Sanatate

Ingrijirea parului

O problema care necajeste multe femei este albirea parului sau canitia. Daca parul ar albi deodata si fata ar ramane tanara, inca ar mai fi persoane care s-ar obisnui cu ideea si si-ar crea chiar din aceasta un gen distins. Dar in majoritatea cazurilor parul albeste treptat, un fir aici, un fir colo si aspectul este de par cenusiu, destul de putin estetic.

 

Exista si albiri premature, care se datoresc in general unei tulburari congenitale a sintezei pigmentilor. Mai exista si canitia precoce, datorita unui factor emotional. Daca bunicile noastre aveau, in cazul albirii parului, motive de disperare, caci calitatea produselor de vopsit lasa de dorit, actualmente femeile recurg inca din tinerete la sampoane colorante si vopsele moderne, cu rezultate foarte bune. Intolerantele sunt foarte rare si fara consecinte grave.

 

Aceeasi buna apreciere se poate acorda de altfel produselor pentru igiena parului, factor esential pentru sanatatea lui. Patru operatii sunt de baza pentru ingrijirea parului: curatirea, tonificarea, hranirea si activarea circulatiei. Daca ati neglijat pana acum aceste reguli simple de igiena, este cazul sa luati masuri urgente. Iata cateva dintre ele:

 

Periatul

 

Se face zilnic cu o perie cu fire naturale, care sa nu fie prea aspra, caci nu trebuie nici sa traumatizati pielea capului si nici sa smulgeti firele de par. Periatul are ca scop inlaturarea impuritatilor si activarea circulatiei. Atentie! Zilnic, dar fara excese: 30-40 de miscari sunt suficiente. Incepeti de la radacina parului spre extremitati, in patru timpi:

 

1.    De la ceafa spre extremitati; in timpul acestei operatii se inclina capul in fata, ceea ce are ca rezultat un aflux de sange de care beneficiaza in egala masura, parul si tenul.
2.    Se perie parul incepand de la urechea stanga, spre cea dreapta si invers.
3.    Se fac carari cu pieptenele si se perie fiecare mesa in sus, incepand de la rarare spre extremitati.
4.    Se perie parul de la frunte spre crestet.

 

Masajul

 

Foarte important, in special la o anumita varsta, atunci cand circulatia trebuie activata, este masajul pielii capului.

 

Crestetul capului este acoperit de o calota numita aponevroza epicraniana. Aceasta este constituita dintr-o substanta destul de dura, lipsita de elasticitate si irigata de o retea de vase foarte fine. Aceasta este unul din locurile de predilectie ale calvitiei. Chelia partiala sau totala se instaleaza din aceasta cauza aici. Cu varsta, circulatia devine defectuasa, aponevroza devine mai dura cu aderente celulitice, iar terminatiile nervoase si capilare blocate.

 

Sistemul cel mai eficace este masajul cu sau fara aplicarea unui produs adecvat naturii pielii. Cum se executa un masaj al pielii capului? Iata cum:

 

–    Daca se foloseste un produs, acesta va fi repartizat prin frictionare.
–    Daca nu se aplica nici un produs, se incepe masajul: sprijinind pe craniu degetele mari, cu celelalte rasfirate, dar fixate, se va mobiliza pielea capului. Nu se vor misca degetele pe piele, ci pielea capului pe craniu. Miscarile vor fi circulare (cercuri mici). Veti constata ca in special pe vertex (crestetul capului) pielea este dura, se dezlipeste greu si, la inceput, miscarile sunt chiar dureroase. Cu timpul, pielea va deveni mai elsatica si manipulatiile vor produce placere.
–    Cu degetele ambelor maini asezate fata in fata, lasand o distanta de 2 cm intre varfurile lor, apasati pe craniu si strangeti pielea capului, provocand falduri.
–    Asezati pe pielea capului degetele mijlocii ale ambelor maini parallel: varfurile vor fi asezate in directii opuse. Faceti cu fiecare deget miscari de du-te-vino, pentru dezlipirea pielii de pe craniu; aceasta miscare se numeste zig-zag.
–    Terminati cu un efeluraj (intindere), cu toate degetele ambelor maini, ca si cum ati pieptana parul cu degetele in toate sensurile.

 

Coafura

 

Este un aliat al varstei. Cu anii, parul se rareste, iar in unele cazuri firul se subtiaza. Se ridica problema gasirii unei coafuri moderne, potrivite atat personalitatii femeii cat si calitatii parului sau. Iata cateva mici secrete ale coafurii:

 

–    coafurile cu parul strans spre spate in coc scot in evidenta lipsa de tonicitate a muschilor;
–    nici o fata tanara nu are trasaturi perfect simetrice; cu timpul insa, aceste asimetrii se accentueaza. Unele pot fi ascunse prin coafura;
–    bretonul are avantajul de a acoperi ridurile pe frunte, dar pune in evidenta cearcanele, pungile si ridurile din jurul ochilor. Avand sens descendent, subliniaza lipsa de fermitate a obrajilor. Este indicat numai persoanelor cu fata mai lunga, triunghiulara;
–    coafura cu mese pe obraz ascunde ridurile verticale de langa ureche, dar pune in evidenta rotunjimea obrajilor, ingrosarea barbiei si ridurile descendente la colturile buzelor;
–    buclele au reputatia ca indulcesc trasaturile, bineinteles, purtate fara exagerare, ca sa nu cada in vulgaritate;
–    parul in plete lungi pe spate, coada de cal, coditele fac dintr-o femeie care a deposit 30 de ani un “bebe batran”;
–    o coafura proaspata intinereste;
–    nu ramaneti fidela coafurii care v-a venit bine la 25-30 de ani; alegeti alta in functie de schimbarile survenite in fizicul dvs.

 

Tunsoarea

 

Este important pentru femeie ca la o varsta mai avansata sa aiba curajul de a-si tunde parul si de a-si schimba tunsoarea cat mai des dupa moda. Va asiguram ca este un mijloc de inviorare a fizionomiei si a starii de spirit. Bineinteles tunsoarea trebuie bine gandita ca sa nu accentueze lipsa de tonicitate a muschilor fetei, gatul prea gros sau prea slab.

 

Printr-un fel de iluzie optica, coafurile cu parul scurt dau o linie ascendenta trasaturilor, dar bineinteles fata capata o linie mai dulce daca este inconjurata cu putin par, deci scurt, dar nu prea scurt.

 

Culoarea

 

In ceea ce priveste culoarea parului, negrul si brunul imbatranesc, iar daca parul este rar, acest defect devine mai vizibil. Rosu este prea strident, blondul platin da un aspect artificial si atrage atentia asupra trasaturilor maturizate.

 

Vopsiti-va parul in culoarea pe care ati avut-o in tinerete, dar o nuanta mai deschisa. Daca ati fost roscata, alegeti-va un castaniu-deschis; daca ati avut parul blond-deschis, feriti-va de blondul-auriu (spre roscat) si de blondul-pai. Alegeti blondul-cenusiu, dar nu cel mohorat, care accentueaza paloarea tenului.

 

Parul alb da distinctie, dar maturizeaza. Nu este cazul sa va resemnati la el decat foarte tarziu. Parul alb cere de asemenea ingrijiri, caci se ingalbeneste. Este necesar sa-l albastriti usor la fiecare spalat.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *