Politica

INS: Inflația a scăzut la 8.8% în luna septembrie, însă prețurile au crescut cu 12% față de anul trecut

Conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 8.8%, de la 9.4% în august. În schimb avem o creștere medie a prețurilor cu 12.6% față de anul trecut, în special pe sectorul serviciilor.

  • Prețurile alimentelor au crescut cu 10.4%, față de septembrie 2022, în timp ce mărfurile nealimentare au crescut cu 6.7%, iar serviciile s-au scumpit cu 12.1%. Față de luna august 2023, prețurile de consum au crescut cu 0.8%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 0.3%, iar mărfurile nealimentare cu 1%.
  • Tot față de luna august 2023, serviciile sunt mai scumpe cu 1.1%, în timp ce prețurile au crescut pentru majoritatea produselor, cartofii fiind probabil cei mai afectați de creștere: 6.7%. Totodată au crescut prețurile la detergenți (2.3%), cărți, ziare și reviste (3.6%) și combustibili (2%).
  • Totodată, s-au scumpit servicii precum cele de apă, canal și salubritate (3%), dar și cele de electricitate (1.6%), chirii (2%), transportul aerian (2.8%) sau serviciile poștale (7.5%). Conștient de acest trend al scumpirilor, premierul Marcel Ciolacu a explicat că nu s-a gândit momentan la o schemă de compensare pentru motorină sau benzină.

”Nu, dar nu am ştiut lucrul acesta. O să întreb la Consiliul Concurenţei. Nu cred. A existat undeva. Aţi văzut şi combustibili – în momentul în care se schimbă preţul la baril… cu adevărat că la noi se schimbă preţul cam repede. Eu ştiu că există acciză plătită deja. Statul român nu a mărit deloc acciza. E raportată în continuare la anul 2018 ca să nu aducem din nou inflaţie. E printre cele care imediat se văd în inflaţie.

Dar aţi văzut că pe urmă s-a redus preţul. Or mai fi fluctuaţii, fiindcă este un război. Avem şi o situaţie în Orient, după cum aţi văzut. Toate aceste lucruri influenţează jucătorii mari în această zonă. Când vom reuşi să avem şi totuşi o producţie de motorină la nivelul consumului pe teritoriul României, atunci vom fi şi mai independenţi. Lucrurile acestea se construiesc în ani, în proiecte de ţară majore asumate transpartinic de către marile partide”, a comentat situația premierul Marcel Ciolacu.

Mai mult, premierul a analizat și situația creată în piață, unde produsele cosmetice și cele de igienă s-au scumpit cu 17% față de luna august 2023. ”Am văzut că au existat scumpiri pe perioade scurte. Acesta este adevărul”, a completat liderul PSD în timp ce se afla la un eveniment de promovare al producătorilor autohtoni.