Din oras

Ingrijorare in randul administratorilor de spitale din Cluj: majorarile de salarii promise din toamna nu pot fi acoperite din fondurile actuale ale acestora

Potrivit unei Ordonante aprobate recent de Guvern personalul medical va avea salarii majorate cu 25% de la 1 octombrie. Sursa din care se va finanta aceasta crestere a veniturilor nu a fost clarificata inca, iar unitatile sanitare clujene nu au resurse in acest moment pentru asta. Mai mult, la Cluj exista unitati sanitare care mai au fonduri doar pentru o luna si ceva din acest an.

Masura este binevenita pentru aproape 200.000 de medici, asistenti si infirmieri din sistemul public de sanatate, potrivit tvr.ro, fiind vorba de unitati sanitare publice cu si fara paturi, din centrele de diagnostic si tratament, din unitatile de urgenta si transport sanitar, din cabinetele medicale din penitenciare sau din scoli.

Pe langa salarii, se promite ca vor creste si toate sporurile, fie ca este vorba de cele pentru orele de garda, de sporurile pentru conditii de munca sau de cele de ture de noapte.  Ar fi de asteptat ca majorarile salariale sa fie facute „in paralel cu reformele din sistem”, potrivit sefului executivului. Nu s-a clarificat inca sursa din care vor fi alimentate majorarile, in conditiile in care din bugetul unui spital, cheltuielile cu salariile reprezinta pana la 70 la suta sau chiar mai mult. Restul bugetului este rezervat pentru utilitati, medicamente si tot ce mai este necesar pentru actul medical.

„Daca vor fi luati din tarifele actuale platite de casa de asigurari de sanatate catre spitale asta inseamna ca prin majorarea salariilor vom diminua cheltuielile cu medicamente, cu materiale sanitare si cu alte servicii contracte, astfel incat pacientii vor fi nevoiti sa si le plateasca din propriul buzunar”, spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, pentru sursa citata.

O posibila solutie ar fi, conform celor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sumele rezultate „din economiile facute dupa introducerea cardului de sanatate”, mai exact aproximativ  90 de milioane de lei doar din luna mai.

Situatia este ingrijoratoare si la Cluj.

„In momentul de fata noi nu mai avem buget decat pentru acoperirea cheltuielilor din luna septembrie si ceva din luna octombrie”, a precizat pentru Ziar de Cluj Monica Costin, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj. 

Bugetul institutiei clujene este, asadar, pe terminate, insa oficialii au sperante ca problema se va rezolva la fel cum s-a intamplat si pana acum.

„Pentru ca si in ceilalti ani tot asa a fost bugetul, noi speram ca va fi rectificare bugetara care ne va asigura majorarea, adica ne va putea permite sa platim salariile majorate si sa ne descurcam, binenteles, si cu costurile pentru medicamente, materiale sanitare si toate cele necesare, la fel ca pana acum. Pana la momentul acesta nu am primit nici o notificare, nu am vazut sa apara nimic legislativ, un anunt ca se schimba normele, contractul-cadru sau ceva de genul acesta. Stim doar ca se majoreaza salariile de la 1 octombrie. Oamenii se bucura, insa, totusi, salariile majorate tot sunt insuficiente. La munca pe care trebuie sa o presteze nu e destul, insa e bine si asa. Speram ca rectificarea sa ne permita plata majorata a salariilor, dar, in acelasi timp, sa putem sa alocam aceeasi suma pentru medicamente si materiale sanitare. Daca  ni se va majora bugetul doar ca sa ne platim salariile si sa nu mai avem bani de medicamente si materiale, nu am facut nimic.  Toate astea se vor vedea concret in luna octombrie si noiembrie. Atunci vom putea sa vedem concret la ce am sperat”, a detaliat reprezentanta SCJU Cluj. 

In alte unitati exista sperante mai mari ca sistemul se va regla corespunzator o data cu promisele majorari.

„Spitalul a asigurat intotdeauna cheltuiala de personal, in urma contractului cu Casa de Asigurari pentru servicii medicale efectuate. Nu a existat o subventionare pentru aceste cheltuieli. Ca atare, va trebui probabil sa se mareasca contractele cu casele de asigurari pe serviciile efectuate, o sa vedem in ce conditii se va efectua acest lucru”, a declarat Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare Cluj.

Alti manageri clujeni prefera sa nu isi exprime o pozitie in acest context.

„Deocamdata nu stim nimic despre metodologia prin care vor fi realizata plata salariilor, asa ca din pacate n-am ce sa comentez. Nu fac niciodata speculatii de genul acesta”, a spus patriciu Achimas, directorul economic al Institutului Oncologic „I. Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN).

Foto: hotnews.medlive.ro, ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *