumneavoastra vom trimite acolo o comisie de control”, a precizat Cuibus.

Inspectorul-sef a evitat ulterior in repetate randuri sa precizeze daca cercetarile au avut loc si care au fost concluziile.

Ulterior, ziarul Faclia a publicat un anunt semnat de un asa-zis reprezentant al parintilor, in care acestia se dezic de orice acuzatii si ridica in slavi “metodele de instruire, educare si implicare ale doamnei invatatoare Vasilica Rus”. 

Astfel, asa-zisul comitet “se dezice de toate afirmatiile publicate”. 

“Comitetul de parinti, reprezentanti ai parintilor, declaram ca nu am fost obligati sa contribuim la Asociatia Parintilor Scolii. De comun acord am considerat sa donam, fiecare la alegere, o suma modica care sa fie utilizata in procesul educational al copiilor nostri”, se arata in anunt. 

Astfel, semnatarii anuntului o contrazic pe invatatoarea care a declarat, negru pe alb, ca e vorba de suma de 50 de lei pe semestru.

De asemenea, semnatarii asa-zisului comunicat au tinut sa se declare “multumiti de metodele de instruire, educare si implicare ale doamnei invatatoare Vasilica Rus”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *