Din oras

Inot pentru cauze nobile. O noua editie Swimathon peste o luna

Swimathon este un mecanism-platforma de strangere de fonduri gestionat de Fundatia Comunitara Cluj, disponibil pentru companii, persoane fizice, organizatii sau grupuri de initiativa, care pot astfel sa stranga fonduri pentru proiectele propuse si aprobate in prealabil de Fundatia Comunitara Cluj. La fiecare editie s-a inotat pentru proiecte din domenii variate – educatie si burse, ajutorarea persoanelor varstnice, protectia animalelor, sanatate si terapii speciale. Inotatorii-fund-raiseri vor aduna bani cu cat mai multe lungimi de bazin si in acest an pentru a le da ocazia unor copii defavorizati sa aiba parte de o tabara si o scoala de vara, pentru a implementa terapia asistata de animale, pentru o masa calda, pentru locuinte pentru tineri sau pentru familii sarace, pentru copiii din Pata Rat sau pentru cei care au invins cancerul. Sumele propuse pentru a fi stranse la cea de-a sasea editie a Swimathonului se ridica la cateva mii de lei pentru fiecare proiect. Totul depinde de cat de mult se inoata.

Pana maine, 10 iunie, se pot inscrie inotatorii, care vor face ture in bazin pentru cate un proiect. Apoi urmeaza inscrierea sustinatorilor care vor oferi sume pentru fiecare lungime de bazin parcursa de inotatorul ales sau sume fixe pentru proiectul ales. Printre proiecte se afla si cauze mai vechi, cu traditie, asa cum este Dorel, baiatul din Aghires, care are nevoie de sprijin financiar pentru a-si termina studiile.

“InfoTrafic participa pentru a patra oara, la Swimathon, pentru Dorel, un adolescent care doreste sa isi termine liceul si sa invete o meserie care sa ii asigure un viitor mai bun, lui si familiei sale. In primavara anului 2011 l-am cunoscut pe Dorel, din Aghires. Avea 14 ani si o situatie materiala precara, insa visa la o viata mai buna si la un viitor, pentru el si pentru familia sa. Terminase printre primii clasa a VIII-a si spera sa poata urma liceul, ca sa aiba si el o meserie, sa nu isi faca griji in privinta viitorului. Sansele, insa, nu erau de partea lui. Cu o mama bolnava si un tata alcoolic, copilaria lui Dorel se sfarsise brusc. El trebuia sa munceasca in sat, cu ziua, ca sa isi poata sprijini, cat de cat, familia. Nu avea cine sa il sustina financiar, sau macar moral. Nu isi permitea sa stea acasa, la fel ca alti copii, sa picteze, de exemplu, cum ii placea atat de mult. Acela a fost momentul in care cazul lui Dorel a ajuns la cunostinta Fundatiei Comunitare Cluj, iar QBox si InfoTrafic – Radioul de pe strada ta a decis ca el merita ajutor. Am inotat pentru Dorel si am strans fonduri pentru el la trei editii Swimathon, in 2011, 2012 si 2013, iar rezultatul a fost ca acest copil si-a permis sa viseze in continuare. A mers la liceu si a putut sa invete mai departe, cu mai putine griji, beneficiind de o bursa lunara, oferita de Fundatia Comunitara Cluj din fondurile obtinute pentru el de la sponsorii care au sustinut inotatorul InfoTrafic/QBox. Anul acesta inotam din nou pentru Dorel; este acum in clasa a XI-a, asadar anul viitor o sa termine liceul. Are note bune, a fost inclus si in echipa de baschet a scolii si a devenit din ce in ce mai serios in ceea ce priveste practica – isi doreste sa invete mai mult, fiind constient de importanta meseriei pentru viitorul lui”, se arata in descrierea proiectului.

Echipa si-a propus sa stranga 8.000 de lei pentru Dorel, atat are nevoie pentru inca un an la scoala. Un alt proiect interesant este cel al Dog Assist, care “isi propune implementarea unui program de recuperare pentru cei 20 de copii ce frecventeaza centrul de zi Caritas, program ce va fi derulat prin echipele de terapie asistata de animale ale Asociatiei Dog Assist (atestate sau aflate in formare in vederea atestarii). Dorim sa continuam sa oferim interventii asistate de animale celor 14 beneficiari actuali, impartitii in doua grupe, dar sa implementam acest program si pentru o a treia grupa, formata din 6 copii. Pentru a ne calibra si mai bine serviciile pe nevoile beneficiarilor, vom derula o activitate de evaluare psihologica individuala a beneficiarilor. Copiii vor beneficia astfel regula de sedinte de interventii asistate de animale timp de 6 luni, conform protocolului de interventie intocmit in urma evaluarii psihologice”. Pentru a derula proiectul au nevoie de 8.000 de lei.

Cea de-a sasea editie a Swimathon are loc in 5 iulie de la ora 10 in Complexul de Natatie “Universitas” din Parcul Sportiv “Iuliu Hatieganu”. Anul trecut cei peste 150 de inotatori au parcurs peste 123 de kilometri, iar suma adunata a depasit 100.000 de lei, din care 20.000 de lei au fost stransi direct la fata locului.

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *