Justitie

Îngrijorător – În județul Cluj, au crescut cazurile de OMOR în familie

Date îngrijorătoare cu privire la criminalitatea gravă au fost publicate în raportul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj pe anul acesta. Dacă înainte de pandemie, județul Cluj era relativ liniștit la capitolul omoruri în familie, anul acesta situația s-a schimbat. A crescut și numărul de furturi din buzunare, poșete și genți. Și cazurile de furturi din mașini au crescut în 2021.

Conform bilanțului IPJ Cluj, în primele nouă luni ale anului 2021, numărul infracţiunilor contra persoanei a înregistrat o creştere cu aproape 15% faţă de perioada similară a anului trecut, datorită creşterii numărului infracţiunilor contra vieţii cu 57,9 %.

Din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii grave rezultă că în primele nouă luni ale anului 2021, s-au înregistrat 7 fapte de omor dintre care 6 asupra unui membru al familiei şi 10 fapte de tentativă de omor, dintre care 5 asupra unui membru al familiei.

Conform aceluiași document, infracţiunile de tâlhărie sesizate au scăzut cu 9,5%. Dintre acestea, 59% sunt infracţiuni de tâlhărie comise pe stradă, 29% sunt infracţiuni de tâlhărie comise prin smulgere de obiecte, 12% sunt infracţiuni comise în locuinţe, iar 2,6% sunt infracţiuni comise în societăţi comerciale.

„În economia infracţiunilor patrimoniale, ponderea cea mai mare o ocupă infracţiunile de furt, respectiv 54,57% din totalul infracţiunilor patrimoniale.

Trebuie menţionat, de asemenea şi că numãrul infracţiunilor de furt din buzunare, poşete şi genţi au crescut în perioada analizată cu 61,48%, furt din locuinţe au scăzut cu 4,5 %, furt din autovehicule au crescut cu 0,73% şi furt din societăţi comerciale au înregistrat o creștere cu 3,07%.

De asemenea, furturile de auto au crescut cu 12,12% față de perioada similară din 2020”, scrie în raport.

În judeţul Cluj au fost înregistrate 906 infracţiuni stradale, cu 363 infracţiuni mai multe decât în perioada similară din 2020.

Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii de infracţiuni evidenţiază faptul că 56% dintre acestea sunt infracţiuni de furt, iar 5,3% sunt infracţiuni de tâlhărie.

Dintre infracţiunile de furt stradal, ponderea cea mai mare o au furturile din auto, care reprezintă 40% din totalul infracţiunilor de furt sesizate, furturile din buzunare, poşete, genţi, care reprezintă 27% din totalul infracțiunilor de furt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *