In vizor

Ingropat in gunoaie, cinematograful Dacia mai asteapta un an pana la redarea sa in circuitul cultural al Clujului

Dupa blocurile gri ale cartierului Manastur, pe strada Bucegi, ruinele vechiului cinematograf Dacia zac uitate de vreme si de oficialitati, imprejmuite de gunoaie, pline de boschetari care isi fac veacul in zona. Reabilitarea cinematografului care a gazduit pentru prima data o proiectie de film in 1981 se lasa asteptata, investitia Primariei fiind deocamdata doar in faza de proiectare.

Pentru locuitorii srazii Bucegi din cartierul Manastur imaginea dezolanta a vechiului cinematograf Dacia nu este o priveliste prea placuta ochiului. Lasat in paragina, de mai bine de un an de cand municipalitatea a scos gunoaiele din sala, in interiorul cinematografului poate avea acces oricine. Cu toate ca intrarea principala este inchisa cu lacate pe vechea iesire a publicului din sala poate sa intre oricine.

Cativa rromi stau tolaniti pe iarba la intrarea principala inchisa cu lacat. O femeie in varsta cauta linistita in gunoaiele de langa cinematograf. O alta isi alapteaza copilul pe un rest de canapea aruncata langa tomberoane. Un barbat din acelasi grup de rromi vorbeste la un telefon nokia 3100 cu un amic.

“Iar ai baut ma? Ti-am zis! De bei te dau aia afara. Mai bine hai aici in Manastur. E loc destul si inchepi si tu langa noi”, spunea barbatul tolanit pe iarba de la intrarea principala a cinematografului Dacia.   

In interiorul cladirii, inca se mai simte  mirosul de la ultimul incendiu care a devastat o buna parte a mobilierului si a podelei. O scara de peste 4 metri amplasata peste vechiul ecran al Salii A, demonstreaza faptul ca cineva ar lucra in locatie. Cu toate acestea in interiorul imobilului nu exista niciun muncitor la ora 11.30. Un morman de moloz strajuieste aleea de acces din partea vestica a cinematografului. Cetatenii trec linistiti fara a-si mai intoarce privirea spre gunoaiele scoase si lasate in strada de catre reprezentantii Primariei. Pe la colturile cinematografului resturi de fecale parfumeaza aerul. Tencuiala cazuta ofera o priveliste de filme horror, iar pe acoperisul cladirii copacii au inceput sa dea rod. De la prea multe promisiuni si termene de dare in folosinta a imobilului, se pot vedea perele din plopii care au prins radacina pe terasele cinematografului.

“Trec zilnic pe aici. Gunoaiele sunt scoase de ceva vreme din cladire. Am crezut ca le vor duce la groapa de gunoi insa nimeni nu  face nimic. Uitati-va aici la cele doua balansoare. Daca stai cu copii si esti putin neatent risti sa ii vezi fugind printre cioburile de sticla si bucatile de moloz din spatele cinematografului. Mi-as dori sa se faca macar putina curatenie, sa il duca de aici, e o imagine dezolanta. Daca nu au timp sa repare cinematograful macar sa nu ne lase gunoiul sub nas”, a declarat Marioara S., in timp ce se plimba cu nepotul in zona.

In iunie 2013 reprezentantii Primariei anuntau ca au inceput demersurile pentru reabilitare, urmand ca  vechiul cinematograf Dacia sa reintre in circuit la sfarsitul anului 2014. Incendiat de doua ori de persoane fara adapost si dupa un lung  proces in instanta intre firma Atriss SRL, care administra inca din 1996 imobilul, dupa un contract de inchiriere cu RADEF, in 2009 Primaria Cluj-Napoca a dat in judecata firma pentru dreptul de intrare in imobil, procesul fiind castigat in luna martie 2013 de catre municipalitate.

In iunie 2013 Emil Boc, impreuna cu  mai multi directori si reprezentanti ai Primariei Cluj-Napoca au descins in forta la demararea actiunii de curatire a imobilului. Atunci  oficialii clujeni afirmau ca se afla doar la stadiul de licitatie pentru partea de proiectare urmand ca lucrarile sa fie finalizate in 2014.

“Deocamdata avem pregatita documentatia pentru proiectare. Dupa ce avem proiectul vom demara licitatia de executie.Proiectarea ar trebui sa dureze trei luni, anul viitor (2014) ar trebui sa fie gata toata lucrarea” a declarat Virgil Porutiu in iunie 2013.

Firmele care au castigat licitatia pentru proiectare si executie a reparatiilor la cinematograful Dacia sunt S.C. Civitas Proiectare si SC 2 Invest SRL. Acestea si-au adjudecat proiectul pentru suma de 2,29 milioane de lei din cele aproximativ 3,9 estimate de catre Primarie. Firma Civitas Proiectare este cunoscuta pentru faptul ca la contractele cu Primaria Cluj-Napoca vine cu  oferte mult sub pretul pietei. Civitas Proiectare a avut o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri anul trecut: daca in 2012 cifra de afaceri era de 422.000 de lei, anul trecut a crescut de patru ori, ajungand la aproape 1,7 milioane de lei. Profitul inregistrat anul trecut a fost de aproape 50.000 de lei.

In Marasti ruleaza desene animate

De cealalta parte a orasului cinematograful Primariei din cartierul Marasti este pus intr-o lumina mov inca din septembrie 2011. Cele mai multe evenimente au loc in weekend, cand ruleaza filme de desene animate. Singura forma de promovare a cinematografului reabilitat in 2011 este o pagina de facebook. Cladirea cinematografului Marasti a fost recompartimentata, astfel incat in sala mica a cinematografului functioneaza un club al pensionarilor, iar la etaj a fost amenajat un dispecerat al Sectiei 2 de Politie Locala. Valoarea totala a lucrarilor de reamenajare a salii din Marasti a costat bugetul local al municipalitatii  aproape 2 milioane de lei.

“Din punctul de vedere al obtinerii de profit pe obiectivul din Marasti, aflat in administrarea Primariei este gresit pusa problema. Primaria a investit acolo pentru a crea o infrastructura culturala astfel incat ONG-urile, scolile si  alte organisme culturale care doresc sa organizeze evenimente, spectacole expozitii sa aiba o locatie la standard europene”, a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *