Amicii ziarului

“Infractorul” Daniel Don

Citind cu atenţie comunicatul de presă al DNA Cluj după reţinerea directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, m-a frapat următorul enunţ : “Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi.” Într-adevăr, odios acest Don, care pretindea bani angajaţilor din proiectele pe bani europeni, dar totuşi se pune întrebarea cine a scris acele proiecte, cine este cel care a avut ideea, a promovat-o şi a dus-o până la capăt, atrăgând fonduri europene, implementând proiectele şi ocupându-se de managementul lor? Cine a răspuns de aceste proiecte în faţa controalelor Curţii de Conturi, ale autorităţilor de management, ale organismelor de audit? Se mai pune întrebarea cine semna pentru contracte, achiziţii publice sau angajări în proiecte?

Pentru toate cele enumerate mai sus, şi nu numai, responsabil era “infractorul” Daniel Don. Acest “infractor” este responsabil de atragerea a peste 20 milioane de euro prin  proiecte pe fonduri europene şi tot acest “infractor” este autorul unor proiecte inovative cum ar fi celebrul “Combinat Social” sau “Call-center”-ul pentru şomeri date ca exemplu de Comisia Europeană! Pentru toate acestea, conform legii, Daniel Don nu poate fi plătit de către statul roman, care stat, în schimb, îi trimite Curtea de Conturi într-un control ale cărui concluzii aberante au trebuit,  mai apoi, anulate printr-un proces lung şi costisitor.

Daniel Don nu a fost arestat pentru probleme penale legate de implementarea proiectelor, ci pentru că a găsit o formulă, ilegală zice DNA, de a se remunera, cerând o parte din banii cu care erau remuneraţi angajaţii în proiectele iniţiate, promovate, scrise şi manageriate de el însuşi. Avem în minte aşa-numitele plăţi informale pe care pacienţii le fac medicilor, interpretate de către jurişti ca un fel de compensaţie pentru salariile mici pe care statul le asigură medicilor şi personalului sanitar. Ar putea zice şi Daniel Don că a obţinut plăţi informale, precum în cazul medicilor, pentru a compensa o aberaţie a statului român?! Pentru a completa dimensiunea absurdului trebuie amintit că Valentin Cuibus, inspectorul general al învăţământului clujean, încasează bani, absolut legal, evidenţiaţi în declaraţia de avere, într-un proiect pe fonduri europene iniţiat şi manageriat de Daniel Don…

Aşadar statul român reţine şi arestează un super-expert in absorţia fondurilor europene pentru că acesta a găsit, disperat, o formulă complet neortodoxă de a se auto-remunera, din cauză că acelaşi stat român nu e în stare să găsească o formulă legală pentru a-şi plăti funcţionarii supra-calificaţi. Stat român care va pierde, la 31 decembrie, a.c. aproximativ 9 (nouă) miliarde de euro din banii europeni alocaţi pe perioada 2009-2014! Oare va face DNA o anchetă serioasă pentru a identifica vinovaţii de neglijenţă în serviciu care au dus la această situaţie de-a dreptul criminală? Oare va investiga cineva vreodată deciziile aberante ale birocraţiei de la Bruxelles, care au dus la apariţia unor anomalii majore în ceea ce priveşte alocarea, cheltuirea şi controlul fondurilor europene în România? Despre toate acestea nu vrea nimeni să vorbească, să nu cumva să deranjăm birocraţia europeană, devenită suficientă sieşi şi aproape imună la realităţi. Dar asta este o altă discuţie…

Daniel Don, cu largul său concurs, e drept, este o victimă a sistemului schizofren impus de statul român propriilor funcţionari. Daniel Don trebuia sa scrie proiecte, să atragă fonduri, să-şi plăteacscă foarte bine angajaţii, să conducă AJOFM, dar să nu ia nici un ban în plus! Haida de, câţi aţi fi făcut asta! Don trebuia să fie un ascet  imperturbabil la foşnetul banilor şi să continue să angajeze pe proiecte diverse obligaţii ale politicienilor sau ale mai marilor zilei. Nu îl apăr pe Daniel Don, pentru asta există avocaţi, dar nu pot să mă fac că nu observ aberaţiile serivite de către statul român propriilor cetăţeni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *